سخنگوی دستگاه قضایی خبر داد که اطلاعات جعبه سیاه در اختیار بازپرس پرونده قرار گرفت، آخرین خبری که من دارم این است که تحقیقات این پرونده تکمیل شده و به زودی شاید تا قبل از پایان ماه جاری پرونده برای رسیدگی از دادسرای نظامی تهران به دادگاه ارسال خواهد شد.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ سحر چهارشنبه بود که ۱۷۶ مسافر پر کشیدند و سه روز هیچ کس مطمئن نبود دقیقاً چه اتفاقی افتاده است. بیانیه ستاد کل جراحت جدایی را خرابتر کرد، اما سوالات اصلی بازماندگان و مردم را پاسخ داد. مقصران اصلی شناخته شدند و عذرخواهی انجام شد و پیگیریهای بعدی شروع. اما هنوز کفن کشتهشدگان و اشکهای خانوادههایشان خشک نشده بود که از طرفی بیگانگان و از طرف دیگر بعضی جناحهای داخلی این حادثه را دستاویز اهداف سیاسی خودشان قرار دادند. رسانهها و کاربران فضای مجازی هم هرکدام، بسته به داستانی که دوست دارند باور کند و درست باشد، فرضیههایی را مطرح کردند و آنقدر برایش بهدنبال سرنخ واقعی و خیالی میگردند و به آن شاخوبرگ میدهند که هر خوانندهای را به اخبار رسمی و واقعی، نامطمئن و مشکوک میکنند. در هر گوشه از فضای رسانهای هم یک سناریوی موازی دارد جلو میرود و در این بازی خونین، بازیچه ایام دل آدمیان است.
اظهارات سردار حاجیزاده فرمانده فرمانده هوا فضای سپاه در نشست خبری با اشاره به خطای انسانی صورت گرفته در ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی رخ دیگری از ماجرا را نشان داد، او در این نشست گفت: در حادثه دلخراش سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین بنده در غرب کشور بودم و بعد از اجرای عملیات ضربات موشکی علیه پایگاههای آمریکا خبر را شنیدم و هنگامی که اطمینان پیدا کردم این اتفاق افتاده است واقعا برای خودم آرزوی مرگ کردم.
رهبر انقلاب نیز در یک بیانیه ضمن ابزار همدردی با بازماندگان این حادثه خواهان هرچه سریعتر رسیدگی به اتفاق و عاملان آن شدند. ایشان در بیانیهشان بیان کردند: به ستاد کل نیروهای مسلح مؤکداً دربارهی پیگیری کوتاهیها یا تقصیرهای احتمالی در این حادثهی دردناک سفارش کنم. ثالثاً مراقبت و پیگیریهای لازم برای عدم امکان تکرار چنین سانحهای را از مدیران و مقامات ذیربط مطالبه نمایم.
در روزهای اولیه خانواده جانباختگان پرواز تهران-کی اف خواهان رسیدگی به این پرونده و برخورد با عاملان این حادثه شدند و دستشان به هر مقام و مسئولی که میرسید درخواست داشتند که نگذارند خون عزیرانشان پایمال شود.
در اخبارهای ابتدایی آن روزها آمد که اپراتور سامانه موشکی که اقدام به شلیک کرده است بازداشت و در اختیار سازمان قضایی نیروهای مسلح قرار گرفته است و تحقیقات در خصوص این ماجرا ادامه دارد. بعدها نیز دادستان کل کشور از بازداشت ۶ نفر در این اتفاق خبر داد که ۳ نفرشان با وثیقه آزاد هستند و ۳ نفر دیگر در زندان به سر میبرند.
اسماعیلی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه در آستانه سالگرد حادثه هواپیمای اوکراینی هستیم، بفرمایید که آیا تاکنون دادگاهی در این خصوص تشکیل شده است یا خیر و با توجه به اینکه افکار عمومی خواستار شفاف سازی در این خصوص هستند، چرا جزئیات این پرونده تاکنون منتشر نشده است، اظهار کرد: برای این پرونده در دو بخش اقدامات بسیار خوبی انجام شده است، یک بخش پرداخت غرامت و خسارت به خانواده جانبخاتگان این حادثه که از ناحیه مجاری ذیربط خارج از قوه قضاییه تأمین اعتبار شده و اقدامات اولیه برای پرداخت این خسارات انجام شده است واگر تاکنون پرداخت نشده باشد، به زودی پرداخت خواهد شد.
وی افزود: آنچه که متوجه ماست رسیدگی قضایی به حادثه منجر به سقوط هواپیمای اوکراینی است که بلافاصله پرونده تشکیل شده و تحقیقات بسیار مفصل با تشکیل کارگروههای متعدد انجام شده است. چون نیازمند این بودیم که جعبه سیاه هواپیما بازخوانی شود، با هماهنگیهای انجام شده و با حضور تیم ایرانی و تیم سایر کشورها، این جعبه سیاه با حضور نمایندگان جمهوری اسلامی در خارج از ایران بازخوانی شد.
وی ادامه داد: اطلاعات جعبه سیاه در اختیار بازپرس پرونده قرار گرفت، آخرین خبری که من دارم این است که تحقیقات این پرونده تکمیل شده و به زودی شاید تا قبل از پایان ماه جاری پرونده برای رسیدگی از دادسرای نظامی تهران به دادگاه ارسال خواهد شد. در کنار آن دستگاه قضایی جلسات متعددی را با خانوادههای جانبخاتگان داشته و توضیحات کافی به آنها داده شده است. قوه قضائیه حتی گزارشات کارشناسی و شبیه سازی سانحه و مستندات این حادثه را در اختیار خانوادههای جانباختگان قرار داده است.
نکته مهمی که در این حادثه پس از گذشت یکسال باید به آن توجه کرد موضوع پنهان کاری و عدم اطلاع رسانی صحیح بعد از این اتفاق است. طبیعتاً وقتی کشور از لحاظ نظامی در آمادهباش کامل به سر میبرد امکان بروز چنین اتفاقاتی دور از انتظار نیست، ولی عدم اطلاع رسانی صحیح و پنهانکاری در وقوع این حادثه موجب آن شده که خسارات بسیاری از لحاظ رسانهای و سرمایه اجتماعی به کشور وارد شود که این موضوعات غیر قابل جبران است..
نکتهای که متأسفانه در کشور ما با این حال که رسانههای بسیاری در آن فعال هستند به هیچ وجه به آن توجه نمیشود و مسئولین متاسفانه رسانهها را افرادی میبینند که به دنبال کارشکنی هستند نه کسانی که میتوانند در جنگ روایتها به آنها کمک کنند.
حتماً باید باید با مسببان آن به صورت قانونی برخورد شود، ولی آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که مسئولین کشوری با اطلاع رسانی دقیق و بدون پرده با مردم نباید سرمایه اجتماعی خود و رسانهها را خدشه قرار دهند.