دهه دوم مردادماه سال ۹۹ در حالی به اتمام رسید که دانشجویان ضمن شرکت در رزمایش همدلی پیگیری مطالبات کارگران هم شدند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه فرخی؛ شیوع کرونا و قرنطینه شهرها مشکلات اقتصادی زیادی را برای کشورهای مختلف ایجاد کرد. مشکلاتی که بسیاری از کشورها را با چالشهای بزرگی مواجه کرد. در کشور ما هم شیوع این ویروس موجب شد تا به اقشار نیازمند فشار بیشتری وارد شود تا اینکه رهبر معظم انقلاب دستور برگزاری رزمایش مواسات، همدلی و کمک مومنانه به نیازمندان را صادر کردند.
بعد از پیام مقام معظم رهبری برای دستگیری و کمک به نیازمندان گروههای مختلف دانشجویی و جهادی دست به کار شدند و با پیوستن به پویشی که در این رابطه راه اندازی شد برای کمک به فقرااقدامات خوبی را انجام دادند. در همین راستا و به مناسبت دهه امامت و ولایت دانشجویان جهادی اقدام به جمع آوری کمکهای نقدی برای تهیه بستههای معیشتی، بهداشتی و اقلام پروتیئنی با هدف توزیع میان نیازمندان استانهای خود کردند.
گروههای جهادی در کنار توزیع اقلام بهداشتی و غذایی، اقدام به تهیه بستههای فرهنگی و لوازم تحریر کردند با توزیع این بستهها میان کودکان و نوجوانان مناطق محروم برای حضور در رزمایش همدلی تلاش کردند.
در هفته گذشته اعتراضات کارگران هفته تپه هم به ۵۸ روز رسید. حجت الاسلام موسوى فرد، نماینده ولى فقیه در استان خوزستان و امام جمعه اهواز در میان کارگران معترض حضور یافت و به سخنرانى پرداخت و پاى درد و دل هاى کارگران نشست.
یکی از کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه در این باره میگوید: ما همچنان خواهان پرداخت کامل حقوق و حق بیمههای تمامی کارگران این شرکت، خلع ید اسدبیگیها و بازداشت امید اسدبیگی، لغو فوری قرارداد واگذاری شرکت و جلوگیری از هر گونه خصوصی سازی دیگر، پرداخت مزایای عرفی برابر به تمامی پرسنل، محاکمه و اشد مجازات غارتگران بیت المال، قطع همکاری و بیرون رفتن تمامی مدیران بازنشسته از شرکت، هستیم.
در ادامه پیگیریهایی که برای حل مشکلات شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه و تحقق مطالبات کارگران این مجموعه صورت گرفته، اولین جلسه فعالان کارگری این شرکت با حضور مسئولان استانی و کشوری، هفته گذشته در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی برگزار شد، در ابتدای این جلسه، علی نیکزاد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی به تشریح برخی جزئیات جلسه پیشین این کمیسیون با فعالان کارگری و مسئولان استانی و کشوری پرداخت و گفت: هفته گذشته وعده پرداخت حق بیمهها از سوی مدیرکل تامین اجتماعی خوزستان داده شد و طبق گزارشاتی که به دست ما رسیده، حق بیمهها هنوز پرداخت نشدند و این موضوع باید در این جلسه تعیین تکلیف شود و نماینده سازمان تامین اجتماعی تصمیم قطعی را اعلام کند.
محمدی، نماینده سازمان تامین اجتماعی که در این جلسه حضور داشت، در پاسخ به علت عدم پرداخت حق بیمهها گفت: علت عدم پرداخت حق بیمهها به امید اسدبیگی، کارفرمای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه برمیگردد، اما تا پایان مردادماه اقدام به تمدید دفترچههای بیمه کارگران تا پایان سال خواهیم کرد و این پروسه تا اواخر مرداد به نتیجه خواهد رسید.
در ادامه این جلسه غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان پیرامون میزان کشت نیشکر هفت تپه گفت: برنامه ریزی امسال برای کشت نیشکر بین ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تن بوده که به دلیل برگزاری اعتراضات کارگری این مهم هنوز محقق نشده، اما سعی داریم این کشت به حدود ۳۰۰۰ تن در سال جاری برسد.
اعتراضات کارگران هپکو هم از هفته گذشته از سر گرفته شد. در این دوره از اعتراضات، کارگران خواستار پاسخگویی مدیریت این شرکت نسبت به عملکرد یکساله خود شدند. همچنین آنان به بلاتکلیفی سهامدار این شرکت و نبود کار در آن اعتراض داشتند.
کارگران نسبت به عدم حضور مدیرعامل این شرکت در محل کار خود طی ۴۹ روز گذشته اعتراض کردند. آنان از تیم مدیریتی میخواهند تا نسبت به عملکرد یک ساله خود در این شرکت پاسخگو باشند و نسبت به نبود کار در کارخانه هپکو توضیح دهند.
در این راستا، محمدتقی آبایی، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی از کارگران خواسته است تا تجمع نکنند. استدلال او این است که با تجمع کردن اتفاق خاصی نمیافتد. آبایی از کارگران خواست تا با صبر و بردباری اجازه دهند تا موضوع واگذاری این کارخانه به سازمان تأمین اجتماعی انجام گیرد. او همچنین وعده داد که حقوق خردادماه کارکنان هپکو به زودی و ظرف روزهای آینده پرداخت شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مرکزی همچنین درواکنش به اعتراض کارگران مبنی بر نبود کار و توقف تولید در این شرکت، اظهار کرد: در حال حاضر این شرکت با حداقل ظرفیت تولیدی فعالیت میکند و تا حدودی کار هست هرچند با میزان ظرفیت تولید همخوانی و تناسب ندارد.
به گفته عباس قاسمی، دادستان عمومی و انقلاب اراک، حقوق معوق خرداد و تیرماه امسال کارکنان این شرکت، اوایل هفته آینده پرداخت میشود. مسائل و مشکلات کارخانه هپکو، چهارشنبه در نشستی با حضور رئیس کل دادگستری استان، دادستان مرکز استان، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی، نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی و نمایندگان شورای کارگری هپکو با دادستان کل کشور مورد بررسی قرار گرفت و در این نشست مقرر شد تحت هر شرایطی ۲ ماه حقوق معوق خرداد و تیر کارگران پرداخت شود.
همسایگی با سد ایالو برای مردم روستاهای ماهنشان دردسرهایی درست کرده و به نظر میرسد مسئولان، حل مساله را پشت گوش میاندازند.
گاهی مسئولان برای آنکه از حل مشکلات مردم سرباز زنند، مشکل را به مسئولان ارگان دیگری ارجاع میدهند و میگویند حوزه مسئولیت ما نیست، مربوط به حوزه دیگری است. مانند مشکلی که مردم برخی روستاهای شهرستان ماهنشان با آن درگیرند.
پیش از این در گزارشی درباره احداث دو سد مراش و ایالو روی رودخانهای در ماهنشان که باعث شده زمینهای کشاورزی برخی روستاهای همجوار این رودخانه زیر آب برو، نوشتیم.
اهالی این روستاها از اینکه زمینهای پایین دست پرآب شده اند، رضایت دارند و این را از برکات احداث سد میدانند؛ اما چرا مسئولان نسبت به زمینهای از دست رفته برخی دیگر از اهالی این روستاها، اقدامی نمیکند. آنان میگویند که از زمان آغاز احداث سدهای مراش و ایالو حدود ۵ سال میگذرد؛ آیا این زمان برای ارزیابی مقدار خسارت اهالی کافی نبوده است؟
سیدمحمدرضا خاتمی، نماینده مردم ماهنشان در مجلس شورای اسلامی است. برخی از مردم روستاهای این شهرستان، شکایت خود را به وی اعلام کرده اند و از او خواسته اند تا مساله را از طریق اداره کل منابع طبیعی استان زنجان یا هر نهاد مرتبط دیگری پیگیری کند.
مشکلات بی آبی یکی از موضوعاتی است که در بیشتر روستاها کشور مشاهد میشود روستای عین حماد با جمعیت بیش از ۳۰۰ نفر از توابع شهرستان رامهرمز است که بیش از ۸ ماه در سال آب ندارد و این موضوع به یک روند ۱۲ ساله تبدیل شده است. مردم این روستا در گرمای بالای ۵۰ درجه خوزستان و بیماری کرونا از آب اشامیدنی و بهداشتی برخوردار نیستند و ناچارند هر روز به چشمه آبی در نزدیکی این منطقه که آب آلوده دارد و باعث بیماریهای پوستی و گوارشی در کودکان این منطقه شده، مراجعه کنند و با تانکر اقدام به انتقال آب به خانههایشان کنند. در این راستا، فعالان بسیج دانشجویی شهرستان رامهرمز به منظور رسیدگی به مشکلات آبرسانی روستای عین حماد از این منطقه بازدید به عمل آوردند.
در این میان بیرم لارستان یکی از بخشهای جنوبی استان فارس است که در منطقهای گرم و خشک واقع شده و خشکسالی و کمبود آب یکی از بزرگترین مشکلاتش به حساب میاید. بسیاری از چاههای مورد استفاده آب شرب اهالی به علت پایین آمدن کیفیت از سرویس خارج شده است.
گفته میشود حدود ۶ سال قبل مسئولان وقت استان فارس وعده دادند که با اجرای طرح آبرسانی از سد سلمان فارسی، مشکل آب شهرهای شرقی و جنوب فارس برای همیشه حل شده و شهروندان ساکن این نقاط از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار شوند، اما این مهم همچنان در پیچ و خم کوچههای تامین اعتبار مانده است.
مشکلات اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی یکی از مواردی است که بعضی از استانها همچنان در هفته گذشته درگیر آن بودند. استان سیستان هم سالهای طولانی است که درگیر معضلات است. طی دو دهه اخیر دریاچه هامون به عنوان محل اصلی درآمد، اشتغال و حیات مردم منطقه بود خشک شد؛ از فقر گرفته تا بحرانریزگرد در منطقه شایع شد و زندگی گوارا در سیستان به تقلایی تلخ برای زنده ماندن تنزل پیدا کرد. ناگفته نماند که مهاجرت هزاران نفر از مردم این منطقه هم مزید بر معضلات شد.
این شرح حال به همراه گسترش فقر ناشی از بین رفتن مشاغل سنتی و بومی وابسته به آب هامون و هیرمند، باعث شد که ایجاد منطقه آزاد اقتصادی سیستان مورد توجه قرار بگیرد و از سوی نخبگان بومی و کشوری به عنوان یکی از مطالبات اصلی مردم سیستان در رسانهها مطرح شود.
سیستان همانند کاستی در زیرساختهای اقتصادی، دارای کمبودها و آسیبهای جدی در حوزه زیرساخت سیاسی است. فرهنگ سیاسی منطقه سیستان مثل سایر نواحی کشور از مساله طایفه گرایی و خویشاوندسالاری به جای شایسته سالاری رنج میبرد. جهانتیغ میگوید: با توجه به فرصتهای شغلی اندک در سیستان، مردم و جوانان به بیگاریها به عنوان کارگری در مناطق آزاد تن خواهند داد.
به گفته مجتبی جهانتیغ، پزشک، عدالتخواه و فعال اجتماعی متاسفانه طی سالها انتظار، نقد و بررسی طرح منطقه آزاد سیستان را از سوی کارشناسان مشاهده نکرده ام. این سکوت و بی تفاوتی کارشناسان، ساختار مناسبی را برای پیشرفت منطقه ترسیم نمیکند.
در دهههای اخیر طرحهای عمرانی وجود دارد که هنوز به بهربرداری نرسیده اند یکی از این طرحها مجتمع سیمان سمنگان خراسان شمالی است این پروژه بنا بود روزانه ۱۰ هزار تن سیمان تولید کند. همچنین اشتغال ۷۵۰ نفر در کارخانه و هزاران نفر به صورت غیر مستقیم از پیش بینیهای مسئولان آن زمان به شمار میآمد. بنا بود طی ۳ سال، فاز اول پروژه با تولید ۵ هزار تن سیمان در روز به بهره برداری برسد.
پس از آغاز کلنگ زنی پروژه سیمان سمنگان در سال ۸۲، اسماعیل گرامی مقدم، نماینده وقت بجنورد در مجلس در مهر ماه ۸۴ نخستین واکنش به این پروژه را اعلام کرد. وی در این خصوص گفت: سوابق افرادی که مجوز این گونه کارخانهها را گرفتهاند نشان میدهد که در هیچ جای کشور نتوانستهاند پس از دریافت مجوز از وزارت صنایع آن را به مرحلهی اجرا و عملیاتی شدن درآورند بلکه اقدام به خرید و فروش و واگذاری آن کردهاند.