به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، انتخاب رشته سراسری موضوعی است که برای داوطلبان کنکور سراسری همواره حیاتی بوده است. به طوری که اگر داوطلبان کنکور سراسری 99 یک سال درس خوانده اند و برای درس خواندن و داشتن آینده ای روشن از خیلی از چیزها گذشته اند، نتیجه نهایی کار خود را در انتخاب رشته سراسری خواهند دید. اما چطور می توان انتخاب رشته سراسری را به بهترین شکل ممکن انجام داد؟ در این مطلب انتخاب رشته سراسری را به طور گام به گام توضیح خواهیم داد.
در ابتدا می خواهم یک خسته نباشید به تمام دانش آموزان کنکوری سال 99 بگم و امیدوارم از این ماراتن سربلند بیرون آمده باشند. مهمترین دغدغه داوطلبان کنکور بعد از آزمون سراسری 99 ، مرحله ی مهم و تاثیرگذار انتخاب رشته است. زیرا در این مرحله به نحوی سرنوشت داوطلبان مشخص می شود و بایستی یک انتخاب دقیق و اصولی داشته باشند تا به آن هدف مطلوب موردنظرشان دستیابند.
چطور انتخاب رشته کنم؟
یکی از سوالاتی که معمولا داوطلبان در زمان انتخاب رشته سراسری پس از مشاهده کارنامه ی کنکورشان بر می خورند، این است که با این رتبه کجا قبول میشم؟ آیا خودم میتونم فقط با خوندن دفترجه انتخاب رشته کنم؟ آیا باید برای انتخاب رشته به موسسه یا مشاور مراجعه کنم؟ آیا موسسه یا مشاور موردنظر من معتبر است؟ آیا باید تمام آن انتخاب هایی را که مشاور برای من انتخاب کرده را داخل سایت سنجش وارد کنم یا اینکه می توانم در آنها تغییری انجام دهم؟
تجربه نشان داده است که پروژه انتخاب رشته کنکور حساس ترین و سرنوشت سازترین مرحله تحصیلی داوطلبان است. زیرا با این عمل نتیجه ی چندین سال تحصیل خود را می توانند مشاهده کنند. پس این مرحله کاملا جدی احتیاج به زمان، هم فکری با افراد متخصص و یک تصمیم گیری نهایی دارد. داوطلبان باید دقت کنند که لیست نهایی کد رشته ها باید با تایید خودشان باشد نه تایید مشاور مربوطه پس کاملا باید با مطالعه و دید باز به سراغ انتخاب رشته کنکور بروند.
اطلاعاتی درباره انتخاب رشته کنکور سراسری 99
همانطور که همه ی داوطلبان می دانند انتخاب رشته کنکور سراسری و دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس نتیجه کنکور سراسری انجام خواهد شد. هر دو دانشگاه دارای دو دفترچه ی مجزا هستند. دانشگاه سراسری دارای دفترچه انتخاب رشته با کنکور و دفترچه انتخاب رشته بدون کنکور (سوابق تحصیلی) و دانشگاه آزاد نیز به مانند دانشگاه آزاد دارای دو دفترچه انتخاب رشته است. مضاف براین دانشگاه های پیام نور و غیرانتفاعی (در صورت خریداری کد مخصوص) نیز به این لیست وارد می شود. همینطور دانشگاه آزاد دارای یک دفترچه انتخاب رشته برای رشته های مخصوص پاره وقت نیز دارد که به صورت جداگانه منتشر می شود. به این لیست باید رشته هایی که در مقطع کاردانی پذیرش دارند را هم اضافه کرد.
پس داوطلب می تواند حداقل در 9 زمینه انتخاب رشته را با دست باز انجام دهد و در زمان اعلام نتایج می تواند انتخاب کند که کدام نتیجه برایش مناسب تر است.
به موارد بالا بایستی رشته های دانشگاه های فرهنگیان و تربیت معلم و شهید رجایی را اضافه کرد که بنا به شرایطی که این دانشگاه ها دارند یک تراز به خصوص برای مجاز شدن در نظر گرفته شده است (فرهنگیان 6500- تربیت معلم، شهید رجایی 7000). در کارنامه مجاز شدن این دانشگاه ها برای این داوطلبان مشخص می شود و بعد از انتخاب رشته در صورت پذیرش به مرحله مصاحبه خواهند رفت که مهمترین مرحله است.
تعداد کد رشته هایی که در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری 99 می توان وارد کرد به تعداد 150 عدد می باشد و پیشنهاد می شود که حتما هر 150 انتخاب را انجام داده تا بعدها افسوس اینکه چرا انتخاب های دیگری را انجام نداده اید نخورید.
در دفترچه انتخاب رشته بر اساس سوابق تحصیلی داوطلبان مجاز به انتخاب 100 کد رشته می باشند که در این مرحله پارامتر معدل تاثیر مستقیم بر روی قبولی دارد.
در دفترجه انتخاب رشته دانشگاه آزاد با کنکور داوطلبان مجاز به انتخاب 100 کد رشته هستند و در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد بدون کنکور داوطلبان مجاز به انتخاب 20 کد رشته هستند. البته داوطلبان می توانند در انتخاب رشته بدون کنکور دانشگاه آزاد در هر 5 گروه ریاضی، تجربی، انسانی، هنر و زبان در هر گروه 20 کد رشته را انتخاب کرده و در مجموع 100 رشته را وارد سایت دانشگاه آزاد کنند.
در پروژه انتخاب رشته با توجه به نتیج ای که داوطلبان مشاهده می کنند متوجه می شوند که در چه گروه هایی مجاز به انتخاب رشته هستند. گروه های روزانه، نوبت دوم (شبانه)، غیرانتفاعی، پیام نور، مجازی، پردیس خودگردان گروه هایی هستند که داوطلب با توجه به کارنامه خود می تواند کد رشته ها انتخاب کند.
اگر نتیجه کنکور خوب نبود برای سال بعد اقدام کنم؟
توصیه ما به همه ی داوطلبان کنکور سراسری این است که پروژه انتخاب رشته را انجام دهند زیرا ممکن است اتفاقاتی بیفتد که به سود آن ها باشد که در همین سال جاری مشغول به تحصیل شوند و به یال آینده موکول نکنند. اما انتخاب رشته باید طوری انجام شود که به آنها ضربه نزند. مثلا اگر داوطلبی در دوره روزانه قبول شود ولی به این رشته و دانشگاه علاقه نداشته باشد و بهثبت نام در دانشگاه نپردازد یک سال از کنکور محروم خواهد بود. پس طوری باید این مرحله انجام شود که ضربه ای به داوطلب وارد نکند.
آیا بر اساس رتبه انتخاب رشته کنم؟
رتبه یکی از مهمترین فاکتورها برای یک انتخاب رشته مناسب است اما به این نکته باید توجه داشت که فقط رتبه ملاک نیست و عوامل دیگری مانند علاقه داوطلب، شرایط بومی گزینی انتخاب رشته ، بازار کار و ... در این امر اهمیت به سزایی دارند. پس صرفا فقط نمی توان با دانستن ظرفیت ها و رتبه های قبولی هر رشته در دانشگاه به یک انتخاب رشته خوب دست پیدا کرد.
یکی از مهمترین فاکتورهایی که مشاور در زمان انتخاب رشته انجام می دهد توجه به علایق و صحبت های خود داوطلب است. داوطلب باید بداند که به چه رشته ای علاقه دارد یا اینکه چرا این رشته را انتخاب می کند و همین طور یک سری تحقیقاتی درباره رشته موردنظرش کرده باشد تا با دید باز به مشاوره بپردازد و خب طبیعتا مشاور تحصیلی نیز نکات بیشتری را می تواند در اختیار داوطلب قرار دهد تا به یک انتخاب معقول برسد.
جمع بندی انتخاب رشته سراسری
انتخاب رشته کنکور سراسری یک کار کاملا جدی هست و نباید به آن بی توجهی کرد، زیرا بایک جا به جا کردن اولویت ها در جدول کد رشته ها ممکن است سرنوشت فرد کاملا تغییر کند. پس این مرحله بایستی با مطالعه فراوان و همفکری با افراد متخصص و در نهایت با نظر نهایی خود داوطلب به سرانجام برسد. همچنین برای انجام انتخاب رشته مطمئن تر می توانید از کمک مشاوران تخصصی انتخاب رشته سراسری 3گام یا نرم افزار انتخاب رشته این موسسه استفاده کنید.