گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- فرزانه غلامی تبار؛ هر سال با نزدیک شدن به ایام برگزاری جشنواره فیلم فجر که از آن به عنوان بهار سینمای ایران یاد میشود، یکی از بحثهای اصلی درباره عدم اکران شماری از آثار باقیمانده از جشنواره سال گذشته و سنگینتر شدن بار چرخه اکران در این زمینه است. این چرخه هر سال سنگینتر میشود و شمار بیشتری از آثار اکران نشده به قطار طولانی آثار اکران نشده سینمای ایران اضافه میشود. قطاری که تنها راه رهایی از آن، یا گسترش چشمگیر ظرفیتهای ناوگان اکران آثار سینمایی است که در عمل به واسطه هزینههای سنگین آن امکان پذیر نیست یا استفاده راهحلهای جایگزینی همچون اکران آنلاین است. روشی که سالهاست در سینمای جهان هم در حال انجام است.
شیوع بیماری کرونا، اتفاقی بود که چرخه نیمه جان اکران در سینمای ایران را به سمت مرگ بود. چرخهای که اگر تا پیش از این با هر زحمتی که بود که کار خود را پیش میبرد، با ماجرای کرونا به شکلی زمینگیر شد که حالا شمار آثاری که در نوبت اکران هستند، از شمارش در رفته است!
تصمیم ابراهیم حاتمیکیا و سازندگان فیلم سینمایی «خروج» برای اکران آنلاین این فیلم، تصمیمی جسورانه برای کمک به این چرخه در حال فروپاشی بود. اتفاقی که با اکران آنلاین فیلم «طلا» به کارگردانی شهبازی و تهیه کنندگی رامبد جوان ادامه یافته است و اگر در ادامه با حمایت مردم و عدم استفاده آنها از نسخههای قاچاق همراه شود، میتواند مسیری تازه پیش روی سینمای ایران قرار دهد. این مسیر نه فقط در ایام شیوع بیماری کرونا بلکه حتی پس از باز شدن سینماها نیز میتواند ادامه پیدا کند و به چرخه اکران آثار سینمایی کمک کند.
اکران آنلاین فیلم های «خروج» و«طلا» قطعاً در مرحله اجرا دارای ایرادات و مشکلاتی خواهد شد با این همه آنچه که میتوان به شکل قطعی درباره این اتفاق تازه سینمای ایران گفت آن است که با وجود همه این انتقادات، باز هم آغاز اکران آنلاین با اثری مهم همچون «خروج» گامی رو به جلو برای سینمای ایران است که میتواند نه فقط در دوره شیوع بیماری کرونا بلکه پس از آن نیز بخشی مهم از مشکلات اقتصادی سینما به ویژه در حوزه چرخه اکران را حل کند و البته عدالت در توزیع محصولات سینمایی را تا حدودی برقرار سازد و به همه سینماگران این شانس را دهد تا راحتتر آثارشان را به دست مخاطبان برسانند.
بر همین اساس طی این مدت حرف و حدیث های فراوانی برای فیلم هایی که سازندگان آن برای حضور در طرح "اکران آنلاین" مشغول مذاکرات هستند به گوش میرسد که اکران آنلاین برخی از این آثار قطعی به نظر میرسد و برخی برای نهایی شدن، همچنان مشغول مذاکرات و رایزنی هستند که در ادامه گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو نگاهی داشته است به آثاری که با برخورداری از شانس بالای پیوستن به «اکران آنلاین»، باید بجای پرده نقره ای سالن های سینماها برای نخستین بار در خانه های مردم اکران شود که در ادامه این گزارش از نظرتان میگذرد:
«تاریخچه استقلالی ها» در راه اکران آنلاین
مستند «آبی به رنگ آسمان» که روایتگر تاریخچه باشگاه استقلال ایران است درسال گذشته و قبل از دوران کرونایی مدتی بر پرده سینماها بود که با شیوع کرونا و تعطیلی سینماها به ناچار به اکران خود پایان داد این مستند که با روایتگری چهره هایی مطرح سینما همچون همایون ارشادی، سیامک انصاری، فرهاد اصلانی، حمیدرضا آذرنگ، بابک حمیدیان و رضا یزدانی روایتگر بیش از هفتاد سال قدمت باشگاه استقلال به قلم زنده یاد خشایار الوند در این مستند است قرار است بزودی در قالب طرح "اکران آنلاین" به نمایش خود ادامه دهد.
به همین خاطر امیر رفیعی تهیهکننده و کارگردان مستند «آبی به رنگ آسمان» از پیگیریها برای اکران آنلاین این مستند در روزهای کرونایی خبر داد و به روابط عمومی این مستند گفت: متأسفانه محدودیت اکران و همچنین شرایط کشور در نیمه دوم سال قبل در کنار بحرانهای مربوط به تیم فوتبال استقلال تهران، همه و همه باعث شدند تا آبی به رنگ آسمان با وجود تمایل مردم، خوب دیده نشود.
رفیعی ادامه داد: بیش از ۱۰۰۰ شهر ایران سینما ندارند و حتی حدود ۸۰ درصد از شهرهایی که سینما دارند، بنابه دلایلی نتوانستند میزبان این فیلم باشند و به همین دلیل مخاطبان بسیاری از مشاهده آن محروم مانند.
رفیعی خاطرنشان کرد: هواداران استقلال طی پیامهای خود پیگیر دیدن این اثر هستند تا همچنان دنبال ادامه اکران اما به صورت آنلاین باشم که امیدوارم ضمن تحقق موضوع و احترام به خواسته آنها، با همراهی باشگاه استقلال و بازیکنان حال حاضر و گذشته و حتی هنرمندان، فرهنگسازی بیشتری نیز برای جلوگیری از دیدن غیرقانونی این فیلم که بهصورت مستقل و شخصی ساخته شده صورت بگیرد تا بدین شکل از آن حمایت شود.
نقد «تومان» در خانهها
فیلم سینمایی «تومان» به کارگردانی مرتضی فرشباف علی رغم آنکه در جشنواره فیلم فجر سال گذشته به توفیق آنچنانی دست نیافته بود اما باید بالاخره یکی از فیلم های حاضر در بخش مسابقه جشنواره محسوب میشود و همینکه قرار است نخستین تجربه اکران خود را بجای سالن های سینما در طرح "اکران آنلاین" داشته باشد، اتفاق مهمی است که مسلما مورد استقبال مخاطبان سینما قرار میگیرد.
مرتضی فرشباف، کارگردان فیلم "تومان" در گفتگویی اعلام کرد که با توجه به شرایطی که وجود دارد و فیلم های زیادی که از سال ۹۷، جشنواره سال ۹۸ و تولیدی های غیر جشنواره ای سال گذشته در صف اکران هستند، تصمیم گرفتیم فیلم تومان را به صورت آنلاین اکران کنیم و احتمالاً از هفته دیگر این کار انجام خواهد شد. او با اشاره به بررسی های که از اکران آنلاین فیلم "طلا" کرده و با ابراز امیدواری از این که این نوع نمایش به خوبی با استقبال مخاطبان همراه شود گفت: هماهنگی های لازم با پلتفرم هایی که فیلم را نمایش می دهند انجام شده و قرار است تبلیغاتی در بیلبوردها و استندها داشته باشیم.
فرشباف همچنین اضافه کرد که برای اکران تومان در سینما درایوین (سینما ماشین) نیز احتمالاً اقدام خواهد شد.
مرتضی فرشباف که قبل از ساخت «تومان»، هر دو فیلم خود را در گروه سینمایی «هنر و تجربه» به نمایش درآورده بود حالا با «تومان» به فکر جذب مخاطبان عام است.
در «تومان» بازیگران شناخته شده ای حضور ندارند و هنرمندانی چون میرسعید مولویان، مجتبی پیرزاده، پردیس احمدیه، ایمان صیاد برهانی و حامد نجابت به ایفای نقش پرداختهاند.
فیلم «تومان» که به تهیهکنندگی سعید سعدی ساخته شده درباره فردی است که از راه قمار اسب و فوتبال تلاش می کند یک شبه طبقه اجتماعی خود را تغییر دهد.
باز هم رد پای "رامبد جوان"
رامبد جوان که پیش از این به عنوان تهیه کننده فیلم «طلا» را راهی اکران آنلاین کرده بود این بار فیلم کمدی «زیرنظر» به کارگردانی مجید صالحی را از دوشنبه هفته آینده روانه اکران آنلاین میکند با این تفاوت که فیلم «طلا» تا امروز حتی یک روز هم در سالن های سینما اکران نشده است اما فیلم «زیرنظر» از اواسط دی ماه سال گذشته در سینماهای سراسر کشور اکران شد که اوایل اسفندماه به خاطر تعطیلی سینماها اکرانش نیمه کاره ماند اما در همان مدت اکران هم به واسطه حضور بازیگران مطرح به فروش قابل توجهی در اکران دست یافت.
البته فیلم «زیرنظر» به لحاظ محتوایی ایرادات فراوانی دارد که از شوخی های مبتذل گرفته تا نداشتن قصه قرص و محکمی که گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو بطور حتم به محض آغاز «اکران آنلاین» این فیلم به نقد آن خواهد پرداخت.
«زیرنظر» فیلمی کمدی محصول سال ١٣٩٧ است. این فیلم اولین اثراز مجید صالحی در مقام کارگردانی است. "زیر نظر " فیلمی پر بازیگر با حضور رضا عطاران، امیر جعفری، آزاده صمدی، مهران احمدی، سروش جمشیدی و ... است.پیش از این مجید صالحی در فیلم و سریال های مختلفی در کنار رضا عطاران به ایفای نقش پرداخته و اکنون برای اولین اثرش رضا عطاران را به عنوان بازیگر نقش اول در نظر گرفته. داستان این کمدی از آنجا شروع می شود که محسن پس از خرید به خانه برمیگردد و متوجه می شود مبلی که امید بر روی آن نشسته سوراخ شده، محسن مقصر این اتفاق را امید می داند. مهشید، همسر محسن که به این مبل علاقه خاصی دارد، در حال برگشتن از سفر است و...