سفیر سابق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی درباره سفر وزیر خارجه عراق به ایران و عربستان گفت: در صورتی که روابط ایران و عربستان از تنش خارج شود میتواند آثار مثبتی برای عراق در زمینههای مختلف سیاسی و اقتصادی به دنبال داشته باشد.
صباح زنگنه، سفیر سابق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سفر وزیر خارجه جدید عراق به ایران و عربستان گفت: به نظر میرسد عراقیها احساس نیاز شدیدی به برقراری ارتباط با دو کشور همسایه خود یعنی ایران و عربستان دارند به نحوی که اختلاف نظر و سیاستهای تنش زای این دو کشور میتواند آثار منفی بر روابط عراق نیز برجای بگذارد.
وی افزود: با این حساب به نظر میرسد شاید مهمترین عامل این سفر آن باشد که عراق ضمن حفظ و تقویت روابط با این دو کشور مانع از ایجاد آثاراین اختلافات در داخل خاک عراق شود.
زنگنه تصریح کرد: گذشته از این موارد عراق به دنبال آن است که از همکاری و برقراری روابط تجاری و اقتصادی با ایران حداکثر بهره برداری را داشته باشد و این روابط نیازمند توسعه و گسترش قالبهای روشن همکاری ست.
سفیر سابق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی با اشاره به اینکه عربستان به تازگی خواستار فروش گاز و برق به عراق شده گفت: نسبت به این ادعای عربستان یک بعد سیاسی مطرح است گرچه ظاهر کار جنبه تجاری دارد، اما در عمل بعد سیاسی آن پررنگتر از جنبه اقتصادی است از این رو عراق نیازمند آن است که عمق این ادعاها را در هر دو کشور بسنجد و ببیند آیا عربستان واقعا قادر به تامین برق و گاز عراق است یا خیر؟
وی ادامه داد:عربستان به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت در اوپک تا به حال به ضرر تمام اعضای اوپک عمل کرده و سیاستهای این کشور با افزایش تولید و صادرات نفت قالبا به ضرر عراق نیزتمام شده و همچنین اقتصاد این کشور را دچار تهدید جدی کرده است.
زنگنه با بیان اینکه اقتصاد عراق این روزها در حال شکل گیری است، اما وجود این قبیل تهدیدات اقتصادی باعث شده تا عراق برای تامین حقوق کارمندان خود از بانکهای داخلی این کشور تقاضای وام کند، گفت: این وضعیت اقتصاد عراق را دچار شکنندگی فاحشی کرده که البته مقامات عراقی آن را از چشم سیاستهای نفتی عربستان میدانند.
سفیر سابق ایران در سازمان همکاریهای اسلامی با اشاره به درخواست اخیر سازمان اوپک از کشورهای صادر کننده نفت از جمله عراق به منظور کاهش تولیدات نفتی گفت: سازمان اوپک از عراق درخواست کرده که تولید نفت خود را کاهش دهد تا به این ترتیب قیمت نفت در جهان تعدیل شود. سیاستهای یک جانبهای که توسط آمریکا و عربستان اتخاذ شده، اما دود آن به چشم همه اعضای اوپک میرود. از این منظرمقامات عراقی باید به طور دقیق بررسی کند که عربستان تا چه اندازه میتواند در عراق سرمایه گذاری کند.
زنگنه در پایان خاطرنشان کرد: در کنار همه این ضرورتها در صورتی که روابط ایران و عربستان از تنش خارج شود میتواند آثار مثبتی برای عراق در زمینههای مختلف سیاسی و اقتصادی به دنبال داشته باشد.