یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: عربستان بیم دارد که با ورود بایدن به کاخ سفید، سعودی مجبور شود شرایط یمن را برای پذیرش آتش بس قبول کند و براساس همین سناریو عربستان پیشدستی کرده و سعی میکند آبرومندانه از باتلاق یمن خارج شود.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو،زهرا مهران راد؛روز سه شنبه بود که رویترز به نقل از سه منبع آگاه مدعی شد؛عربستان سعودی برای آتش بس با انصارالله یمن اعلام آمادگی کرده است.
این رسانه مدعی شد: عربستان سعودی در جریان مذاکره مجازی با حوثیها اعلام کرد، در صورت پذیرش ایجاد منطقه حائل در مرزهایش، پیشنهاد آتش بس سراسری سازمان ملل متحد را امضا خواهد کرد.
بر اساس اعلام خبرگزاری رویترز، سه منبع مذکور در این خصوص گفته اند که اگر ترامپ پیش از تَرک کاخ سفید تهدیدات علیه انصارالله را اجرایی کرده و آنها در فهرست نهادهای تروریستی قرار دهد، آنها به این موضوع تمایلی نشان نخواهند داد.
البته برخی ناظران بین المللی نیز معتقدند که ریاض به جای آنکه عملا در مسیر توقف جنگ علیه یمن و رفع محاصره آن گام بردارد، تلاش دارد که تنها مرحله برگزاری نشست گروه ۲۰ را که طی چند روز آینده میزبان آن است، به سلامت و بدون هیچ امر غافلگیرکنندهای برگزار کند و به همین دلیل از آتشبس در یمن سخن میگوید و از این راه به دنبال ترمیم وجهه خود در قبال جنایتهای مستمرش در یمن است.
اجلاس گروه ۲۰ قرار است به صورت ویدئوکنفرانس در روزهای ۲۱ و ۲۲ نوامبر آینده در ریاض برگزار شود. عربستان سعودی نخستین کشور عربی است که میزبان نشست این گروه خواهد بود و ریاض برای این میزبانی و بهبود وجهه عربستان و، ولی عهد آن برنامهریزی وسیعی انجام داده است، اما شیوع ویروس کرونا مانع برگزاری حضوری این نشست شد.
پیشتر ۶۵ قانونگذار اروپایی با امضای توماری از اتحادیه اروپا خواسته بودند که در راستای محکومیت اقدامات ضد حقوق بشری ریاض، از مشارکت در نشست گروه ۲۰ خودداری کند یا دستکم تعداد نمایندگان حاضر و سطح مشارکت در این نشست را کاهش دهد.
گروه دیگر نیز در این بین معتقدند از آنجا که تیم حاکم در ریاض یعنی بن سلمان رابطه خوبی با دموکراتها ندارد به خوبی می داند که حضور بایدن در کاخ سفید چوب حراج به آبروی رفته آنها در صنعا خواهد زد؛فلذا آنها تصمیم گرفتند که پیش دستی کرده و به طور خودکار از منجلاب یمن خارج شوند
این در حالی ست که پس از چند سال از آغاز تجاوز وحشیانه رژیم سعودی به مردم مظلوم و بی دفاع یمن، محور غربی، عبری- مرتجع عربی تا کنون به سکوت خود ادامه داده و با ارسال کمکها و تجهیزات نظامی برای ریاض، در قتل عام یمنی مشارکت کرده اند؛ اما از سوی دیگر نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن به دفاع همه جانبه از این کشور در قبال متجاوزان سعودی و مزدوران تحت امر آنان اقدام کرده اند.
در همین راستا برآن شدیم تا به گفتگو با حسن هانی زاده کارشناس مسائل غرب آسیا بپردازیم و چرایی پیشنهاد عربستان جنگ طلب را برای ایجاد آتش بس در یمن پس از گذشت پنج سال جویا شویم
هانی زاده معتقد است: درخواست عربستان از انصارالله برای برقراری آتش بس در حقیقت یک حرکت تاکتیکی و ناشی از تغییرات در کاخ سفید است.
وی ادامه داد: عربستان در طول ۵ سال اخیر یک ائتلاف بزرگ جهانی با هزینه ۳۵۰ میلیارد دلار تشکیل داده و سعی کرده با این کار انصارالله را از صحنه سیاسی و عملیاتی یمن خارج کند، اما با شکست مواجه شده است.
هانی زاده تصریح کرد: این هزینه نشان داد عربستان نمیتواند ساختار اجتماعی، سیاسی و اقتصادی یمن را با حملات نظامی و هزینههای سنگین تغییر دهد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: بعد از گذشت ۵ سال و این که سعودیها به این نتیجه رسیدند که در جریان جنگ با یمن ابتکار عمل میدانی در دست انصارالله است و تولید موشکهای بالستیک توسط ارتش یمن که میتواند عمق اراضی عربستان را هدف قرار دهد واقعیتی غیر قابل کتمان است.
وی ادامه داد: به همین دلیل به نظر میرسد عربستان با تغییراتی که در کاخ سفید رخ داده و اینکه بایدن نگاه دیگری نسبت به جنگ یمن دارد با شرایط با ثباتی مواجه نخواهد بود.
هانی زاده با اشاره به اعتقاد دمکراتها در خصوص جنگ عربستان با یمن گفت: دمکراتها معتقدند که سعودی باید هر چه زودتر به جنگ ۵ ساله علیه یمن خاتمه دهد و عربستان بیم آن را دارد که با ورود بایدن به کاخ سفید ،سعودی مجبور شود که شرایط یمن را برای پذیرش آتش بس قبول کند و براساس همین سناریو عربستان پیش دستی کرده و سعی میکند آبرومندانه از باتلاق یمن خارج شود.
این کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: براساس این روند عربستان با یک شکست بزرگ در یمن روبه رو خواهد شد و درخواست سعودی برای آتش بس در حقیقت به معنای آن است که آنها به دنبال بازسازی توان خود هستند، زیرا ائتلاف سعودی علیه مردم یمن دچار فروپاشی شده و چندین کشور از این ائتلاف خارج شدند.
وی با تاکید بر انزوای عربستان در شرایط رویارویی با یمن گفت: گذشته از اینها عربستان قادر به تحمل هزینههای سنگین جنگ نیست و مهمتر از همه حامی اصلی او در جنگ یمن یعنی ترامپ در انتخابات آمریکا شکست خورده و دمکراتها اساسا با بن سلمان زاویه دارند و این زاویه به مسائل حقوق بشری و نوع دیدگاه متفاوت جمهوری خواهان و دمکراتها در مسئله جنگ عربستان با یمن برمی گردد.
هانی زاده خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه ضعف عربستان در جنگ ۵ ساله علیه یمن کاملاً مشهود و ثابت شده است لذا ارتش یمن و انصارالله بدون دریافت امتیازاتی هرگز تن به پذیرش آتش بس نخواهند داد.