به گزارش خبرگزاری دانشجو، «هاگ بوهان»، روزنامه نگار مستقل در حوزه شرق آسیا، در گزارش برای «نشریه دیپلمات»، به صورت میدانی از روند تحولات مرتبط با کودتا در میانمار، گزارش تهیه کرده و به طور خاص در این زمینه، به خشم و عصبانیت مردمِ میانمار از وقوع کودتا در این کشور خبر داده است. بوهان در این رابطه می نویسد:
«در نخستین ساعاتِ روز یکم فوریه سال جاری میلادی، «آنگ سانگ سوچی» رهبر سیاسی میانمار به همراه بسیاری از اعضای کابینه دولتش، و همچنین اقشار و گروه هایی نظیرِ رهبران دانشجویی، راهبان، فعالان فضای مجازی، نویسندگان، و مخالفان سیاسی، توسط کودتاچیانِ میانماری بازداشت شد. کودتا در میانمار در پاسخ به آنچه انجام تقلب گسترده در انتخابات نوامبر سال گذشته میلادی خوانده شده، انجام گرفته است.
کودتا در روز روشن
در انتخاباتِ مذکور، به عقیده بسیاری از ناظران و تحلیلگرانِ مستقل، "حزب ملی دمکراسی" میانمار توانست پیروزی قابل توجهی را کسب کند. از این رو، رد کردنِ نتیجه انتخابات (از سوی رهبران نظامی میانمار) و وقوع کودتا در میانمار، خشم و نگرانی گسترده ای را در میان مردم میانمار و حتی در میان مهاجرانِ ساکن در این کشور ایجاد کرده است.
من(نویسنده گزارشِ حاضر: هاگ بوهان ) به عنوان یک شهروندِ میانماری، بخش زیادی از عمر خود در کشورم را زیر سایه یک حکومتِ نظامی گذرانده ام و نمی خواهم بار دیگر به این دورانِ تاریک بازگردم. ما به خاطرِ نسل های آینده میانمار هم که شده، نباید به آن دوران تاریک بازگردیم.
بسیاری از ناظران و تحلیلگرانِ بین المللی از وقوع کودتا در میانمار به شدت شوکه، سرخورده و ناامید شده اند زیرا بر این باورند که این رویداد، موجب شده تا پیشرفت های قابل ملاحظه میانمار در حرکت به سمت دموکراسی و توسعه تعاملاتش با جهان در عرصه های مختلف، عمیقا آسیب ببیند. بسیاری از رهبران جهان نیز موضع گیری مشابهی را در مورد حادثه وقوع کودتا در میانمار ابراز کرده اند.
در روز 11 فوریه سال جاری میلادی، "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا، کودتاچیان نظامیِ میانمار را به دلیل پا گذاشتن روی اراده مردم این کشور، رویه های دموکراتیک، و حاکمیت قانون، محکوم کرد و تحریم های گسترده ای را طی یک فرمان اجرایی، علیه رهبران عالی رتبه نظامی میانمار، وضع کرد. "جاسیندا آردرن" نخست وزیر نیوزیلند در موضع گیری در تاریخ نهم فوریه اعلام کرد: "کشورش تمامی مراودانت سیاسی و نظامی خود را با میانمار به حالت تعلیق درآورده و ممنوعیت مسافرتی را نیز علیه رهبران نظامی میانمار جهت ورود به خاک نیوزیلند، اجرایی کرده است".
سازمان همکاری اقتصادی شرق آسیا موسوم به "آسه آن" نیز در بیانیه ای در تاریخ 5 فوریه، از نظامیان میانماری خواست تا به رویه های دموکراتیک متعهد باشند و به خواست، اراده و منافع مردم میانمار، احترام بگذارند. رهبران آسه آن همچنین از برگزاری یک نشست فوق العاده در مورد میانمار خبر داده اند و از کودتاچیانِ میانماری خواسته اند تا به حاکمیت قانون، حکمروایی خوب، و اصول دموکراتیک، پایبند باشند. آن ها همچنین از رهبران نظامی میانمار خواسته اند تا به حقوق بشر و انجام اصلاحات اساسی در کشورشان، احترام بگذارند.
بسیاری از ناظران و تحلیلگران در رابطه با حادثه کودتای نظامی در میانمار، انگشت اتهام را به سمت دولت های روسیه و چین نشانه می گیرند و مدعی هستد که حمایت های گسترده این دو کشور از کودتای نظامی در میانمار موجب شد تا این حادثه، در شورای امنیت سازمان ملل متحد، با واکنش قاطع چندانی رو به رو نشود. در یک موضع گیری خاص، "خبرگزاریشینهووا" که یک خبرگزاری سرشناس چینی است، کودتا در میانمار را نوعی "ترمیمِ اساسی کابینه میانمار" توصیف کرده است. امری که حامیان آنگ سانگ سوچی را به شدت عصبانی کرده است.
در شرایط فعلی، اوضاع در میانمار پرتنش است. همزمان با قدرت گیری و افزایش بیش از پیش اعتراضات در سرتاسر میانمار علیه حادثه کودتا در این کشور، بسیاری از ناظران و تحلیلگران منتظرِ واکنش های احتمالی رهبران نظامی میانمار در رابطه با ملتِ 54 میلیون نفری این کشور هستند. ملتی که بواسطه کودتا در این کشور، اکنون در برزخِ محض به سر می برد.
*واکنش ها به کودتای نظامی میانمار، در شهر یانگون(یکی از بزرگترین شهرهای میانمار)
در هفته جاری، نشریه دیپلمات با ساکنان محلی و همچنین مهاجرانِ ساکن در یانگون، پایتخت پیشین میانمار، گفتگو کرده تا دیدگاه آنها در مورد وقوع کودتا در میانمار را بداند. به دلیل ملاحظات امنیتی، اغلب آنها خواستار این شده اند که هویتشان پنهان بماند.
در این رابطه یک شهروند ایرلندی که به مدت هشت سال در میانمار ساکن بوده می گوید: مردم میانمار در برهه زمانی کنونی، به شدت عصبانی، ناامید و سرخورده هستند. یکچنین رویدادی پیشتر نیز در میانمار اتفاق افتاده است.
بسیاری از مردم میانمار در قالبی حکومتهای کودتایی در میانمار زندگی کردهاند و هیچ تجربه خوبی از این مسئله نداشتهاند. تقریبا تمامی کودتاهایی که در میانمار اتفاق افتاده اند، خشونت بار بودهاند.
در شرایط فعلی، جدای از اعتراضات گسترده خیابانی مردم میانمار، بسیاری از آنها از طریق شبکههای اجتماعی، عمیقا به وقوع کودتا در میانمار واکنش نشان داده و به آن اعتراض میکنند. اکنون یکی از مهمترین نگرانیهای مردم میانمار این است که ارتش، نیروهای خود را روانه خیابان ها کند و خونریزی های گسترده ای را در این کشور به راه اندازد.
در روز نهم فوریه، کودتاچیان میانماری دستور به برقراری حکومت نظامی از ساعت هشت بعدازظهر تا چهار صبح را صادر کردند. هدف آن ها در هم شکستنِ صفوف حامیان دموکراسی در میانمار بوده است. در مناطق مختلف میانمار، درگیریهایی میان معترضان و پلیس میانمار گزارش شده و حتی برخی منابع از استفاده نیروهای کودتاچی در میانمار از گلوله های جنگی علیه مردم عادی نیز خبر داده اند.
بسیاری از مردم میانمار با استفاده از ایجاد سروصدا در مناطق مختلف شهرهای کشور میانمار(با اقداماتی نظیر به صدا درآوردنِ بوق وسایل نقلیه خود)، به وقوع کودتا در کشورشان اعتراض می کنند. اعتراضات کنونی در میانمار تقریبا تمامی اقشار و طبقات اجتماعی این کشور را در بر میگیرد.
در تاریخ میانمار، راهبانِ بودایی در این کشور همواره پیشگام اعتراضات بودهاند. با این حال، سکوت آن ها در برهه کنونی یا نشان از ترسشان دارد و یا نشانه ای از همزادپنداری آن ها با ارتش میانمار و کودتاچیان در این کشور است.
در شرایط فعلی، عمده جمعیتِ میانمار، رابطه خوبی با اینترنت و برقراری ارتباط با جهان خارج دارند. همین مسئله موجب شده تا آنها با استفاده از انواع فیلترشکن ها، با جهان خارج ارتباط بگیرند و اعتراض خود را به گوش جهانیان برسانند. با این حال، نگرانی های جدی وجود دارد که اگر کودتاچیان میانماری، به کل، اینترنت را در این کشور قطع کنند، به طور حتم، وضعیت در میانمار به مراتب بدتر خواهد شد.
کودتاچیان میانماری که از رهبران عالی رتبه ارتش میانمار هستند گفته اند که یک سال به طور فوقالعاده قدرت را در میانمار در دست خواهند داشت و سپس بدون توجه به نتیجه انتخابات اخیر در میانمار، خود، انتخاباتی دیگر را در این کشور برگزار خواهند کرد. در شرایط فعلی، بسیاری از مردم میانمار اعتماد خود را به ارتش این کشور از دست دادهاند و می ترسند که برگزاری انتخابات از سوی ارتش، تنها راهی برای تثبیت قدرت نظامیان در این کشور باشد
امید مردم میانمار به بایدن!
اضافه بر این ها، مردم میانمار در برهه کنونی به شدت امیدوارند که جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا، اقداماتی بیشتر از صرفِ وضع تحریم علیه مقامات عالی رتبه ارتش میانمار انجام دهد و بار دیگر به احیای دموکراسی و رویه های دموکراتیک در میانمار کمک کند. بسیاری نگرانیهای جدی دارند که وقوع کودتا در میانمار و آسیب های اقتصادی این مساله، توده های بیشتری از مردم این کشور را به دامان فقر اقتصادی بکشاند و تبعات گسترده اجتماعی را به بار آورد.
باید توجه داشت که جدایِ از روسیه و چین، کشورهایی نظیرِ آمریکا، ژاپن، هند، بنگلادش و سنگاپور نیز پیوندهای اقتصادی محکمی با دولت میانمار دارند و می توانند از این ظرفیت خود جهت آرام کردن اوضاع و شرایط در میانمار استفاده کنند. با انجام گفتگوهای محکم و معنادار با ارتش میانمار و کودتاچیان این کشور، می توان امیدوار بود که بار دیگر، ثبات به میانمار بازگردد. بدون تردید چند هفته آینده، در عرصه معادلات سیاسی و اجتماعی میانمار، بسیار مهم خواهد بود.
انتهای پیام/