مقام وزارت خارجه انگلیس گفت چنانچه دولت ایران درباره برجام جدی است، مصوبه مجلس شورای اسلامی را اجرا نکند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک مقام وزارت خارجه انگلیس، بدون اشاره به بیعملی کشورش در اجرای تعهداتش ذیل برجام گفته چنانچه ایران در خصوص این توافق هستهای جدی است مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی را اجرا نکند.
«جیمز کلورلی» در جلسهای که روز چهارشنبه با موضوع سیاستهای دولت انگلیس در قبال ایران در پارلمان این کشور برگزار شد گفت: «ایران باید سرپیچی سیستماتیک از تعهداتش ذیل برجام را به عقب برگرداند. ما عمیقاً از اقدامات ایران، به خصوص فعالیتهایش در زمینه تحقیقات و توسعه و ذخیره اورانیوم کمغنا که نقض مفاد توافق هستهای هستند نگرانیم.»
وی اضافه کرد: «اگر ایران در خصوص برجام جدی است، نباید قانونی را که اخیراً به تصویب پارلمان این کشور رسیده و گامهای بیشتری در جهت نقض برجام برمیدارد، اجرایی کند.»
این مقام انگلیس گفت: «این اقدام، فرصت مهم بازگشت به دیپلماسی که دولت جدید آمریکا پیشنهاد داده را تضعیف خواهد کرد. ایران حق انتخاب دارد و ما قویاً از این کشور میخواهیم راه عقلانی و پراگماتیک بازگشت به سمت دیپلماسی را انتخاب کند.»
کلورلی در تشریح سیاستهای دولت انگلیس در قبال ایران گفت: «اولویتهای دولت در قبال ایران، جلوگیری از ایران مسلح به سلاح هستهای، تقویت ثبات و امنیت در منطقه و اطمینان از آزادی دائمی همه اتباع دوتابعیتی انگلیس است.»
او در ادامه گفت: «وزیر خارجه [انگلیس]همواره این را مورد تأکید قرار داده که ترجیح ما راه حلی دیپلماتیک است که نگرانیهای جامعه بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران را برطرف کرده و همزمان، به رفتارهای بیثباتکننده ایران در منطقه و رفتارهایش در داخل با مردمش رسیدگی کند.»
کلورلی در ادامه به ضرورت همکاری دولت انگلیس با دولت جدید آمریکا به ریاست «جو بایدن» پرداخت. او گفت: «رئیسجمهور منتخب [آمریکا]بایدن گفته که اگر ایران به پایبندی برجام برگردد، او هم به توافق هستهای برجام بازخواهد گشت و به دنبال تقویت و تمدید آن خواهد بود.»
وی اضافه کرد: «این فرصتی مهم برای آغاز مجدد تعامل میان ایران و ایالات متحده آمریکا و محقق کردن مجموعه کامل اهداف مشخصشده در برنامه جامع اقدام مشترک است.»
او در بخش پایانی سخنانش تأکید کرد دولت انگلیس از حق بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران برخوردار است.
کلورلی تأکید کرد: «ما توانایی بازگرداندن خودکار تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را حفظ کرده و برای ایران روشن کردهایم که برای حفظ برجام باید به آن پایبند بماند. ما از برجام تا زمانی که در بردارنده مزایای مورد اشارهام باشد حمایت میکنیم. درباره اینکه آیا میتوان برجام را به منظور رسیدگی به فعالیتهای مخرب غیرهستهای ایران علیه همسایگانش در منطقه، بیش از این تقویت و تمدید کرد یا خیر با دولت بایدن تعامل خواهم کرد چرا که من در این نگرانی با آنها (همسایگان ایران در منطقه) اشتراک نظر دارم.»
مشاور وزیر خارجه انگلیس گفت: «همچنان از ایران میخواهیم خویشتنداری نشان داده و از انجام اقداماتی که ممکن است تنشها در منطقه را تشدید کنند خودداری کند. پیام ما به همسایگان ایران در منطقه نیز همین است.»
انگلیس در کنار آلمان و فرانسه سه عضو اروپایی گروهی هستند که از سال ۲۰۱۵ به توافقی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور دست پیدا کردهاند. این توافق قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از برنامه هستهای، تحریمهای اعمالشده به بهانه هستهای علیه ایران را رفع کند.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.