گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اسفندماه سال گذشته بود که از طرح شناسه رهگیری سیگار با حضور مقامات ارشد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و وزارت صمت رونمایی شد. به گفته کارشناسان اجرای این طرح به جهت کنترل قاچاق سیگار به کشور اهمیت به سزایی دارد و با اجرایی شدن آن میتوان از ضرر مالی ۳ هزار میلیاد تومانی به اقتصاد کشور و همچنین آسیبهای مربوط به حوزه سلامت جلوگیری کرد.
البته با شیوع ویروس کرونا در کشور، اجرای این طرح نیز با تاخیر چند ماه مواجه شد؛ پیش از این عطاالله معروفخانی رئیس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور با بیان اینکه طرح رهگیری سیگار از اول شهریورماه اجرایی میشود، گفت بود: با اجرای این طرح مصرفکنندگان میتوانند به راحتی کالای تولید داخل که به صورت قانونی تولید شده را از سیگار قاچاق و جعلی تشخیص دهند چرا که با اجرای این طرح تمامی تولیدکنندگان باید کد رهگیری را بر پاکتهای سیگار درج کنند.
بیشتر بخوانید:
ایستادگی مافیای قاچاق در مقابل شفافیت بازار دخانیات
در شرایطی که تنها چند روز به آغاز شهریورماه و اجرایی شدن طرح رهگیری سیگار باقی مانده است، بعضی از افراد سودجو با انتشار پیامهای تهدید آمیز در فضای مجازی، قصد متشنج کردن بازار سیگار را داشته و میخواهند با این اقدامات مخرب از اجرای طرح رهگیری سیگار جلوگیری کنند و از این طریق فروش سیگارهای قاچاق و بیکیفیت را که با قیمتهای بالاتری در بازار عرضه میشوند، ادامه دهند.
بر همین اساس از اواخر هفته گذشته بعضی از کانالها و گروههای فضای مجازی مرتبط با توزیع کنندگان سیگار با ارسال پیامهایی برای تجمع و اعتصاب، خواستار عدم اجرای طرح رهگیری سیگار شدند.
این در حالیست که به گفته معروفخانی؛ رئیس مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور، طرح رهگیری سیگار به هیچ عنوان قصد جلوگیری از عرضه «سیگارهای از پیش موجود» را ندارد و مرکز نظارت بر دخانیات کشور به عنوان متولی اجرای این طرح، حتماً کمال همکاری را با تولیدکنندگان و توزیعکنندگان انجام خواهد داد تا آخرین پاکت سیگار از سیگارهای فاقد شناسه به اتمام برسد. البته این امر نیازمند همکاری فعالان بازار دخانیات برای فروش هرچه زودتر سیگارهای فاقد شناسه است.
لزوم ثبت اسناد خرید و فروش زنجیره دخانیات در سامانه جامع تجارت
بر اساس اظهارات امیرمحمد پرهام فر؛ مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، طبق قانون جامع دخانیات و همچنین قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کلیه عوامل دخیل در زنجیره تولید و توزیع سیگار، حتی خرده فروشان مکلف به دریافت مجوز بوده و میبایست به مرور زمان و بر اساس دستورالعملهای اجرایی در سامانه جامع تجارت ثبت نام کرده و میزان خرید و فروش خود را ثبت کنند.
عرفان رضایی؛ کارشناس سامانه جامع تجارت در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با بیان اینکه در آینده نزدیک و از زمان ابلاغ مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات کشور، خردهفروشان تنها ملزم به تایید خریدهای ثبت شده از سوی لایه بالاتر خواهند بود، گفت: سیگار وارد شده به محل خردهفروشی تنها باید در همان محل عرضه شده و در صورتی که آن شناسه رهگیری در محل دیگری مشاهده شود، تخلف صورت گرفته است.
به گفته این کارشناس سامانه جامع تجارت خردهفروشان تنها ملزم به تایید خرید هستند و نیازی به ثبت فروش روزانه خود ندارند، اما باقی اعضای زنجیره توزیع میبایست تمامی خریدهای خود را تایید و فروشهای خود را نیز بصورت منظم در سامانه جامع تجارت ثبت کنند و طرح رهگیری سیگارت نیز بر اساس همین منطق شفافیت اجرایی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی دانشجو با توجه به اینکه تاکنون طرحهای کلان مبارزه با کالای قاچاق مانند طرح مقابله با توزیع پوشاک قاچاق و قاچاق لوازم خانگی در رسیدن به اهداف خود کم توفیق بودهاند، اکنون این پرسش ایجاد میشود که آیا روند اجرایی طرح رهگیری سیگارت که به عنوان اولین سامانه رصد و ایجاد شفافیت در زنجیره تامین دخانیات در دنیا رونمایی شده است، متوقف شده و مافیای دخانیات میتواند از ایجاد شفافیت در بازار این کالا جلوگیری کند؟