رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: وقتی رتبه رقابت پذیری، آزاد سازی اقتصاد، شاخص ادراک فساد و شفافیت اقتصادی ایران بسیار پایین است، هیچ سرمایه گذاری حاضر به سرمایه گذاری در ایران نیست.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، رشد و توسعه اقتصاد در بخشهای مختلف از مواردی است که بند بند در اقتصاد مقاومتی؛ سند چشم انداز و سندهای توسعهای کشور توضیح داده شده، مولفه ها، زمینهها و پیش شرطهای آن آمده است، اما تحقق آنها با عملگرایی نه با حرف و شعار یا تدوین سندهای چشم انداز ممکن میشود و یکی از ابزارهای کمک کننده به توسعه کشور جذب سرمایهها اعم از داخلی یا خارجی است. سرمایه گذاری در ایران بنا به دلایل مختلفی که بخش کوچکی از آن را که مجید رضا حریری برای ما توضیح داده عقیم مانده است، بخشی که نااطمینانی و عدم شفافیت اقتصاد بر ناکارآمدی این موضوع بسیار اثر گذار بوده است. در ادامه گفتگوی دانشجو را دراین باره با رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بخوانید.
مجید رضا حریری؛ رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به اذعان همه مسوولین به اهمیت سرمایه گذاری در اقتصاد گفت: بنا بر برآوردهای صورت گرفته در دو دهه اخیر یعنی از برنامه پنجم تا کنون و حتی قبل از آن مسوولین به این موضوع واقف هستند که کشور باید به نرخ رشد اقتصادی ۸ درصدی به بالا به صورت پایدار برسد. این نرخ رشد اقتصادی در یک بازه زمانی ده تا پانزده ساله باید ایجاد شود تا اقتصاد ایران را سامان بدهد.
وی در این باره افزود: برای رسیدن به نرخ رشد ۸ درصدی به بالا براساس ارزیابیهای صورت گرفته نیازمند به چند صد میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی و خارجی در عرصههای مختلف اقتصاد کشور هستیم. با توجه به اینکه قاعدتا منابع داخلی ما توانایی تامین این میزان سرمایه گذاری را ندارند، تامین آن حتما باید از سرمایه خارجی باشد در غیر این صورت رسیدن به هدف رشد اقتصادی تقریبا غیر ممکن میشود.
حریری ادامه داد: با اینکه بیش از ده سال از تاکید سند چشم انداز برای رسیدن به رشد اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی گذشته، اما رشد واقعی اقتصادی ایجاد نشده چرا که هیچ راهی پیش روی ما برای تحقق این هدف غیر از سرمایه گذاری خارجی نیست. به هر حال نیمی از سرمایه رشد اقتصادی مورد نیاز کشور باید از منابع خارجی تامین شود. سرمایه گذاران بزرگ بین المللی خارجی یا ایرانیان سرمایه دار مقیم خارج از کشور میتوانند منابع لازم را برای سرمایه گذاری به اقتصاد ایران تزریق کنند.
وی درباره عدم توفیق در جذب سرمایه گذاری خارجی با اشاره به خروج سرمایههای داخلی تصریح نمود: با اینکه به خوبی میدانیم رشد و توسعه اقتصادی کشور درگرو تزریق سرمایه به بخشهای مختلف اقتصادی است، اما به دلایل مختلف طی دو دهه گذشته که دائما بر فراهم کردن زمینههای سرمایه گذاری خارجی تاکید شده است سالانه متوسط بین ۲ تا ۲ و نیم میلیارد دلار سرمایه گذاری پذیرفته ایم، در حالی که بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایه از کشور خارج شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین خاطر نشان کرد: ترازهای بانک مرکزی نشان میدهد طی همین سالها که هدف گذاری سرمایه گذاری و رشد اقتصادی یکی از موضوعات مهم مورد نظر مسوولین بوده که دائما بر آن تاکید کرده اند فرار سرمایه از کشور بیشتر شده است. متاسفانه کارنامه سرمایه گذاری اقتصادی کشور خوب نیست چرا که کشورهایی با زیر ساختهای اقتصادی بهتر به مراتب شرایط اقتصای با ثبات تری از ایران دارند و نیاز به سرمایه گذاری خارجی آنها نسبت به ما بسیار کمتر است.
وی دراین باره توضیح داد: کشورهایی مثل ترکیه، گرجستان، امارات متحده عربی و ... در همسایگی ما حتی حاضرند برای کسانی که از یک رقم به بالا در آن کشور سرمایه گذاری کنند حتی با خرید ملک با اعطای پاسپورت خود ملیت و تابعیت کشور خود را به مردم دیگر ملتها بدهند چرا که جذب سرمایه خارجی برای آنها مهم است، اما ما به هیچ وجه درجذب سرمایه گذاری خارجی موفق نبوده ایم.
حریری با بیان اینکه در ابتدای امر باید مانع فرار سرمایههای داخلی شد گفت: برای جلوگیری از خروج سرمایهها از کشور باید برنامه ریزی درستی صورت داده شود بعد از آن زمینههای مناسب سرمایه پذیری خارجی را فراهم کنیم چرا که در حال حاضر چندین برابر سرمایهای که جذب میکنیم از کشور سرمایهها خارج میشوند یا به عبارتی فرار سرمایه به دلیل نااطمینانی به فضای اقتصادی صورت میگیرد.
حریری دراین باره توضیح داد: با اینکه به صورت قانونی خروج سرمایه از کشور امکان پذیر نیست، اما به دلیل بی در و پیکری سامانههای پولی و مالی کشور، با مراجعه به هر صرافی میتوان میلیونها دلار را بدون اینکه ردی به جا بماند از کشور خارج کرد. با اینکه بانک مرکزی طی دو سال گذشته برای جلوگیری از خروج سرمایهها اقداماتی صورت داده است، اما ما همچنان قواعد درستی برای جلوگیری از خروج سرمایهها در دست اجرا نداریم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با توضیح اینکه چه پولهایی از کشور خارج شده گفت: عموما سرمایههایی که از کشور خارج شده پولهای کثیفی است که حاصل پولشویی یا کارهای غیر قانونی و فسادهای اقتصادی و قاچاق کالا بوده که راههای خروج آن هم در دسترس بوده است.
مجید رضا حریری شرایط مناسب برای سرمایه گذاری خارجی را اینگونه توضیح داد: برای سرمایه گذار خارجی ایدئولوژی و رنگ پرچم ما مهم نیست، آنچه برای یک سرمایه گذار خارجی مطلوب است امنیت فضای کسب و کار و سودآوری بیشتر است. سرمایه گذار خارجی با بررسی رتبه بندهای جهانی فضای کسب و کار هنگامی که ایران را بین ۱۸۰ کشور دنیا رتبه ۱۲۰ به پایین میبیند که ایران جزء یک سوم نهایی جدول است.
وی افزود: وقتی رتبه رقابت پذیری، آزاد سازی اقتصاد، شاخص ادراک فساد، شفافیت اقتصادی ایران بسیار پایین است و جزء بدترین کشورهای دنیا به شمار میرویم، سرمایه گذار خارجی هیچ دلیلی برای سرمایه گذاری در ایران نمیبیند در حالی که باید شاخصهای حکمرانی در حوزه اقتصاد بهبود داده شود. اگر امنیت اقتصادی، ثبات اقتصادی، رقابت پذیری و شفافیت اقتصادی به مفهوم واقعی به عنوان شاخصهای اقتصادی از نظر کیفی افزایش یابد قطعا زمینهها برای جذب سرمایه گذاری خارجی افزایش مییابد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پایان تصریح نمود: در کشوری مثل ایران که منابع بی شمار زیر زمینی دارد، استعدادهای طبیعی و معادن بسیار زیادی دارد به نحوی که تقریبا حدود ۱.۷ درصد از منابع دنیا در ایران است، ایران دارای دریای نفت، گاز و معادن بی شماری است این موضوع نشان میدهد ترکیب کشور ما برای سرمایه گذاری خارجی خوب است به شرط اینکه فهرستهای عنوان شده اصلاح شود.