وزارت خارجه آمریکا با ادعای بازگشتن تمام تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، از کشورهای جهان خواست تا به آن پایبند باشند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، وزارت خارجه آمریکا بامداد یکشنبه ادعا کرد تمام تحریمهای سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران، از جمله محدودیت تسلیحاتی احیا شدند.
«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا با صدور بیانیهای، ایران را بزرگترین تهدید برای منطقه غرب آسیا ادعا کرده و گفت: «امروز، آمریکا از بازگشت عملاََ تمام تحریمهای سازمان ملل بر ایران، که پیشتر لغو شده بودند، استقبال میکند».
بر این اساس، پامپئو درباره بازگردانده شدن تحریمها علیه ایران مدعی شد: «تحریمها متعاقب فرایند اسنپبک ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، بازگشتهاند. در تاریخ بیستم آگوست، ایالات متحده درباره عدم اهتمام ایران به تعهدات برجامیاش، به رئیس شورای امنیت اطلاع داد».
به نوشته وبگاه وزارت خارجه آمریکا، وی در ادامه ادعاهای خود افزود: «این اطلاعیه، فرایند ۳۰ روزهای را آغاز کرد که منجر به بازگشت تحریمهای پیشتر لغو شده سازمان ملل شد، که در ساعت ۸ شب وقت تابستانی شرقی روز ۱۹ سپتامبر (۴:۳۰ بامداد یکشنبه به وقت تهران) اجرایی گردید. این یعنی که از امروز، تمام مفاد قطعنامههای ۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷، ۱۸۰۳، ۱۸۳۵ و ۱۹۲۹ که ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ ملغی شده بودند، دوباره فعال شدهاند»
وزیر خارجه آمریکا با ادعای لغو شدن اقدامات ذکر شده در پاراگرافهای ۷، ۸ و ۱۶ تا ۲۰ قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، افزود: «ایالات متحده این تصمیم قاطع را گرفت، زیرا علاوهبر عدم اجرای تعهدات برجامی توسط ایران، شورای امنیت هم محدودیت تسلیحاتی بر ایران را تمدید نکرد، چیزی که برای ۱۳ سال در جریان بود. انفعال شورای امنیت میتوانست راه را برای ایران جهت خرید تمام انواع تسلیحات متعارف در تاریخ هجدهم اکتبر هموار کند».
پامپئو با لحنی که گویا جهان بدهکار آمریکا شده، ادعا کرد: «جهان خوششانس بود که آمریکا اقدام مسئولانهای برای جلوگیری از رخ دادن چنین چیزی را انجام داد. ما، مطابق با حقوق خود ذیل قطعنامه ۲۲۳۱، فرایند اسنپبک را آغاز کردیم تا عملاََ تمام تحریمهای ملغیشده سازمان ملل از جمله محدودیت تسلیحاتی را احیا کنیم. به تبع این اقدام، جهان امنتر خواهد بود».
در ادامه این بیانیه با تکرار اتهامزنیها علیه ایران، آمده است: «ایالات متحده از تمام اعضای سازمان ملل انتظار دارد به صورت کامل به الزامات خود برای اجرای این اقدامات پایبند باشند. علاوه بر محدودیت تسلیحاتی، این شامل محدودیتهایی مانند تعامل با ایران در فعالیتهای مرتبط با غنیسازی و بازفرآوری، ممنوعیت ساخت و آزمایش موشک بالستیک توسط ایران و تحریمها بر انتقال فناوریهای مرتبط با هستهای و موشکی به ایران میشود».
وزارت خارجه آمریکا سپس به تهدید کشورهای جهان در صورت مخالفت با اجرای تحریمهای ادعایی پرداخت: «اگر اعضای سازمان ملل الزامات خود برای اجرای این تحریمها را اجرا نکنند، ایالات متحده آماده است از اختیارات داخلی برای اعمال عواقبی بر آنها استفاده کند و مطمئن شود ایران از عواید فعالیتهای ممنوعشده توسط سازمان ملل، بهرهمند نمیشود».
بر این اساس، پامپئو مدعی شد: «توافق هستهای ۲۰۱۵، ایران را آنطور که وعده داده شده بود، به پیوستن به جامعه ملل تهییج نکرد... اگر بخاطر اقدام آمریکا در احیای محدودیتهای سازمان ملل نبود، رژیم ایران به زودی میتوانست با آزادی بیشتر به خرید و فروش سلاح در سراسر جهان بپردازد. به دلیل عیوب برجام، ایران تقریبا ۵ سال به انقضای محدودیتها بر برنامه غنیسازی اورانیوم و فعالیتهای مرتبط با بازفرآوری نزدیک شده که به طرز غیرقابل قبولی این کشور را به ظرفیت خطرناک طغیان هستهای نزدیک کرده است».
وی در ادامه ادعاهای خود افزود: «به لطف بازگشت تحریمهای سازمان ملل، ایران اکنون ملزم به تعلیق فعالیتهای مرتبط با غنیسازی، بازفرآوری و آبسنگین است. ما هرگز به اولین کشور حامی تروریسم دولتی اجازه دستیابی به مرگبارترین سلاح جهان را نمیدهیم».
در پایان این بیانیه آمده است: «در روزهای آینده، ایالات متحده گسترهای از اقدامات بیشتر برای تقویت اجرای تحریمهای سازمان ملل و همچنین پاسخگو کردن ناقضان آنها را اعلام میکند. کارزار فشار حداکثری ما بر رژیم ایران ادامه دارد تا زمانی که ایران به توافق فراگیر با ما جهت مهار کردن تهدیدات اشاعه و توقف آشوبپراکنی، برسد».
تا این لحظه هیچیک از کشورهای عضو برجام (انگلیس، آلمان، فرانسه، روسیه و چین) و کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل، از این ادعای آمریکا حمایت نکرده و آن را به رسمیت نشناختهاند.
ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تعلیق شده بودند.
این در حالی است که خبرگزاری «رویترز» روز جمعه در مطلبی با بیان اینکه واشنگتن در موضوع ایران منزوی شده، به نقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت که باید اهرم فشار مشترکی در موضوعات مختلف بر ایران وجود داشته باشد.