سفر نخست وزیرعراق به ایران منجر به تعمیق و استحکام هر چه بیشتر روابط میان دوطرف خواهد شد که این نیز میتواند زمینه تقویت جبهه مقاومت در منطقه و تضعیف دشمنان و بدخواهان منطقهای و بین المللی را فراهم آورد.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدمهدی ملکی طی یادداشتی که متن آن در اختیار خبرگزاری دانشجو قرار گرفت، با اشاره به سفر مصطفی الکاظمی به تهران نوشت: همواره روابط میان ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه با برخورداری از ۴۰۰ کیلومتر مرز زمینی و اشتراکات زیادی که در حوزههای مختلف تاریخی، مذهبی، فرهنگی و جغرافیایی با یکدیگر دارند از اهمیت بالایی برای دوطرف برخوردار بوده که اوج این ارتباط را میتوان از پس از فروپاشی رژیم بعث عراق در سال ۲۰۰۳ شاهد بود.
عراق در یک سال اخیر با تحولات و فراز و نشیبهای داخلی بسیاری مواجه بود به نحوی که چندین ماه در شهرهای مختلف این کشور شاهد حضور معترضین و مردمی بودیم که نسبت به وضعیت معیشتی، نابسامانیهای اقتصادی، فساد و سایر مشکلات عدیده اقتصادی معترض بودند و کار به آنجا رسید که نخست وزیر سابق آن کشور «عادل عبدالمهدی» مجبور به استعفا و کناره گیری شد. در نهایت و پس از خلا قدرت بوجود آمده، «مصطفی کاظمی» روی کار آمد و با پیگیریهای مجدانه دولت، مسئولین، گروههای سیاسی و حمایت تمام قد مرجعیت از مطالبات و خواستههای به حق مردم و معترضین، امروزهمه در آن کشور در انتظار تحقق وعدههای مقامات خود هستند.
بر این اساس، امروز «مصطفی کاظمی» نخست وزیر عراق به همراه برخی از وزرا از جمله وزیران امور خارجه، دارایی، دفاع، نفت، برق و البته برخی دیگر از مقامات ارشد دولتی آن کشور به ایران آمدند تا با همتایان خود و عالیترین مقامات ایران دیدار و گفتگو داشته باشند.
یکی از جنبههای حائز اهمیت در این سفر آن است که این اولین سفر خارجی آقای کاظمی به عنوان نخست وزیر عراق به حساب میآید و بر اساس عرف دیپلماتیک اولین سفر مقامات عالی رتبه کشورها، مهم و دارای پیام است.
بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار بود کاظمی به عربستان سعودی و سپس به ایران سفر کند، اما به علت وخامت اوضاع حال پادشاه ۸۴ ساله عربستان سعودی سفر نخست وزیرعراق به آن کشور لغو و به زمان دیگری موکول شد.
با توجه به شرایط حساس داخلی، منطقهای و بین المللی که عراق و ایران امروز از آن برخوردار هستند، حتماً یکی از راهکارهای افزایش توان بازیگری هر دو کشورو توسعه تعاملات و روابط همه جانبه با یکدیگر است. عبارت دیگر، ایران و عراق در زمینههای مختلف میتوانند با تقویت همکاریهای دوجانبه، مکمل یکدیگر باشند.
دو روز پیش از سفر نخست وزیر عراق به ایران، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان به عراق رفت تا ضمن دیدار با مقامات بغداد و اقلیم کردستان و فراهم کردن زمان سفر کاظمی به ایران، نسبت به راههای چگونگی افزایش سطح تعاملات و همکاریهای دو جانبه میان ایران وعراق در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، دفاعی و امنیتی با طرفهای عراقی گفتگو و رایزنی داشته باشد.
یکی از اهداف مشترک مقامات تهران و بغداد افزایش سطح تعاملات تجاری به میزان سالیانه ۲۰ میلیارد دلار مبادلات میان این دو کشور است که این مهم محقق نمیشود مگر آن که در سفرهای اینچنینی میان هیاتهای عالی رتبه دو طرف در خصوص برداشته شدن موانع دستیابی به این هدف گفتگو و رایزنی شود.
ظرفیتهای مختلف همکاری در زمینههای اقتصادی، صنعتی، تکنولوژیک، تجاری و عمرانی میان دو طرف به نحوی هست که بتوان سالیانه ۲۰ میلیارد دلار را به عنوان کف و حداقل حجم مبادلات تجاری تهران بغداد تصور کرد.
یکی دیگر از اهداف کاظمی از سفر به ایران، جلب حمایت بیشتر ایران به عنوان حامی و همسایهای قابل اعتماد و اتکا در شرایط بحرانی است. بنابراین، تقویت همکاریهای راهبردی با ایران میتواند یکی از اهداف مهم و دستاورد ارزشمند سفر کاظمی برای آنها به حساب آید.
تداوم افزایش همکاریهای امنیتی و مبارزه با تروریسم یکی دیگر از دستور کارهای جدی و قطعی هیئتهای ایرانی و عراقی است که نتیجه آن میتواند به نفع ایران و عراق و البته سایر کشورهای منطقه باشد و این موضوع با توجه به سابقه موفق همکاریهای ایران و عراق در سالهای اخیر و در مبارزه با گروه تروریستی داعش، به یقین میتواند تامین کننده منافع و امنیت ملی هر دو طرف و البته گامی در راستای ایجاد صلح، ثبات و امنیت منطقهای به حساب آید. موضوع خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق یکی دیگر از محورهای مهم مورد مذاکره طرفهای ایرانی و عراقی در سفر آقای کاظمی و هیئت همراه وی به ایران است.
در این خصوص ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم در سفر اخیرش به عراق در دیدار با مقامات مختلف عراقی در آن کشور بر عزم و اراده دو طرف نسبت به تحقق این موضوع تاکید کرد و طرفهای عراقی هم، محقق شدن خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق را خواست و مطالبه دولت و ملت عراق برشمردند.
در یک ساله اخیر، فشارهای تبلیغاتی _روانی؛ توطئهها و طرحهای خطرناک بسیاری از سوی بدخواهان تداوم روابط حسنه میان ایران و عراق به اجرا گذاشته شد تا بلکه به زعم خود بتوانند خلل و آسیبی به روابط راهبردی و مستحکم میان دولت و ملت ایران و عراق وارد کنند.
در رأس این جبهه آمریکا قرار دارد، آنها پس از ترور ناجوانمردانه فرماندهان مقاومت، سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» و درک این واقعیت که خروج نیروهای نظامی آنها از خاک عراق به عنوان مطالبهای مردمی و البته یکی از دستورکارهای مسئولین سیاسی و گروههای مقاومت آن کشوربدل شده است، تمام تلاش خود را جهت تضعیف روابط میان ایران و عراق به کار بسته اند که تا کنون با هشیاری طرفهای ایرانی و عراقی، در دست یابی به اهدافشان ناکام مانده اند.
ظرفیت و توان بالای بازیگری ایران و عراق در سطح منطقه میتواند در راستای ایجاد صلح، ثبات و امنیت هر چه بیشتر و بهتر درمیان کشورهای منطقه باشد که این مهم محقق نخواهد شد مگر افزایش سطح همکاریهای تهران و بغداد در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، دفاعی و امنیتی. بنابراین، امیدواریم سفر نخست وزیر عراق به ایران، نقطه عطف و گام روبه جلویی در این خصوص به حساب آید.
در پایان آنکه؛ امیدواریم سفر نخست وزیر عراق به ایران و گفتگوهای انجام شده میان مقامات عالی رتبه دو کشور در راستای تعمیق و استحکام هر چه بیشتر روابط راهبردی میان دو ملت و دولت ایران و عراق شود که این نیز میتواند زمینه تقویت جبهه مقاومت در منطقه و تضعیف دشمنان و بدخواهان منطقهای و بین المللی را فراهم آورد.