فارن پالیسی نوشت: تقریباً هیچکشوری از [اعمال مجدّد تحریم علیه ایران توسط] واشنگتن پیروی نکرد و این آخرین شکست دولت ترامپ در صفآرایی کشورهای جهان پشت جبهه فشار حداکثری علیه ایران بود.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ مجلّه سیاست خارجی (Foreign Policy) نزدیک به جناح محافظه کار آمریکا، در گزارشی با عنوان «با شکست [راهبرد] افزایش فشار بر ایران، ایالات متحده در سازمان ملل منزوی شد» نوشت: دولت ترامپ هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متّحد را با افزایش کارزار خود جهت نابودی یکی از مهمترین توافقنامههای چندجانبه قرن جشن گرفت: توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ایران.
تلاش یکجانبه ایالات متحده برای اعمال مجدّد تحریمهای سازمان ملل متّحد علیه ایران بیفایده بود، بطوریکه قدرتهای کلیدی سازمان ملل پشتیبانی خود را از این پیمان را مضاعف کردند و دبیرکل سازمان ملل نیز درخواست مایک پامپئو، وزیرامورخارجه آمریکا را مبنی بر اعمال مجدّد تحریمهای چندجانبه رد کرد. اکثر مقامات ارشد دولت ترامپ ـــ پامپئو (وزیر خارجه)، مارک اسپر (وزیر دفاع)، رابرت اُبرایان (مشاور امنیت ملّی) ـــ در کنفرانس خبری به کشورهای جهان اعلام (در واقع تهدید) کردند که از بیانیه روز دوشنبه آمریکا "مبنی بر بازگشت تحریم علیه ایران طبق آنچه پیش از توافق سال ۲۰۱۵ و در دولت اوباما بود"تبعیت کنند. آمریکا همچنین از تحریمهای بیشتر علیه مقامات و نهادهای ایرانی فعال در زمینه تولید تسلیحات خبر داد.
تقریباً هیچکشوری از واشنگتن پیروی نکرد و این آخرین شکست دولت ترامپ در صفآرایی کشورهای جهان پشت جبهه فشار حداکثری علیه ایران بود.اگر چه اسرائیل و بلوک [شیخنشینان] خلیج فارس که حامی تحریم تسلیحاتی ایران بودند از آمریکا حمایت کردند، ولی هیچ یک از امضاءکنندگان برجام ـــ انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین ــــ توجهی به درخواست آمریکا نکردند.
مایک پامپئو گفت:«کشوری که امروز منزوی شده آمریکا نیست بلکه ایران است! ما واضح بیان کردیم که هرکشوری از اعضای سازمان ملل مسئولیتی درباره اعمال تحریمها [علیه ایران] دارد. این موضوع قطعاً شامل حال انگلیس، فرانسه و آلمان نیز میشود. ما از هریک از آنان انتظار داریم که تحریمها را اعمال کنند.» با این وجود، مقامات اروپایی گفتند که برنامهای برای برگشت سریع تحریمها علیه ایران ندارند.
دولت ترامپ بر این موضوع اصرار دارد که حق فعالکردن مکانیسم ماشه دارد، چون از اعضای اصلی توافق سال ۲۰۱۵ است، قبل از اینکه از آن در سال ۲۰۱۸ خارج شود!وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان بیانیهای منتشر و در آن تصریح کردند کهاعلامیه آمریکا وجاهت قانونی ندارد. به این دلیل که تنها اعضای حاضر در توافق میتوانند چنین حرکتی انجام دهند و ماشه را فعال کنند. ایستادن بر این موضع، گره کور سوالات سیاسی و حقوقی بیپاسخ درباره نحوه اعمال یکجانبه تحریمها توسط واشنگتن بدون همراهی قدرتهای عضو سازمان ملل را کورتر میکند. این موضوع همچنین نشانداد که نزدیکترین متحدان آمریکا تا چه حدّ از یکجانبهگرایی دولت ترامپ خستهاند.
سردی [روابط]با قدرتهای اروپایی هنگامی رخ داد که ایالات متحده به دنبال جلوگیری از پایان تحریم تسلیحاتی ایران شد:از مفاد توافقنامه هستهای سال ۲۰۱۵ این بود که ایران در سال ۲۰۲۰ شاهد رفع تحریم تسلیحاتی خواهد بود. سپس پامپئو در ۲۰ آگوست سعی کرد در نامهای به رئیس اندونزیایی شورای امنیت سازمان ملل [به بهانه] عدم التزام ایران به مفاد توافقنامه، مکانیسم ماشه را فعال کند، ولی تمام اعضای اصلی شورای امنیت ـــ انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین ـــدر مقابل اظهار داشتند که آمریکا نمیتواند قانوناً مکانیسم ماشه را فعال کند، زیرا که دیگر عضوی از توافقنامه نیست. آخر هفته گذشته نیز، آنتونیو گوترش به اطلاع پامپئو رساند که دفتر وی قادر نیست از اعمال مجدّد تحریم علیه ایران حمایت کند مگر اینکه شورای امنیت درباره آن به توافق برسد.
قطعنامهای ابتکاری دولت ترامپ در ماه آگوست جهت بازگشت تحریمها با جنجال گستردهای شکست خورد. همه متحدان اروپایی رای ممتنع به این قطعنامه دادند و تنها جمهوری دومینیکن از آن حمایت کرد. دولت ترامپ هشدار داد که در صورت عدم بازگشت تحریمهای سازمان ملل، حتی اگر این کشور تحت رژیم سختگیرانه تحریمهای ایالات متحده و اروپا برود، ایران میتواند برنامه نظامی و هستهای خود را قدرتمند کند.
در ادامه مجلّه سیاست خارجه آمریکا آمده است: سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا (DIA) که بازوی اطلاعاتی پنتاگون است، در گزارشی اعلام کرد:پس از پایان تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر/مهر، نیروی هوایی ایران احتمالاً جنگندههای نسل چهارم از روسیه میخرد.
برخی از مقامات سابق آمریکا طرح بازگشت تحریم توسط دولت ترامپ را راهی برای زدن ضربه نهایی به توافق هستهای میدانند که که میتواند دولت احتمالی بایدن را مجبور به مذاکره دوباره درباره توافق سال ۲۰۱۵ کند. «جارت بلانش» هماهنگ کننده سابق وزارت خارجه آمریکا در توافق هستهای ایران در دولت اوباما و مقام ارشد کنونی در بنیاد کارنگی گفت:«وقتی دولت ترامپ در این مسیر گام برداشت کاملاً مشخص بود که چه میخواهد. آنهای درصد هستند بقایای توافق هستهای ۲۰۱۵ را ریشه کن کنند. مکانیسم ماشه وسیلهای برای تحقق این امر [توسط واشنگتن] است.» جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی کاخ سفید در توئیتی در روز دوشنبه نوشت:«تلاش شکستخورده دولت ترامپ برای فعالسازی مکانیسم ماشه از قضا منجر به تضعیف تلاش ایالات متحده برای نابودی برنامه تسیلحات هستهای (!) ایران شد.» جو بایدن معاون اول رئیسجمهور اوباما هفته گذشته تکرار کرد که درصورتی که ایران در چارچوب محدودیتهای توافقنامه هستهای عمل کند(!) به توافق هستهای بازمیگردد.
فارن پالیسی در پایان نوشت: محمّد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران در سخنرانی [ویدئو کنفرانسی] خود در شورای روابط خارجی آمریکا گفت "تهران اورانیوم غنیشده کافی برای تولید سه بمب اتمی را دارد"*و گفتگوی مجدّد درصورت پیروزی بایدن را رد کرد.ظریف روز دوشنبه گفت «ایران هرگز در مذاکره مردد نبوده است»، اما در مورد هیچ چیز جدیدی فراتر از توافق سال ۲۰۱۵ مذاکره نخواهد کرد.
* مطالب فوق لزوماً مورد تایید خبرگزاری نیست و صرفاً جهت مطالعه مخاطبان ترجمه شده است.
به گزارش گروه بینالملل دانشجو؛ شورای روابط خارجی آمریکا در نشستی میزبان آقای ظریف بود و ایشان به صورت ویدئو کنفرانس در آن سخنرانی کرد. متن سخنان وزیر امور خارجه کشورمان که مجله فارن پالیسی به آن اشاره ناقص و جهتداری کرده در «سایت خبری شورای روابط خارجی آمریکا» منتشر شده است. مایکل گوردون، خبرنگار والاستریت ژورنال طی این نشست با استناد به صحبتهای ترامپ سوالی با این مضمون پرسید که "آیا ایران تمایل دارد که سطح ذخایر اورانیوم غنیشده خود را به نقطهای برساند که برای تولید سلاح اتمی تا پایان سال کافی باشد؟"و ظریف در پاسخ گفت: من این استدلال شما را نمیپذیرم ... اگر بر این باور هستید که هزار کیلوگرم اوانیوم غنیشده برای ساخت یک بمب اتمی کافی است ... درحال حاضر ما سه هزار کیلوگرم داریم که بر طبق این محاسبات برای ساخت سه بمب کافی است. پس نیازی نیست که تا آخر سال صبر کنیم ولی ما تمایلی به ساخت بمب اتمی نداریم. این را گفتهایم. بر این باور نیستیم که سلاح هستهای امنیت و ثبات را افزایش میدهد (...)