سعید نظری گفت: ترامپ بیش از همه نگران افت شدید بازار سهام است چرا که ادامهی ریزش سهام شرکتهای آمریکایی از سبد آراء انتخاباتی وی میکاهد.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، هفتهی پیش انتشار خبر شیوع بیماری کرونا در ایالات متحدهی آمریکا ضمن اینکه با پنهان کاری رئیس جمهور و مسئولان دولتی این کشور مواجه شد به سرعت اثرات مخربی را بر شرکتهای بزرگ آمریکایی بویژه شرکتهای فعال در عرصه تکنولوژی گذاشت و ضررهای هنگفتی را برای آنها رقم زد. با این همه، اما ترامپ برخلاف نظر بسیاری از نمایندگان سنا و رسانهها بارها اعلام کرده است که در مقابله با ویروس کرونا در آمریکا خوب عمل کرده است. به نظر میرسد علت این رفتار عجیب ترامپ نزدیک بودن انتخابات جدید ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر پذیری بالای رای مردم و کارتلهای سرمایه گذاری در والستریت از وضعیت اقتصادی بویژه بازار سهام است که رئیس جمهور کنونی ایالات متحده را اینچنین به تکاپو انداخته است. برای بررسی بیشتر این موضوع با سعید نظری؛ فعال و کارشناس بازارهای مالیگفتگو کردیم که در ادامه تقدیم میشود.
معمولا با وقوع بحران، افزایش بی اعتمادی و افت شاخص بازار سرمایه میل به خرید فلزات گران بها بویژه طلا افزایش یافته و به تبع آن قیمت رشد میکند، اما در هفتهی گذشته و با سقوط سهام شرکتهای بزرگ آمریکایی این اتفاق رخ نداد علت آن را چه میدانید؟ یکی از پازلهای این هفته، طلا و عدم توانایی آن برای صعود علی رغم جریانات ریسک گریزی بود چرا که حقیقتی وجود دارد که بازار سهام به دلیل ترس ناشی از شیوع کروناویروس نزول شدیدی را تجربه کرده و همچنین نرخهای بازدهی اوراق قرضه ایالات متحده سطوح پایین جدیدی را ثبت کردند. این واگرایی در روز جمعه حتی وحشتناکتر شد، زیرا طلا حدود ۱% نزولی معامله شد.
تئوری که شاید بیشتر جای نگرانی داشته باشد یکی از دلایلی را توضیح میدهد که چرا سرمایه گذاران فروش سنگینی از طلا را رقم زدند که به نظر میرسد نیاز آنها به نقدینگی زیاد شده است. صحبتهایی در بازار وجود دارد که میگوید صندوقها و سرمایه داران بزرگ (نهنگ ها) به فروش طلا جهت هج کردن و بالانس کردن ضررهای حسابهای پرتفولیوی خود که ناشی از ریزش شدید سهام میباشد، نیاز دارند تا از کال مارجینها و ریسکهای نزولی ناشی از سقوط سنگین بازار سهام جلوگیری کنند چرا که سرمایه گذاری برروی طلا نقدینگی را کاهش میدهد.
سیاست مواجهه ترامپ با کرونا و اخبار مربوط به آن چطور بوده و تا چه حد میتواند بر آینده انتخاباتی او اثر گذار باشد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا بهتر است به تاثیرات فعلی کرونا در آمریکا که بیشتر در بازارهای مالی و از جنبه اقتصادی برجستهتر است، بپردازیم.
جاى دوشنبه سیاه، ماه فوریه سیاه در حال رقم خوردن است و علاوه بر این بیش از ۴۰۰۰- پیپ سقوط شاخص داوجونز در عرض پنج روز اتفاقی باورنکردنی است و میتوان گفت که شاخص ترس نیز به همین میزان اهمیت دارد.
شاخص ترس از سرمایه گذارى (VIX) در بازار سهام امریکا شب گذشته به عدد ۴۰ واحدى صعود کرد و سرمایه داران زیادى را فرارى داد. البته این موقعیت در قیاس با سقف ترس در ریزش کریسمسى ٢٠١٨ بالاتر است و خود دال بر یک واگرایى منفى در بازار آمریکا است!
در حال حاضر بدترین عملکرد هفتگى بازار سهام امریکا از زمان رکود اقتصاد جهانى در حال رقم خوردن است و احتمال تصویب اولین کاهش سه گانه امسال در نرخ بهره فدرال رزرو یا همان بانک مرکزی آمریکا به ماه مارس رسیده است و طبق برآوردها ۵۴% احتمال میرود کاهش نرخ بهره از ماه آتى شروع شود!
اگر به سهام غولهای بزرگ اقتصادی آمریکا نگاهی بیندازیم میبینیم که هر سهم شرکت اپل با ۱۶ درصد افت به مقدار ۲۷۳ دلار، ماکروسافت با ۱۵ درصد کاهش به ۱۶۲ دلار و فیس بوک با ۱۴ درصد افت به مقدار ۱۹۲ دلار رسیده اند.
حال میتوانیم بپردازیم به سیاست ترامپ در قبال این چالش جدید، یکی از مهمترین شعارهای ترامپ در انتخابات وعده تحقق شکوفایی اقتصادی برای مردم آمریکا بود که یکی از مهمترین معیارها برای سنجیدن این موضوع ارزش شاخصهای اصلی بازار آمریکا مثل نزدک و داوجونز میباشد.
ترامپ رسانهها را به اخبار دروغین متهم کرده که هرکارى که ممکن است براى بد به نظر رسیدن شرایط شیوع کرونا در امریکا میکنند از جمله به وحشت انداختن بازار، اگر بتوانند! بنابراین مشخص است که ترامپ بیش از همه نگران افت شدید بازار سهام است و حتی با توییتهای مختلف از جمله اینکه کشور ما بسیار امنتر و پیشرفتهتر از چین است و یا اینکه ما به زودی واکسن کرونا را کشف میکنیم سعی در بهبود اوضاع بازارهای آمریکا دارد.
مهمترین دلیل میتواند انتخابات پیش رو باشد، چون ادامه روند ریزش بازار آمریکا دقیقا تاثیر مستقیم در اقتصاد آمریکا داشته و باعث میشود آرایی که به دلیل پیشرفت اقتصادی برای ترامپ به ارمغان داشته را از صندوق او کم کند و بدون تردید بدون این آرا ترامپ بازنده اصلی انتخابات پیش رو است.
تمام این شرایط در حالی است که هنوز شیوع کرونا در آمریکا در ابتدای کار خود قرار دارد و اگر این بیماری از حالت موردی که قابل پیگیری و قرنطینه است به سمت همه گیر شدن برود آمریکا نیز مثل چین مجبور به قرنطینه و تبدیل کردن مشاغل به کار در خانه است و در این حالت میتوان افتهای بسیار بیشتر و خطرناک تری را برای اقتصاد آمریکا پیش بینی کرد که یکی از نتایج مهم آن میتواند افت محبوبیت ترامپ بین سرمایه گذاران باشد و مشکل بسیار بزرگی برای او بشمار آید. در واقع گسترش کرونا و واکنش اقتصاد آمریکا به آن میتواند یکی از تاثیرگذارترین فاکتورها در تعیین نتیجه انتخابات آتی آمریکا باشد.