صنعت جهانی نفت هنوز در مخمصه ای وحشتناک به سر میبرد. با گسترش ویروس کرونا تعطیلی ها بیش از آنچه پیشبینی میشد، افزایش می یابند و به نظر میرسد این همه گیری به این زودی ها پایان نمی یابد. بنابراین کاهش تقاضا چندین ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، به نقل از اویل پرایس، درست است که شاخص نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا پس از سقوط وحشتناک چند روز گذشته ثابت شده، ولی بازار نفت خام هنوز در حال سقوط است.
با افزایش ۳۰ درصدی قیمت نفت آمریکا و رسیدن آن به ۱۷ دلار در هر بشکه، سهام انرژی در روز پنج شنبه افزایش یافت. افزایش قیمت نفت بحران پس از منفی شدن قیمت آن را آرام کرده است، ولی قبل از روز دوشنبه قیمت بین ۱۰ تا ۲۰ دلار برای نفت وست تگزاس اینترمدیت بسیار فاجعهبار توصیف میشد، حالا منطقی به نظر میرسد. نفت منفی ۳۷ دلار با این دیدگاهها چه خواهد کرد؟
ولی واقعیت این است که صنعت جهانی نفت هنوز در مخمصهای وحشتناک به سر میبرد. محصولات پالایشی بیش از حد به بازار عرضه میشوند و پالایشگاهها بنزین و سوخت جت را بر روی دریا ذخیره میکنند، ولی نرخ نفت کشها رو به افزایش است و ظرفیت ذخیره سازی رو به کاهش. وقتی هیچ فضایی برای ذخیره محصولات نباشد، پالایشگاهها تولید خود را پایین میآورند و در خطر تعطیلی قرار میگیرند. هرچه پالایشگاههای بیشتری بسته شوند، تقاضای نفت خام کاهش بیشتری مییابد.
با گسترش ویروس کرونا تعطیلیها بیش از آنچه دو هفته گذشته پیشبینی میشد، افزایش مییابند و به نظر میرسد این همه گیری به این زودیها پایان نمییابد؛ بنابراین کاهش تقاضا چندین ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
از آنجایی که محدودیتهای جهانی سفر تا حد زیادی تا ماه مه ۲۰۲۰ باقی میماند، تقاضای بنزین همچنان پایین خواهد بود. بیشترین آسیب را پالایشگاهها و تاجران بنزین میبینند.
ضربه مالی به تولیدکنندگان نفت بسیار شدید خواهد بود. تقریباً نیمی از ۶۰ شرکت مستقل نفت آمریکا احتمالاً باید راهی برای حفظ نقدینگی خود بیابند. مجموعه شیل آمریکا سوددهی چندانی ندارد و به نظر میرسد کاهش تقاضا در سراسر جهان پس از ماههای آوریل و مه هم ادامه داشته باشد. تحلیلگران گلوبال ساچز میگویند بسیار بعید است که جریان سرمایه به این زودیها این بخش غیر سودده بازگردد.
فاتح بیرول، دبیرکل آژانس بین المللی انرژی به ائتلاف اوپک و متحدانش پیشنهاد داده آغاز هرچه سریعتر و بیشتر کاهش تولید آنها بسیار اهمیت دارد.