تلاش آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران اردیبهشت سال گذشته با عنوان عدم تمدید معافیت مشتریان نفت ایران آغاز شد و در اردیبهشت سال جاری به پدیدهای باورنکردنی و سقوط بی سابقه قیمت نفت در آمریکا انجامید.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو_زهرا مهران راد؛ همه چیز از یک دوشنبه اردیبهشتی در کاخ سفید شروع شد. سال گذشته همین روزها بود که کاخ سفید با صدور بیانیهای اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تصمیم گرفته معافیت کشورهای خریدار نفت از ایران را تمدید نکند.
عصر همان روز وزیر خارجه آمریکا، به دلیل اهمیت موضوع نشست خبری برگزار کرده و دوباره اعلام میکند: خریداران نفت ایران دیگر معافیتی ندارند و به زبان سادهتر هیچ کس حق خرید نفت از ایران نخواهد داشت.
پمپئو صراحتا اضافه میکند: هدف ما این است که صادرات و فروش نفت ایران را به صفر برسانیم؛ این اقدام به معنای جدی بودن ماست و عدم تمدید معافیت از تحریم دست کم ۱۰ میلیارد دلاری از درآمدهای تهران را میکاهد.
آقای وزیر البته تاکید میکند؛ مشتریان نفت جمهوری اسلامی در صورت عدم پایبندی به این تصمیم و خرید نفت از ایران، با تحریمهای واشنگتن روبرو خواهند شد. خرد جمعی متفکران کاخ سفید که به نظرمی رسد فکر همه جا را کردهاند درباره احتمال کمبود نفت در بازارهای جهانی در صورتیکه ایران از گردانه فروشندگان نفت حذف شود، نیز اطمینان میدهند که به همراه عربستان سعودی و امارات تلاش خواهند کرد تا کمبود عرضه نفت در بازارهای جهان به دلیل توقف صادرات ایران را جبران و نیاز کشورهای خریدار نفت را تامین کنند.
حمایت رژیم صهیونیستی از عدم تمدید معافیت خریداران نفت ایران
البته آن روز دوشنبه، موضوع به همین جا ختم نشد. این اقدام ترامپ تحسین نتانیاهونخست وزیر رژیم صهیونیستی را نیز به دنبال داشت و نتانیاهو نیز در حساب شخصی خود در توئیتر نوشت: از تصمیم رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر عدم تمدید معافیت خرید نفت از ایران قدردانی میکنم و این اقدام وی را میستایم.
نتانیاهو ضمن تروریست خواندن کشورمان و تاکید بر این که عدم تمدید معافیت برخی کشورها برای خرید نفت از ایران، راهی برای
افزایش فشار بر تهران میباشد، نوشت: ما در کنار آمریکا برای افزایش فشار بر ایران ایستادهایم و عدم تمدید معافیت برای خرید نفت را راهی درست برای جلوگیری از اقدامات ایران میدانیم.
تحسین، تمجید و حمایت از تاجرترین رییس جمهور سیاسی آمریکا در قبال تحریم مشتریان نفت ایران تملق و تایید زائد الوصف نوکران آنها در غرب آسیا را نیز به دنبال دارد. خالد الفالح، وزیر نفت عربستان سعودی، عصر همان روز و تنها دقایقی پس از نشست خبری مایک پمپئو با اشاره به اینکه کشورش متعهد به ثبات بازار نفت است، اعلام میکند: «با هماهنگی با دیگر تولیدکنندگان، مطمئن خواهیم شد بازار با کمبود نفت مواجه نخواهد شد». وزیر نفت سعودی ادامه میدهد که با اعلام تصمیم آمریکا تحولات بازار را به دقت زیر نظر داریم.
به این ترتیب ایالات متحده با چک سفید امضای سعودی کمر به اجرای عملیاتی تروریستی و این بار در چارچوب تروریسم اقتصادی علیه ایران میبندند. در طول این مدت طبیعتا فروش نفت ایران کاهش مییابد، اما مطابق خواست آمریکاییها به صفر نمیرسد.
تهدید پوتین به راه اندازی جنگ قیمت از طرف بن سلمان در ادامه ،جلسه فوق العاده اوپک پلاس (متشکل از از کشورهای نفت خیز عضو اوپک و کشورهای نفت خیز غیر عضو مانند روسیه و مکزیک) ۶ مارس مصادف با اسفند ماه برگزار میشود در این نشست به رغم اینکه تقاضای جهانی برای نفت به علت گسترش ویروس کرونا کاهش یافته، اما خروجی آن به دلیل مخالفت عربستان منجر به توافق برای کاهش تولید نفت نمیشود و از قضا مشاجره جدی درباره این که ریاض تصمیم به ادامه تزریق نفت به بازار دارد و این اقدام قیمت نفت را با افت شدید مواجه خواهد کرد، بین پوتین و بن سلمان شکل میگیرد.
به این ترتیب بن سلمان که عزم جدی در اثبات برادری خود با ترامپ برای پرکردن جای خالی نفت ایران در بازار را دارد پوتین را تهدید میکند که «اگر توافق صورت نگیرد جنگ قیمت را برای طلای سیاه کلید میزند». با این حساب نشست ۶ مارس اوپک پلاس برای کاهش ۱.۵ میلیون بشکه نفت در روز با شکست مواجه میشود و در پی آن قیمتهای نفت به شدت سقوط میکند.
اشباع بازارهای نفت، رقابتی نافرجام میان ریاض و مسکو بالاخره و در ادامه این روند مرد شماره یک کرملین نیز تاب نمیآورد و اعلام میکند: برای مقابله با عربستان و به دست گرفتن بازارهای بزرگ نفتی در جهان روسیه نیز نفت خود را به بازارها عرضه خواهیم کرد و به این ترتیب عربستان و روسیه هر کدام به لجبازی با یکدیگر بازار بین المللی را از نفت اشباع کردند.
پدیدهای باورنکردنی در تاریخ / نفت رایگان آمریکا با پاداش ۳۹ دلاری از سوی دیگر ماجرا، آمریکائیها میخواهند که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان به شمار روند، اما با وجود این تمام منابع استراتژیک نفتی خود دراقیانوس اطلس و آرام را خالی نگه داشتند؛ تا این منابع را با نفتهای ارزان خریداری شده در بازار پر کنند تا جایی که دیگراین روزها هزینه اجاره منابع جدید برای آنها صرفه اقتصادی ندارد.
در این شرایط پدیدهای باور نکردنی طی ۲۱ سال اخیر رخ میدهد و قیمت نفت "وست تگزاس اینترمیدیت" آمریکا به نرخ باور نکردنی حدود منفی ۳۹ دلار میرسید یعنی نفت رایگان آمریکا با پاداش ۳۹ دلاری به ازای هربشکه برای خریداران!!!
به این معنی که به خاطر اشباع بازارها و مخازن از نفت و همچنین شیوع کرونا و به تبع آن توقف استفاده از نفت در کارخانجات بزرگ خودروسازی، نفت زبان بسته روی دست ترامپ باد میکند. اساسا برای استفاده مداوم از چاههای نفت تولیدکنندگان نمیتوانند شیرچاهها را ببندند و هرموقع نیاز داشتند دوباره باز کنند.
سناتورهای آمریکایی و درخواست برای مجازات عربستان به جرم خیانت چون در این صورت استفاده مجدد از یک چاه نفتی ماهها زمان خواهد برد، به همین دلایل فروشندگان به دنبال ذخیره حداکثری نفت خود هستند یعنی تمایل دارند نفت رایگان با پاداش اضافه به جهان بفروشند.
روندی که این روزها صدای سناتورهای آمریکائی حتی هم حزبیهای ترامپ را هم درکنگره در آورده است و در حملات شدیدی علیه عربستان و روسیه انجام دادند و مدعی شدند این دو کشور با اشباع بازارها از نفت امنیت ملی و اقتصادی آمریکا را به چالش کشیدهاند. این سناتورها از دولت ترامپ خواستند تا عربستان را به خاطر این خیانت مجازات کند، از سوی دیگر ترامپ دو کشور عربستان و روسیه را متهم به تلاش برای کاهش قیمت نفت وتهدید به اعمال تعرفه بر نفت این دو کشور کرده تا به این ترتیب از ورود نفت روسیه و عربستان به آمریکا ممانعت شود.
به آمریکا حرجی نیست / عربستان آیه 54 سوره آل عمران را دقیقتر بخواند این درحالیست که بسیاری از محافل و اندیشکدههای غربی بر این باورند که جمهموری اسلامی ماهها قبل به دلیل تحریمها با کاهش تولید نفت مواجه شده بود و به همین دلیل کاهش قیمت جهانی نفت تاثیر چندانی بر اقتصاد ایران نداشته است و ایران تنها کشور در میان کشورهای نفت خیز است که کمترین آسیب را متوجه شده است.
عصر یک روز دوشنبه همین اردیبهشت سال گذشته، براساس تصمیم مردی که دوست دارد شعار "اول آمریکا" را به هرقیمتی در جهان محقق کند، بنا شد صادرات نفت ایران به صفر برسد و در این مسیر ریاض و ابوظبی دست اُخوت با واشنگتن دادند که از هیچ خدمتی برای به زانو درآوردن اقتصاد ایران مضایقه نکنند، امروز و بعد از گذشت یکسال این نفت آمریکاست که قیمت آن نه، به صفر بلکه به زیرصفر رسید و عربستان و امارات نیز متهم ردیف اول خیانت به آمریکا با هدف به مخاطره انداختن امنیت ملی و اقتصادی این کشور هستند، اینجاست که با استناد به آیه شریفه وَمَکَرُوا وَمَکَرَ اللَّهُ وَاللَّهُ خَیْرُ الْمَاکِرِینَ ﴿۵۴ آل عمران﴾ باید به سردمداران ریاض و همدستان منطقهای او گفت به آمریکا که حرجی نیست؛ اما شما آیه ۵۴ سوره آل عمران را دقیقتر بخوانید.