اصغر بالسینی، تحلیل گر مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، با تأکید بر اینکه تحولات در حوزه اقتصاد و معیشت کشور به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شرطی شده است، اظهار کرد: کشور با وضعیتی مانند؛ تحریمها، شیوع کرونا و نرخ رشدهای منفی که پی در پی در سالهای اخیر به ثبت رسیده روبرو شده است و می تواند کشور را دچار مشکلات مختلفی بکند.
وی افزود: شواهد مختلفی در این زمینه وجود دارد؛ بهعنوان مثال بازار بورس ایران از بازارهایی است که این روزها سردرگم است و نمیداند در حوزه انتخابات آمریکا چه اتفاقاتی قرار است بیافتد.
بالسینی با تأکید بر اینکه متأسفانه تصمیم گیریها منوط به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شده است، بیان کرد: این باور بین سهامداران حقیقی و حقوقی بازار وجود دارد و آنها منابع مالی را بدون اینکه از بازار خارج کرده باشند در کارگزاریها راکد نگه داشته تا با نتیجه انتخابات، تصمیم به خرید یا فروش بگیرند.
این کارشناس اقتصاد با بیان اینکه بازار ارز به نحوه قابل توجهی شرطی شده، عنوان کرد: در بازار ارز که یکی از حیاتیترین بازارهای ایران است، موضوع شرطی شدن بازار نسبت به تحولات بینالمللی مثل انتخابات آمریکا به وضوح قابل مشاهده است و این آسیب جدی در شرایطی که بازار ارز نیازمند یک روال و چشمانداز منطقی برای تصمیم گیری بوده، ایجاد شده است.
وی افزود: زمانی که روالی مشخص وجود ندارد و افق کوتاهمدت و میانمدتی برای تولیدکنندگان و سرمایهگذاران در حوزه ارزی وجود نداشته باشد، نتیجه جزء کاهش رشد اقتصادی در پی نخواهد داشت.
بالسینی تصریح کرد: از همه اینها خطرناکتر که دلار در بازار ایران بسیار اثرگذار بوده و قیمت گذاری انتظاری در برخی بازارها با تحولات دلار تطبیق داده میشود که این خود آسیب جدی برای اقتصاد خواهد بود و خیلی از کالاها که قیمتگذاری که شاید ارتباطی به قیمت ارز و دلار نداشته باشد، متاثر از ارز میشوند.
وی با تأکید براینکه این مسئله میتواند اثرات جدی و بلند مدتی مخربی داشته باشد، گفت: باید به این نکته توجه شود که در عرصه سیاست خارجه دولت آمریکا فارغ از اینکه چه کسی پیروز ریاست جمهوری شود، استراتژیهای کلیدی و کلانی در پیش دارد.
بالسینی با اشاره به برنامههای مشابه هر دو نامزد آمریکا نسبت به ایران، گفت: سیاستهای هر دو نامزد در قبال ایران تا حدی مشابه است و در چنین شرایطی امید بستن بازارها به اینکه با تغییر ریاست جمهوری در آمریکا تحولات اساسی جدیدی خواهیم داشت، میتواند متحمل آسیبهای شدیدی برای کشور باشد.
این کارشناس اقتصادی در رابطه با اینکه آیا کشورهای دیگر هم با این معضل مواجه هستند، خاطرنشان کرد: با شرایط خاصی که ایران در حوزه تحریمها و حساسیت بیش از اندازه اقتصاد ایران به دلار دارد، میزان اثرگذاری نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر اقتصاد ما پررنگ تر شده است؛ ولی قاعدتاً در سایر کشورهای دنیا هم، چنین مسئلهای با شدت کمتری وجود دارد.
وی افزود: به طور مثال اقتصاد چین در دوره ریاست جمهوری ترامپ با مشکلات جدی در حوزه تجارت خارجی مواجه شد و عوارض و مالیات سنگینی که دولت ترامپ بر بسیاری از کالاهای صادراتی چین وضع کرده، کشوری مثل چین را هم دچار معضل کرده است.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: واقعیت این است که کشورهای دیگر از شرایطی که برایشان وجود دارد با یک روند طبیعی عبور میکنند و طبیعی است که قفل شدن اقتصاد یک کشور به یک اقتصاد بزرگی مثل آمریکا که حدود یک چهارم تولید ناخالص داخلی دنیا را دارد و در عین اینکه میتواند منافعی را برای اقتصاد داشته باشد، در مقابل زیانهایش هم کلان و کلیدی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
انتهای پیام/