کد خبر:۸۵۵۷۳۷
در گفتگو با دانشجو مطرح شد

مالکی: گرانی مسکن حاصل عملکرد دولت است/ مالیات بر خانه‌های خالی کارساز خواهد بود؟

کارشناس بخش مسکن گفت: دولت باید برای حل بحران بخش مسکن هم در مقابله با سوداگری و هم تولید مسکن به دنبال راهکار‌های اساسی می‌بود، اما متاسفانه در دولت آقای روحانی شاهد بودیم که نه تنها کاری صورت نگرفت بلکه تلاش کردند تا با تاثیر گذاری بر مجلس مانع تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه شوند.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، آقای رئیس جمهور تلفن را برداشت ودر گفت و گویی کوتاه با وزیر راه و شهرسازی خواستار حل مشکل مسکن شد. آنچه بیان شد نه طنز است نه نوشتن دو خط داستان یا گزیده‌ای از یک سناریو، بلکه واقعیتی تلخ و گزنده از بی دردی است که این روز‌ها دامنگیر مسوولین شده است. شاید این مثل بهترین مثالی باشد که دراین موضوع بتوان از آن استفاده کرد که سیر از گرسنه خبر نداره، سواره از پیاده! این روز‌ها کسانی که شمال شهر زندگی می‌کنند و ویلا دارند یا آپارتمان‌های بزرگ چند خوابه و لوکس، درد مستاجرانی که هر سال باید خانه به دوشی را تجربه کنند و درناتوانی خرید لوازم خانگی شاهد شکسته و اوراق شدن وسایلشان باشند چرا که به گفته کارشناسان هر سه بار اسباب کشی برابر با یک آتش سوزی به شمار می‌رود، خبر ندارند، بنابراین اینگونه است که با یک دستور تلفنی مساله مسکن احتمالا حل می‌شود و کار دولت در این بخش تمام...! محمد مالکی؛ کارشناس بازار مسکن دراین گفتگو راهکار حل مساله مسکن و کاهش دلالی را بیان کرده است که در ادامه مشاهده می‌کنید.

آیا گرانی مسکن با یک تماس تلفنی رئیس جمهور به وزیر راه و شهرسازی برطرف می‌شود؟
بحث تماس تلفنی آقای رئیس جمهور با وزیر راه و شهرسازی بیشتر به یک طنز شبیه بود و شاید هم دولت خواسته یا ناخواسته به زخم مردم نمک پاشید. بیش از پنجاه سال ایران با مشکلات بخش مسکن دست و پنجه نرم می‌کند و هیچ سیاستی برای حل این مشکل تا کنون از سوی مسوولین به کار گرفته نشده یا به صورت جدی برای حل آن قدم‌هایی برداشته نشده است، بنابراین حل گرانی و رفع مشکلات بخش مسکن با یک تماس تلفنی حتما طنز است. مساله اصلی یا مشکل بزرگ بخش مسکن کشور در هفت سال گذشته رها شدن طرف عرضه است. جالب این است که دولت همین طرح جامع مسکن که وزارت راه و شهرسازی آن را تدوین کرده نیز اجرا نکرد. براساس طرح جامع ارائه شده از سوی دولت آقای روحانی ما سالانه نیازمند تولید یک میلیون واحد مسکونی توسط مردم، بخش خصوصی و دولت هستیم، اما دولت در بهترین حالت سالی ۴۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته است یعنی از طرحی که خودشان ارائه کردند هم سالی ۷۰۰ هزار واحد از عرضه عقب هستند. قطعا هنگامی که انباشت تقاضا اتفاق می‌افتد طبیعی است که خود را در افزایش قیمت و سرگردانی مردم در این بازار نشان می‌دهد که با یک تماس تلفنی یا راهکار‌های یک شبه این مشکل حل شدنی نیست.

آیا تصویب مالیات بر عایدی سرمایه را یک راهکار موثر بر کاهش سوداگری در بازار مسکن می‌دانید؟
قطعا یک روش تجربه شده و جواب پس داده است. از سال ۷۰ تا کنون موضوع مالیات بر عایدی سرمایه تا کنون چندین بار مطرح شده است و آخرین بار وزیر سابق راه و شهرسازی به مجلس نامه زدند که قانون مالیات بر عایدی سرمایه تصویب و به مرحله اجرا نرسد و از دستور کار مجلس خارج شود. قطعا دولت باید برای حل بحران بخش مسکن هم در مقابله با سوداگری و هم تولید مسکن به دنبال راهکار‌های اساسی می‌بود، اما متاسفانه در دولت آقای روحانی شاهد بودیم که نه تنها کاری صورت نگرفت بلکه تلاش کردند تا با تاثیر گذاری بر مجلس مانع تصویب قانون مالیات بر عایدی سرمایه شوند.

امسال گران‌ترین سال اجاره نشینی در کلانشهر و شهر‌های بزرگ و حتی شهر‌های کوچک است، آیا با اعطای زمین به انبوه سازان یا به متقاضیان واقعی مسکن می‌توان راه حلی برای خانه دار کردن مردم ارائه داد؟
دوره‌ای دولت زمین‌های رایگانی در اختیار انبوه سازان قرار می‌داد با توسل به این استدلال که با افزایش عرضه تعدیل قیمت صورت می‌گیرد در حالی که عرضه نسبت به نیاز بازار آنقدر عدد بزرگی نبود که به شکسته شدن و تعدیل قیمت مسکن منجر شود. اعطای زمین به انبوه ساز در شرایطی موثر واقع می‌شود که برای انبوه ساز شرایط قیمت و اینکه ملک به چه کسانی باید واگذار شود تعیین شود در غیر این صورت منجر به ایجاد رانت برای انبوه ساز می‌شود. اگر زمین به صورت رایگان به متقاضی واقعی از طبقه ضعیف جامعه داده شود به دلیل اینکه فاقد توانایی مالی برای ساخت واحد مسکونی هستند قطعا زمین فروخته می‌شود، لذا در حالی که مالک گیرنده زمین از رانت به دست آمده استفاده کرده، اما همچنان مستاجر باقی می‌ماند، لذا اعطای زمین به انبوه ساز برای ساخت و ساز باید مشروط به تعیین محدودیت‌هایی از سوی دولت ونظارت صد درصدی بر آن باشد.

آیا طرح اقدام ملی مسکن می‌تواند به ایجاد تعادل در بازار و قیمت مسکن کمک کند؟
کارشناسان سالهاست که منتظر اقدامی از سوی دولت برای بخش مسکن و تولید واحد‌های مسکونی هستند تا از دولت تشکر کنند. با اینکه دراین دولت طرح هایی، چون مسکن اجتماعی، مسکن امید و مسکن تام مطرح شد، اما همه‌ی این طرح‌ها روی کاغذ ماند. به هر حال هر چند که ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی طرح اقدام ملی مسکن تاثیر چندانی بربازار به جا نمی‌گذارد، اما فقط می‌تواند یک گام روبه جلو باشد.

آیا مالیات بر خانه‌های خالی کارساز خواهد بود؟
مالیات بر خانه‌های خالی برای دوره‌ای است که رونقی در مسکن ایجاد شده و خرید و فروش افزایش یافته و این مساله باعث شده است که سازندگان بیایند واحد‌های جدیدی تولید کنند، اما تا زمان تکمیل این واحد‌ها دوره رونق سپری شده و، چون وارد رکود شده ایم ملک‌ها فروخته نمی‌شود تا با افزایش قیمت بعدی به فروش برسد، لذا مهمترین راهکار برای بخش مسکن تصویب مالیات عایدی بر سرمایه است، سوداگری مساله امروز بخش مسکن است نه احتکار مسکن، احتکار مسکن مهم است، اما مساله درجه دو است در حالی که مساله درجه یک این بخش، سوداگری مسکن است چرا که روی خانه‌ای که خالی هم نیست و مستاجر دارد نیز می‌توان خرید و فروش و سوداگری کرد، لذا تنها راهکار حذف سوداگری مسکن تصویب مالیات بر عایدی سرمایه است. مالیات بر خانه‌های خالی راهکار حل احتکار مسکن است که در حال حاضر مساله دوم ما به شمار می‌رود.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار