رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به سختیهای سیاستگذاری پولی و کنترل نقدینگی در شرایط تحریم و شیوع ویروس کرونا، نوشت: امروز افزایش نرخ سود بانکی سیاستى نیست که توفیق قطعى داشته باشد و برهمین اساس بهدنبال روشهای دیگرى براى کاهش فشار تورمى در بازارها است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عبدالناصر همتی امروز در صفحه مجازی یادداشتی با عنوان "اهداف و ابزار بانک مرکزى" نوشت. رئیس کل بانک مرکزی نوشته است:
در طول حدود دو سال گذشته، بانک مرکزى تحت فشار فزایندهاى بوده است که دلیل اصلى آن، شدت گرفتن تحریمها و شوک منفى عرضه، آنهم در شرایطی که نیروى انباشته شده نقدینگى هم در حال تخلیه شدن روى قیمتها بود. مشکلات دیگر، از جمله کرونا و کسرى بودجه نیز به تشدید اجتنابناپذیر رشدنقدینگى منجر شده است.
سیاستگذاری پولى براى مقابله با شوک منفى عرضه حتى در شرایط معمول هم دشوار است تا چه برسد به اقتصاد ایران که با انبوهى از مشکلات ساختارى نیز مواجه است. وظیفه اساسى بانک مرکزى ثبات قیمتها و پس از آن جلوگیرى از رکود و کاهش تولید است. واضح است، مطابق نظریه اقتصادى، امکان دستیابى به هدفهای زیاد با تعداد محدودى ابزار وجودندارد.
نظر به خطرى که تشدید نگرانکننده تورم به صورت آسیبهای جدی به دهکهاى متوسط و پایین جامعه و ایجاد عدم اطمینان و نیز ممانعت از تداوم فعالیتهاى تولیدى دارد، منطقی است که توقع جامعه بر تمرکز بانک مرکزی بر کنترل تورم باشد.
با وجود درد و رنجى که ملت ما از تحریمها دیده است، اقتصاد ایران، آنطور که آمریکا تصور میکرد دچار فروپاشى نشده و نشانههاى فاصله گرفتن از عمق رکود را نمایان ساخته است و تمام تلاش بانک مرکزى بایستی معطوف به کنترل تورم به هر طریق ممکن و تداوم وضعیت روبه بهبود بخش حقیقى باشد.
بانک مرکزى به خوبى واقف است که، با توجه به وجود شوک منفى عرضه، ناترازى بانکها و نیاز مالى دولت، امروز افزایش نرخ سود بانکی سیاستى نیست که توفیق قطعى داشته باشد و برهمین اساس بهدنبال روشهای دیگرى براى کاهش فشار تورمى در بازارها است. البته با ابزارهای در اختیار، روند نرخ سود بین بانکی نیز تعدیل خواهد شد.