کد خبر:۸۸۸۰۵۹
در گفتگو با دانشجو مطرح شد؛

مستخدمین ‌حسینی: صادرکننده کارتن‌خواب و بی‌هویت معنی ندارد! / سفارتخانه‌های ایران فاقد عایدی تجاری

معاون اسبق بانک مرکزی گفت: واردکنندگان نیازی به وزارت خارجه و رایزنان اقتصادی نمی‌بینند چرا که هیچ‌گاه دراین زمینه قدمی برای آن‌ها برداشته نشده است.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در مباحث اقتصادی و تجارت خارجی یکی از موضوعاتی که کارشناسان بر آن تاکید می‌کنند ضرورت وجود رایزن اقتصادی برای بستر سازی افزایش تعاملات تجاری فعالین اقتصادی با آن سوی مرزهاست، از طرفی مسئله ارزهای دولتی بازنگشته و صادرات با هویت هفتاد کارتن خواب نشان داده نسبت به ارزهای صادراتی در این شرایط جنگ اقتصادی توجهی نشده و عده ای با سواستفاده از ضعف مدیریت و نظارت در وزارت صمت، اتاق بازرگانی ایران و بانک مرکزی منابع ارزی را به جیب زده و با بازنگرداندن آن‌ها در سامانه ارزی به  نابسمانی و بی‌ثباتی بازار ارز کشور دامن زده‌اند که علاوه بر سختی معیشتی مردم موجب فشار بر بخش های تولیدی و صنعتی کشور شده است. حیدر مستخدمین حسینی؛ معاون اسبق بانک مرکزی در این گفتگو از دیدگاهی دیگر این موضوع را مورد نظر قرار داده و به چند نکته و مطالبه اساسی اشاره کرده ضمن اینکه موضوع مهم ارز‌هایی که به دست صادرکنندگان کارتن خواب رسیده را هم با معضل کمبود رایزنان اقتصادی مورد توجه قرار داده است که در ادامه می‌خوانیم.

وی درپاسخ به این سوال که آیا کادر اقتصادی یا همان رایزنان اقتصادی ما در سفارتخانه‌ها تا کنون مفید به فایده عمل بوده‌اند گفت: به مسئله مهمی اشاره کردید. به نظر بنده باید دولت پیش از این، چنین موضوعی را اجرا می‌کرد و کادر سفارتخانه‌ها را کمتر می‌کرد. با نگاهی به تعداد کارکنان و کادرسفارتخانه‌ها متوجه می‌شویم که ایران دارای بالاترین کادر سفارتخانه‌ای نسبت به قبل یا به چهار دهه پیش است. اگر به کادر سفارتخانه‌های سایر کشور‌های دنیا نگاه کنیم در می‌یابیم که هیچ گاه با کادر ایران یکسان نیست بنابراین ما با مازاد مواجه هستیم.

بیشتر بخوانید:

کارشناس مسائل اقتصادی در این باره تصریح کرد: اینکه در حوزه رایزنان اقتصادی که در سفارتخانه‌ها فعالیت می‌کنند چه وضعیتی داریم باید گفت با توجه به محدودیت‌های تجاری ایران که به دلیل تحریم‌های بین المللی عارض شده است و متاسفانه آمار معاملات تجاری ما نشان دهنده کاهش سطح تجارت خارجی ماست نیاز به وجود کادر زیاد در وزارتخانه‌ها به اسم رایزنان اقتصادی را بی اثر می‌کند.

مستخدمین افزود: در حال حاضر به دلیل فشار‌های تحریمی که آمریکا به ما و سایر کشور‌ها در تجارت جهانی ایجاد کرده است و البته عدم عملکرد درست دولت در برقراری ارتباط تجاری و مراوده‌های اقتصادی با کشور‌های جهان شاید در بهترین شرایط و حداکثر فقط با ۱۵ کشور مراوده تجاری داشته باشیم، به عبارت دیگر واردات و صادرات ما به این چند کشور محدود می‌شود، البته عرض کردم در بهترین و خوش بینانه‌ترین شرایط به ۱۵ کشور خلاصه می‌شود که اگر مقداری این خوش بینی را تعدیل کنیم بیشتر از ۵ کشور نمی‌شود. یعنی سطح معاملات و تبادلات تجاری ما به این حد پایین آمده است.

معاون اسبق بانک مرکزی با بیان اینکه رایزنان اقتصادی آنگونه که باید و شاید از تجار حمایتی نکرده اند افزود: افرادی که عموما به اسم وارد کننده می‌شناسیم بدون تکیه به وزارت خارجه یا حمایت‌های رایزنان اقتصادی واردات را انجام می‌دهند. به عبارت دیگر وارد کنندگان نیازی به وزارت خارجه و رایزنان اقتصادی نمی‌بینند چرا که هیچ گاه دراین زمینه قدمی برای آن‌ها برداشته نشده است.

مستخدمین حسینی دراین باره تصریح کرد: عملا آنچه وارد کننده در تجارت و تعاملات اقتصادی انجام می‌دهد نتیجه کار خود است نه حمایت وزارت خارجه و رایزنان اقتصادی، لذا اینکه گمان کنیم رایزن اقتصادی دراین دولت از صادر کننده یا وارد کننده دعوت کرده و آن‌ها را برای واردات و صادرات به طرف خارجی پیوند زده این‌چنین نبوده است، هر چند که این یک روش قدیمی است، اما متاسفانه ما به درستی نتوانستیم از ظرفیت‌های رایزن اقتصادی استفاده کنیم لذا وارد کننده و صادر کننده خود جوش عمل می‌کنند و فقط کادر وزارت خارجه افزایش یافته است.

استاد اقتصاد در خصوص موضوع صادر کنندگان کارتن خواب هم به ما گفت: مساله مهم دیگری که در مباحث تجاری این روز‌ها قابل تامل است و بانک مرکزی باید پاسخگوی این موضوع باشد؛ کارتن خواب‌هایی هستند که کارت بازرگانی و ارز دولتی گرفته اند بدون اینکه دولت اهلیت آن‌ها را تایید کرده باشد. دولت باید به این سوال پاسخ دهد که مگر نادانسته و ناشناخته می‌توان به کسی که اهلیت وی تایید نشده است کارت بازرگانی داد؟ در صورتی که برای اعطای کارت بازرگانی حتما تایید اهلیت بسیار حائز اهمیت است، بنابراین به راحتی نمی‌توان پذیرفت که به هفتاد کارتن خواب ارز دولتی داده شده باشد. قطعاد دولت و بانک مرکزی باید پاسخگوی این موضوع باشد چرا که به هیچ وجه نمی‌توان چنین خبطی را باور کرد.

وی تاکید کرد: قابل قبول نیست که صادر کنندگانی که به آن‌ها ارز دولتی داده شده هویت مشخصی نداشته باشند. به هر حال مرجعی که مجوز به بانک مرکزی داده و بانک‌هایی که تسهیلات ریالی و ارزی را به این افراد اختصاص داده اند به مردم و دستگاه‌های نظارتی پاسخگو باشند.

مستخدمین‌حسینی با بیان اینکه این موضوع به وزارت خارجه و رایزنان اقتصادی هم مرتبط است گفت: در این زمینه انگشت اتهام ما به سمت رایزنان اقتصادی گرفته می‌شود چرا که آن‌ها موظف به آماده سازی شرایط و بستر‌های لازم برای صادرات و واردات بودند لذا باید پاسخ دهند که چه شرایطی را فراهم کردند که صادر‌کننده، کارتن خواب از آب درآمده و ارز را به کشور بازنگردانده است؟ قطعا بانک مرکزی می‌تواند لیست دریافت کنندگان ارز دولتی و صادر کنندگان را منتشر کند، هر چند پیش از این بانک مرکزی مدعی شفاف سازی و معرفی دریافت کنندگان ارز۴۲۰۰ تومانی بود، اما اسامی دریافت کنندگان را با اینکه بدان پرداخته و تاکید کرده بود هیچ گاه منتشر نکرد! که بدانیم این افراد کالا وارد کرده اند و البته این موضوع هم مثل بسیاری از مسائل به دست فراموشی سپرده شد.

وی توضیح داد: به هر حال بانک مرکزی و دولت باید جوابگوی مردم باشند و دنبال مقصر نباشند یا مقصر تراشی بیهوده نکنند و پاسخ دهند چرا اسم کارتن خواب مطرح شده است در حالی که در شرایط جنگ اقتصادی و حتی در شرایط عادی اگر قانون حاکم باشد و مدیر، مدیر درستی باشد حیف و میل و ارز پاشی ۱ دلار هم به هیچ وجه قابل قبول نیست چرا که ۱ دلار برای ما بسیار ارزشمند است. این موضوع از بانک مرکزی به هیچ وجه پذیرفتنی نیست که با صادرات ۱ میلیون دلاری کاری نداریم، بلکه بانک مرکزی هم باید برای ۱ دلار سرمایه‌های این کشور ارزش و اهمیت قائل شود.

مستخدمین حسینی با زیر سوال بردن نهاد‌های مربوطه یاد آور شد: وقتی همه‌ی عملیات‌های دریافت ارزی از طریق سیستم بانکی انجام می‌شود و وزارت صمت اطلاع داشته و اتاق بازرگانی کارت را صادر کرده و بانک‌ها نیز تسهیلات ریالی آن را پرداخت کرده اند، نمی‌توان اینگونه موضوع را خاتمه داد که افراد بی هویتی صادرت کرده اند. متاسفانه به نظر می‌رسد دولت همچنان قصد شفاف سازی ندارد در حالی که در زمینه صادرات تخلف بزرگی رخ داده که اذهان مردم باید روشن شود و مشخص شود چه کسانی مقصرین واقعی هستند! قطعا سیکل دریافت ارز و صادرات کاملا مشخص است بنابراین هیچ بهانه‌ای قابل قبول نیست.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار