سفیر سابق ایران در افغانستان گفت: صرف نظر از حضور آمریکا یا طالبان روابط بین ایران و افغانستان باید به صورت دو جانبه مدیریت شود تا تنش و تخریب بین دو کشور به وجود نیاید و افغانستان هم بتواند از ظرفیتهای ایران استفاده کند.
ابوالفضل ظهره وند، سفیر سابق ایران در افغانستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره سفر روز گذشته حنیف اتمر، سرپرست وزارت خارجه افغانستان در صدر یک هیئت ۴۵ نفره به ایران گفت: گستردگی و سطح و عمق روابط ایران و افغانستان به حدی است که این قبیل رفت و آمدها باید بیش از آنچه الان هست وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه در این دیدار گفتگوهایی راجع به سند همکاری دو کشور صورت گرفت، گفت: البته این سند پنج سال پیش تنظیم شده و هنوز به فرجام نرسیده است.
ظهره وند ادامه داد: یکی از موضوعات این دیدار هم کشته شدن تعدادی از متجاوزین افغانی در مرز ایران بود، چون اساسا نمیتوان به این افراد که قوانین بین المللی را زیر پا گذاشتند، لفظ پناهجو اطلاق کرد.
سفیر سابق ایران در افغانستان با بیان اینکه موضوعات مورد بررسی در این دیدار قطعا بسیار مهمتر از کشته شدن اتباع افغانی بوده است، گفت: اساسا این قبیل رفت و آمدها بین دو کشور نشان دهنده آن است که افغانستان بخش اعظمی از مسائل مربوط به خود را به وسیله جمهوری اسلامی حل و فصل کرده و میکند.
وی با اشاره به حضور دو میلیون افغان در ایران گفت: این تعداد از مردم افغانستان در شرایط بغرنج اقتصادی فعلی میتوانستند از دولت کابل تقاضای آب، نان و بهداشت کنند. دو میلیونی که چهار دهه است به صورت مستمر در خاک ایران به صورت مهمان ناخوانده زندگی میکنند و جمهوری اسلامی نیز بر اساس تعهد اسلامی- انسانی با گشاده رویی میزبان آنها بوده است.
ظهره وند تصریح کرد: این در حالی است که در اروپا یا سایر کشورها معمولا مسئله پناهجویان با اعتراض کشور میزبان روبرو میشوند و اروپا با برخورداری از ثروتهای فراوان وقتی پناهجویان به مرزهای آنها میرسند تاب مقابله با آن را ندارند، اما جمهوری اسلامی که خود با مشکلات مختلف تحریمی روبروست میزبان قابلی برای برادران افغان خود به حساب میرود.
سفیر سابق ایران در افغانستان با بیان اینکه در شرایط فعلی دولت کابل باید در مدیریت روابط خود با ایران جدیتر وارد میدان شود، گفت: سند جامع بین دو کشور قطعا باید ظرف پنج ماه حل و فصل شود نه اینکه پنج سال به طول بیانجامد.
وی با اشاره به خدمات ارائه شده توسط جمهوری اسلامی به مردم افغانستان گفت: جمهوری اسلامی همواره برای واکسیناسیون، احداث کلینیک و بیمارستان در افغانستان پیشتاز بوده است. براساس همین روابط به نظر میرسد صرف نظر از حضور آمریکا یا طالبان روابط بین ایران و افغانستان باید به صورت دو جانبه مدیریت شود تا تنش و تخریب بین دو کشور به وجود نیاید و افغانستان هم بتواند از ظرفیتهای ایران به عنوان همسایه استفاده کند.
ظهره وند در پایان خاطرنشان کرد: اساسا به نظر میرسد مشترکات هویتی و تاریخی دو ملت بزرگ ایران و افغانستان به حدی است که دو کشور باید از ظرفیتهای ایجاد شده در طول این سالها به شدت صیانت کنند و اجازه ندهند دشمن بر طبل تفرقه و جنجال میان آنها بکوبد.