۳۲۰ تن گوشت گوسفندی هفت سال پیش به کشور و استان خراسان رضوی وارد میشود و طی این سالها ترخیص نمیشود، حالا قرار است این حجم از گوشت وارداتی برای مصارف غیرانسانی پودر شود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ۳۲۰ تن گوشت گوسفندی هفت سال پیش به کشور و استان خراسان رضوی وارد میشود و طی این سالها ترخیص نمیشود، حالا قرار است این حجم از گوشت وارداتی برای مصارف غیرانسانی پودر شود!
ناظر گمرکات استان در توضیح ماجرا میگوید: محموله ۳۲۰ تنی گوشت گوسفندی اسفند ۹۲ توسط شرکتی از مغولستان وارد گمرک سرخس و قبض انبار شده است. بعد از اتمام مهلت قانونی قبض انبار در مردادماه ۹۳ اظهارنامه متروکه این محموله تهیه و به سازمان اموال تملیکی ارسال میشود. بعد از ارسال اظهارنامه مالک کالا درخواست بازگشت اظهارنامه را میکند و مدعی میشود مجوزهای لازم را از وزارت صمت دریافت کرده و برای ارز نیز با بانک هماهنگی انجامشده است که کالا ترخیص شود. پیرو این درخواست مالک، گمرک در اول شهریورماه مطابق نظریه دام پزشکی در مردادماه مبنی بر انجام رویه مرجوعی، کالا را به داخل گمرک بازمیگرداند.
امیدجهانخواه میافزاید: بعدازاین که کالا به گمرک بازگردانده میشود، مالک برای ترخیص یا مرجوع کردن آن اقدامی انجام نمیدهد که مجدد در آبان ماه ۹۳ در گمرک اظهارنامه متروکه بودن کالا را به سازمان اموال تملیکی ارسال میکند و تقاضای خروج کالا از سردخانه منطقه ویژه سرخس داده میشود، اما سازمان اموال تملیکی بنا به دلایلی که ما نمیدانیم، اقدام به تحویل یا فروش کالا نکردند. بعد از کشوقوسهای فراوان سرانجام در آذرماه امسال دادستان سرخس دستور میدهد که کالا توسط اموال تملیکی تحویل گرفته شود و در ابتدای بهمنماه این گوشتها از سردخانه منطقه ویژه سرخس تحویل گرفته میشود.
واردکننده مجوزهای لازم را نداشته
وی درباره دلیل ترخیص نکردن محموله گوشت در زمان واردات آن میگوید: علت ترخیص نشدن احتمالاً این بوده که واردکننده مجوزهای لازم را نداشته است، ثبت سفارش کالا یا بانک مشکل داشته است و ظاهراً برای دریافت ارز با مشکل مواجه شده، اما با توجه به گذشت هفت سال از این موضوع اطلاعات زیادی در پروندهای که در اختیار بنده است وجود ندارد. بههرحال گمرک جلوی ترخیص کالا را نگرفته بود بلکه مالک برای ترخیص اقدام نکرده بود، حال این که مشکلات قانونی چه بوده است بنده اطلاعات زیادی دراینباره ندارم.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس دراینباره میگوید: سال ۹۳ بنا بر درخواست مالک، محموله گوشت در سردخانه منطقه ویژه سرخس انبار میشود. آن طوری که گفته میشود این شرکت برای ترخیص کالا با دام پزشکی مشکل داشته و یک قانون در کشور وجود دارد مبنی بر این که گوشت وارداتی بعد از گذشت یک سال قابلیت مصرف انسانی خود را از دست میدهد.
احمد صادقی گلمکانی میافزاید: زمانی که مالک برای ترخیص کالا اقدام نکند، گمرک کالا را بهعنوان بدون صاحب به سازمان اموال تملیکی معرفی میکند که به نمایندگی دولت محموله را به فروش برساند یا معدوم کند. در این مدت هم مشتریان زیادی برای این محموله بوده اند که عمدتاً میخواستند آن را به خارج کشور صادرات مجدد بکنند، ولی دام پزشکی با این استناد که ممکن است این محموله گوشت در کشور مبدأ مصرف انسانی شود و برای وجهه بینالمللی کشور عواقب داشته باشد، ممانعت میکرد.
وی ادامه میدهد: از سویی معدوم کردن محموله گوشتی در این حجم هم هزینههای زیادی دارد و هم تأثیر منفی ممکن است ایجاد کند. بعد از کشوقوسهای فراوان در هفت سال گذشته سرانجام به تازگی یک مشتری برای این محموله گوشتی پیداشده است و قصد دارد این گوشتها را به پودر تبدیل و برای مصارف غیرانسانی استفاده کند. خوشحالی ما از این نظر است که بالاخره سردخانه منطقه ویژه آزاد میشود و مصرف برقی که در این مدت صرف نگهداری آن میشد کاهش پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی سرخس میگوید: بنده اطلاع دقیقی ندارم، ولی مثلاین که این محموله چند ماه در سردخانه کشور مغولستان بوده است و بعد از ورود به کشور و طی مهلت قانونی ترخیص، مهلت یکساله مصرف محموله گوشت به پایان میرسد. اول بهمنماه امسال هم کالا با حکم دادستان ترخیص میشود البته ما هزینه انبارداری محموله را از مالک اصلی یا اموال تملیکی خواهیم گرفت.
رفتوبرگشت پرونده بین گمرک و اموال تملیکی و انقضای کالا
مدیر سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی استان دراینباره میگوید: این محموله گوشت به وزن بیش از ۳۰۰ تن توسط شرکت وارد کننده از کشور مغولستان واردشده است که به دلیل منع قانونی این کالا ترخیص نمیشود. در یک بازه زمانی مشخص اگر مالک نتواند کالای خود را ترخیص کند، محموله بهعنوان کالای متروکه به سازمان اموال تملیکی معرفی میشود. برحسب وظایف ما باید تأییدیه سلامت محموله را از سازمانهای متولی امور دام استعلام کنیم که آیا قابلیت مصرف دارد یا خیر؟ زمانی که ما با امور دام مکاتبه کردیم تا تأییدیه فروش آن را دریافت کنیم، گمرک مجدد مکاتبهای با سازمان اموال تملیکی انجام داد و اعلام کرد که مالک (شرکت وارد کننده) قصد دارد کالا را به کشور مبدأ مرجوع کند بنابراین مدارک این محموله به گمرک اعاده شود.
محمد مرادقلی، میافزاید: ما نیز حسب قانون این کار را انجام دادیم، بعد از گذشت سه ماه از این قضیه گمرک مجدد پرونده محموله گوشت را به سازمان اموال تملیکی برگشت داد، اینزمانی بود که تاریخمصرف گوشتهای وارداتی به اتمام رسیده بود و امور دام هم اعلام کرد با توجه به گذشت تاریخ انقضا، این محموله قابلیت مصرف ندارد. در مرحله اول که گوشتها متروکه اعلام شدند، هنوز حدود یک ماه به انقضای تاریخمصرف شان مانده بود، اما در مرحله دوم متروکه شدن محموله، تاریخمصرف گوشتها به اتمام رسیده بود.
وی ادامه میدهد: در مکاتبات بعدی با متولیان امور دام پیگیر بودیم که گوشتها را به مصارف غیرانسانی برسانیم که نتیجه منفی بود و اعلام شد که گوشتها باید معدوم شوند. با توجه به این که حجم محموله بالا بود و گذاشته بودند که تاریخمصرف آن به اتمام برسد و بعد اعلام کنند، ما زیر بار این که ما را مالک اعلام کنند نرفتیم، زیرا این خطا از سوی گمرک و خود مالک صورت گرفته بود و معدوم کردن محموله گوشتی با بیش از ۳۰۰ تن وزن کار آسانی نیست.
۳۲۰ تن گوشت تبدیل به پودر میشود
وی میافزاید: بعد از کشوقوسهای فراوان سه سال گذشته به این نتیجه رسیدند که این گوشتها در کورههای مخصوص تبدیل به پودر شوند. پودرها با طی مراحلی برای آبزیان و طیور قابلاستفاده است، درخواستهای زیادی ارائه شد و ما برای تایید به دام پزشکی معرفی کردیم و نگرانیهایی بود، تا این که سال گذشته یک شرکت درخواستی ارائه کرد و با طی مراحل قانونی از سوی دام پزشکی کشور تایید و دو ماه پیش رویههای ترخیص محموله با مجوز دادستانی انجام شد تا این گوشتها به پودر خوراک آبزیان تبدیل شوند.
اهمالی احراز نشده است
دادستان سرخس نیز درباره پرونده این محموله میگوید: این محموله بیش از ۳۲۰ تن بوده که وارد کشور شده است و طبق قراردادی با منطقه ویژه سرخس بنا بود این محموله تا زمان ترخیص در سردخانه این منطقه نگهداری شود. بنا به دلایلی و بوروکراسی اداری مالک نتوانسته است محموله گوشت وارداتی را ترخیص کند و مدتزمان مصرف انسانی این محموله منقضی شده بود و طبق قانون بعد از سه ماه گمرک میتواند کالا را بهعنوان کالای بدون صاحب در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار دهد. قاضی حیدر جهانی میافزاید: با ورود دستگاه قضا به این پرونده و بررسیهای انجامشده تاکنون شواهدی دال بر اهمال از سوی متولیان برای ما احراز نشده است و این که واردات این محموله به بیتالمال ضرری وارد کرده باشد، تاکنون برای ما محرز نشده است.
دادستان سرخس درباره حکم صادرشده برای مصارف این محموله گوشتی میگوید: با توجه به این که سازمان اموال تملیکی مالک این محموله شناخته میشود و حساسیتهایی وجود دارد که این محموله با رویه یا اتیکتهای خاص مورد سوءاستفاده قرار نگیرد و وارد بازار مصرف نشود، با نظارت سازمان دام پزشکی بهصورت پلمب شده تحویل خریدار خواهد شد و در مقصد نیز با نظارت دام پزشکی بهصورت پودر گوشت به مصارف غیرانسانی میرسد.