گفته میشود سری دیگری از محمولههای نفتی ایران به مقصد ونزوئلا شناسایی شده و تحلیلگران آن را آزمون واکنش آمریکا میبینند؛ کارشناسان سیاسی در صورت مداخله آمریکا، یک «پاسخ سریع و متناسب» از سوی ایران را پیشبینی میکنند.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، پایگاه خبری ترد ویندز که اخبار کشتیرانی در سطح جهان را منتشر میکند، مدعی شد، سری دیگری از محمولههای نفتی ایران به مقصد ونزوئلا شناسایی شده است و تحلیلگران آن را آزمون واکنش آمریکا میبینند.
بر اساس گزارش تَنکِر تِرَکِرز، ۳ کشتی متعلق به ایران با پرچم این کشور، ایران را به مقصدی که به نظر ونزوئلا میآید از طریق کانال سوئز ترک کردند.
نام این کشتیها «فورست»، «فورچون» و «فاکسون» است که همگی تحت کنترل شرکت ملی نفت ایران قرار دارند.
این سه کشتی، بخشی از ۵ کشتی هستند که محصولات ایران را در ماههای میو ژوئن در سواحل ونزوئلا تخلیه کردند.
به نظر میرسد، بارگیری محمولههای آنها در بندر شهید رجایی ایران صورت گرفته است. بنا بر اعلام تَنکِر تِرَکِرز، سپس این کشتیها سیستم ردیابی (AIS) خود را خاموش کرده اند.
سیگنالهای فارست آخرین بار در ۱۴ آگوست در بندرعباس ارسال شده؛ درحالی که سیگنال فاکسون ۳۱ آگوست در سواحل امارات و فورچون در ۲۸ آگوست در جنوب ایران دریافت شده است.
* نفتکشها به سمت سوئز میروند؟
شرکت امنیت دریایی «دریاد گلوبال» Dryad Global اعلام کرد احتمال دارد که این سه کشتی زمانی که به کانال سوئز نزدیک شوند، سیستمهای ردیابی خود را برای پیروی از قوانین حمل و نقل روشن کنند.
به گفته این موسسه، این اقدام تنشها در منطقه را افزایش خواهد داد و این پیام آشکار را ارسال خواهد کرد که ایران به آمریکا اجازه نخواهد داد تا در حمل و نقل نفتش دخالت کند.
آمریکا در ماه آگوست، محموله ۴ کشتی یونایی را به اتهام حمل محمولههای ایران به مقصد ونزوئلا توقیف کرد.
رسانهها گزارش دادند آمریکا بدون اقدام نظامی محمولههای کشتیهای «بلا»، «برینگ»، «پاندی» و «لونا» را مصادره کرده است.
هر چهار کشتی پرچم لیبریا را بر فراز داشتند و تحت مدیریت شرکت Captain George Gialozoglou بودند.
ایران نیز در پاسخ کشتی «ویلا» را که تحت مدیریت همان شرکت بود در نزدیکی تنگه هرمز برای مدتی تحت بررسی قرار داد.
دریاد افزود: «احتمال دارد ایران با توجه به تجریه قبلی خود، متوجه شده است که کشتیهای شرکتهای خارجی بیشتر تمایل داشته باشند که از محدودیتها و خواستههای آمریکا پیروی کنند و در عوض ایران تلاش کرده از کشتیهای خود استفاده کند.»
«این احتمال وجود دارد که اگر نفتکشها قصد داشته باشند به ونزوئلا بروند، آمریکا دوباره بخواهد، مداخله کند. ایران خطر کرده و از کشتیهایی استفاده کرده است که احتمالاً تمایلی نخواهند داشت که محمولههای خود را رها کنند یا از آمریکا پیروی کنند.»
* آمریکا یک انتخاب دارد
این شرکت معتقد است این اقدام، این انتخاب را به آمریکا میدهد که یا وارد این کشتیها شود یا هر سه کشتی را توقیف کند.
اما این شرکت افزود: «هنوز مشخص نیست که آیا آمریکا واکنش به این اقدام را در راستای منافع ملی اش میبیند یا نه؛ یا اگر بخواهد در چهارچوب قانونی عمل کند، آیا اجازه چنین کاری را دارد یا نه.»
دریاد گلوبال با توجه به مدل تلافی ایران در سالهای اخیر، در صورت مداخله آمریکا، یک «پاسخ سریع و متناسب» از سوی ایران را پیش بینی کرد.
این شرکت مشورتی معتقد است کشتیهای امریکا یا عربستان و حتی احتمالا کشتیهای امارات پس از آن در معرض خطر قرار خواهند گرفت.