رسانههای حامی و منتقد دولت، درباره خلأهای موجود در مقابله با عوارض و پیامدهای اقتصادی و مدیریتی کرونا اتفاقنظر دارند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روزنامه دولتی ایران در این زمینه به «جای خالی کمیته ویژه رسیدگی به پیامدهای کرونا» اذعان کرده و مینویسد: کرونا تنها به ایران اختصاص ندارد و تمام دنیا را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار داده است. انتشار ویروس کرونا آسیبهای چند هزار میلیاردی بر جهان وارد کرده است. از قیمت نفت گرفته تا فروش آن و اختلالی که در روند تولید ایجاد شده است. حال به صورت ویژه کشور ما هم از این حادثه متاثر شده و آثار آن در دو بخش روابط خارجی و حوزه داخلی مشهود است. حوزه روابط خارجی اقتصاد کشور شامل صادرات، واردات، گردشگری، کالا و خدمات میشود که خوشبختانه صادراتی که به منطقه داشتهایم تقریبا آسیب حداقل میبیند چرا که عمده صادرات ما به کشور عراق و ۱۵ کشور اطراف بوده است.
در مجموع در ارتباط با مساله صادرات و واردات شرایط بدتر از گذشته نیست و ویروس کرونا نقش کلیدی را ندارد به جز در حوزه گردشگری که خود ما دقت داریم تا رفت و آمد مسافر کنترل شود. در بررسی سویه دیگر موضوع تاثیر بیماری کرونا بر اقتصاد ایران در حوزه اقتصاد داخلی و بازرگانی ما مشهود است که آن هم بهدلیل همزمانی شیوع این ویروس با شب عید است. طبق روال سنتی همواره یک ماه مانده به عید قسمت خرده فروشی فعالیت خود را شروع میکرد و به تناسب خرید عید تعهد میکردند در ابتدای سال جدید بدهیهای خود را بپردازند، اما حالا این افراد در انجام تعهدات و خرید و فروش شب عید دچار مشکلاتی شدهاند.
باید همان همدلی، همراهی، انگیزه و امیدی که در حوزه سلامت وجود دارد در اقتصاد هم ایجاد شود. با این رویکرد قطعا مشکلات بسیاری حل میشود. پیشنهاد میشود یک کمیته ویژه رسیدگی به مشکلات اقتصادی به وجود آمده شکل بگیرد که هدف آن بررسی شرایط موجود باشد.
یکی از مشکلاتی که وجود دارد این است که عدهای احتکار میکنند. بیشتر این احتکارها برای کالاهای وارداتی است که با ارز دولتی وارد کردهاند. اگر نهادهای تحت کنترلی وجود داشته باشند با اقدام عملی میتوانند مشکل اقتصادی و هم سلامت را حل کنند.
سایت اصلاحطلب نواندیش نیز از برخی تصمیمات ضد و نقیض دولتی انتقاد کرده و مینویسد: این روزها با شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور همچنان شاهد سفر رفتن و حضور تعدادی از هموطنانمان در مکانهای عمومی هستیم، در این بین متاسفانه ویدیوهایی در فضای مجازی از درگیری مردم بومی با مسافران دیده میشود که در این شرایط جای ناراحتی و نگرانی دارد.
حال پرسش مهم این است که چرا هنوز برخی از مردم کرونا را جدی نگرفتهاند؟ آیا تمام این تقصیر بر گردن مردم است یا اینکه تصمیمات نه چندان قاطعانه از سوی مسئولان نیز در این اتفاق نقش دارد؟
از زمان شیوع ویروس کرونا اگرچه تلاشهای غیرقابل انکاری برای مهار این بیماری صورت گرفته، اما بعضی ناهماهنگی و آسانگیریها شاید موجب این باور شده که خود مسئولان نیز حداقل در عمل جدیت نشان نمیدهند، از چند روز پیش اخباری منتشر شد مبنی بر مسدود شدن محورهای مواصلاتی شهرهای شمالی تصمیمی که با توجه به حجم بالای ابتلا در این نواحی کاملا درست و منطقی به نظر میرسد و علیرغم اعتراض نادرست برخی انتظار میرفت با قاطعیت اجرا شود، با این حال این اتفاق نیفتاد و محورهای استان مازندران دوباره باز شده است! با اعلام این تصمیم برخی مردم نگران اعلام کردند شخصا مقابل ورود مسافران را خواهند گرفت.
همه مسئولان این روزها از برخی مردم گله میکنند که چرا شیوع کرونا را هنوز جدی نگرفتهاند، گلایهای که البته به حق است چرا که هر یک از ما در جلوگیری از شیوع این بیماری به اندازه خود سهم داریم، اما گروهی از مردم وقتی این همه تناقض در تصمیمگیریها میبینند لابد اینگونه تصور میکنند که شرایط عادی است، چطور ممکن است شب جادهها بسته شود و فردای آن باز یا یک روز ستاد مبارزه با کرونا دستور به کاهش ساعات کار ادارات دهد و روز دیگری از جایی دیگر زمزمه بازگشت ساعات به حالت عادی؟ اصلا مسئول سامان دادن به این اوضاع کیست؟ مگر ستاد ملی مبارزه با کرونا بدین منظور تشکیل نشده است؟
در همین حال سایت رجانیوز با انتقاد از تصمیمات خلقالساعه که موجب سردرگمی میشود، مینویسد: درحالی که مواجهه کشور با کرونا به بیش از بیست روز رسیده است، اما برخی مسئولین هنوز نتوانستهاند خود را با بحران پدید آمده وفق دهند. مسئولین مربوطه در چند روز گذشته تصمیماتی اتخاذ کردهاند که بیش از اینکه نشان از درایت درستشان داشته باشد، حاکی از بیبرنامگی است.
عدم ثبات در تصمیمگیری درباره تغییر ساعات اداری از جمله مواردی است که نشان از بیبرنامگی مسئولین دارد. پنجشنبه گذشته بازگشت ساعات کاری ادارات تهران به حالت عادی اعلام شد. اما ساعاتی بعد، ستاد فرماندهی عملیات مقابله با کرونا در تهران مصوبه قبلی خود مبنی بر بازگشت ساعات اداری به حالت قبل را لغو و اعلام کرد که مصوبه قبلی ستاد فرماندهی مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران مبنی بر کاهش ساعات کاری ادارات تهران تا ساعت ۱۳ پابرجاست. با این حال صبح جمعه، استاندار تهران دوباره از بازگشت ساعات اداری تهران به حالت عادی خبر داده و گفت: از روز شنبه ساعت اداری در استان تهران به حالت عادی برگردانده خواهد شد، مشابه این اتفاق در قم و البرز هم رخ داد.