حذف نام جنبش انصارالله از لیست سازمانهای تروریستی، جدیدترین اقدام امریکا در راستای تجدید نظر در سیاست خارجی خود در خاورمیانه بوده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، آنتونی بلیکن، وزیر خارجه دولت بایدن اعلام کرد که میخواهد انصارالله را از لیست سازمانهای تروریستی آمریکا خارج کند.
در ادامه این اقدام، یک مقام وزارت ایالات متحده بیان کرد که این تصمیم هیچ ارتباطی با رویکرد کاخ سفید درباره انصارالله ندارد.
روزنامه واشنگتن پست بامداد شنبه اعلامیهای از سوی یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا منتشر کرد که طی آن اعلام داشت: «ما به طور رسمی هدف وزیر خارجه را از لغو تحریمها علیه گروه انصارالله به کنگره اطلاع دادهایم.» در ادامه این اطلاعیه نیز آمده که: «علت این اقدام کاملا به عواقب انسانی تروریستی خواندن انصار الله که در لحظات آخر از دولت گذشته اتخاذ شده، بر میگردد؛ عواقبی که سازمان ملل و سازمانهای بشردوستانه از آن زمان اعلام کردند که موجب بزرگترین بحران بشری در جهان خواهد شد.»
تغییر رویه در رفتار با سعودیها در دولت جدید کاخ سفید
تقریبا یک ماه پیش بود که پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا تصمیم خود را برای قرار دادن جنبش انصارالله یمن در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی به کنگره اعلام کرده بود.
دولت ترامپ که از حامیان پر و پاقرص عربستان به حساب میآمد، در واپسین روزهای پایانی عمر خود نیز دست از کمکها و حمایتهایش به سعودیها برنداشت و غیر از کمکهای تسلیحاتی، به تحریم دولتها و گروهکهایی مثل جنبش انصارلله که در جبهه دشمنی با عربستانیها قرار دارند، پرداخت.
دولت بایدن، اما این طور به نظر میآید که برخلاف ترامپ و کابینهاش علاقه چندانی به ادامه ارتباط با عربستان به شکل دولت سابق ندارد. بایدن در روزهای ابتدایی فعالیت خود در کاخ سفید نیز اعلام کرده بود: «واشنگتن از ائتلاف سعودی در جنگ یمن حمایت نخواهد کرد و هرچه زودتر باید جنگ بین عربستان و یمن متوقف شود.»
به عقیده کارشناسان مسائل غرب آسیا، رئیس جمهور جدید آمریکا، رفته رفته حلقه فشار بر حاکمیت کنونی عربستان را تنگتر خواهد کرد. بایدن و حزب دموکرات ارتباطات نزدیکی با محمد بن نایف و افراد نزدیک به او دارد؛ به طوری که میتوان آنها را هم پیمان یکدیگر دانست. بازداشتها و دستگیریهای گستردهای که با دستور محمد بن سلمان صورت گرفت باعث شد تا نگاهی منفی علیه حاکمان فعلی آل سعود در حزب دموکرات شکل بگیرد. از همین رو انتظار میرفت که با ورود بایدن به کاخ سفید دولت او بر بازگشت بن نایف به قدرت تاکید ویژهای داشته باشد. اما نباید فراموشکرد که آمریکا هیچ گاه به قطع رابطه کلی با عربستان فکر نخواهد کرد. چرا که سعودیها به همراه اسرائیل، مهمترین همپیمان ایالات متحده در خاورمیانه هستند و در همین چهارچوب نیز بر حمایت از این دو کشور تاکید دارد.
جلب رضایت ایران، از اهداف اقدام جدید آمریکا
حذف نام جنبش انصارالله از لیست سازمانهای تروریستی، جدیدترین اقدام امریکا در راستای تجدید نظر در سیاست خارجی خود در خاورمیانه بوده است. علت این اقدام، اما تبدیل به مسئلهای برای کارشناسان مسائل غرب اسیا شده. عبدالله الشایجی استاد علوم سیاسی دانشگاه کویت در یکی از برنامههای شبکه الجزیره قطر از حذف نام انصارالله یمن از فهرست تروریسم انتقاد کرد و گفت که این اقدام با نادیده گرفتن کشورهای خلیج فارس به منظور نزدیک شدن به ایران و جلب رضایت تهران صورت گرفته است.
از سوی دیگر بایدن چند روز پیش صراحتا اعلام کرده بود تا زمانی که ایران به غنیسازی اورانیوم خود پایان ندهد، تحریمهای یکجانبه علیه تهران را لغو نخواهد کرد.
با این وجود به نظر میآید، آمریکا از هر راهی به جز لغو تحریمها و بازگشت به تعهداتی که هیچگاه به آن پایبند نبوده، قصد دارد چراغ سبز خود را به منظور جلب رضایت ایران برای نشستن مجدد پای میز مذاکره نشان دهد. رهبر انقلاب، اما در سخنرانی اخیرشان، لغو تحریمها، آن هم در عمل و از سوی آمریکاییها را تنها راه بازگشت ایران به برجام اعلام کردند.
بایدن به دنبال جلب رضایت دمکراتها و افکار عمومی
هدف اصلی دیگر آمریکا در غیر تروریستی دانستن انصارالله تصحیح بخشی سیاستهای غلط کاخ سفید در جنگ علیه کشورهای مظلوم و بیدفاعی، چون یمن است. گرچه در خود دولت اوباما هم متاسفانه آمریکا هم از دولت سعودی در حمله به یمن پشتیبانی میکرد. همچنین تمایل بایدن برای جلب رضایت اعضای پیشرو حزب دمکرات و هواداران داخلی آمریکا در پایاندادن جنگ در یمن، از دیگر دلایل جدیدترین اقدام دولت وی در حمایت از یمن و گروهکهای تحت تکلف آن، بوده است. پیش از این هم بایدن گفته بود که باید به مسائل داخلی رسیدگی کند.
این مساله در کنار موضوعات دیگری که چالشبرانگیز نیست مانند یمن، میتواند وجهه دولت دموکرات را تامینکند؛ بنابراین پیش از اینکه این مساله به نفع مردم یمن باشد به راهبرد سیاست داخلی آمریکا بر میگردد.
تضعیف غیر مستقیم عربستان با قوت گرفتن حمایتهای آمریکا از یمن
با توجه به این که یمنیها و انصارالله از لحاظ زمینی، دریایی و هوایی در محاصره بودند و ارتباطی با خارج نداشتند، در واقع انصارالله چیزی در خارج ندارد که اگر در چنین فهرستی قرار بگیرد امکانات، پول و یا حساب بانکی آن بسته میشود؛ بنابراین چنین موضوعی میتواند یک فرصتی برای آمریکا به منظور راهکار سیاسی و دیپلماتیک در یمن نیز باشد. راهکاری که به طور غیرمستقیم به تضعیف سعودیها حداقل درباره جنگ با یمن میانجامد. این درحالی است که پیشتر بایدن اعلام کرده بود که: «فروش تسلیحات به امارات و عربستان را متوقف کند، همچنان که تمامی کمکهای نظامی خود در جنگ یمن را نیز متوقف کرد تا آمریکا به عنوان شریک در این جنگ شناخته نشود.»
جنبش انصارلله نیز این اقدام آمریکا را گامی رو به جلو برای تحقق صلح در یمن خواند و در ادامه بیان کرد: «صحبت اعتبار این تصمیم آمریکا تنها در صورت عملی شدن آن و توقف جنگ و لغو محاصره مردم یمن، ثابت میشود.»