به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بیژن زنگنه وزیر نفت در مراسم بهرهبرداری رسمی از سه خط لوله انتقال فرآوردههای نفتی گفت: شبکه خط لوله نفت و فرآوردههای نفتی در کشور با داشتن بیش از ۱۳ هزار کیلومتر خط لوله اهمیت ویژهای در تأمین فرآورده مورد نیاز در داخل کشور دارد. خطوط لوله ارزانترین روش انتقال مایعات هستند و فناوری کشور برای ساخت آن بهبود یافته است.
وی گفت: در حال حاضر خطوط لوله با توانمندی ۱۰۰ درصد ایرانی در کشور تولید میشود خط لوله گوره-جاسک ایرانیترین خط لوله در کشور است. با احداث این خط لوله هزاران تانکر انتقال نفت و فرآوردههای نفتی حذف میشود و از طرفی از قاچاق نیز جلوگیری میشود.
زنگنه گفت: خطوط لولهای که در مراسم امروز به بهرهبرداری رسیده در همین دولت آغاز شدند و در همین دولت هم به بهره برداری رسیدند. این خطوط برای تأمین فرآوردههای شمال کشور از تهران به تبریز، مازندران، گیلان و خراسانها احداث شده است. ما متناسب با کارهایی که برای توسعه پالایشگاهها انجام دادهایم، نیازمند این خطوط لوله بودیم. همچنین طرح دیگری در دست اجراست که بنزین را از پالایشگاه خلیجفارس به مرکز کشور بیاورد. بیش از ۸ هزار میلیارد تومان برای احداث سه طرحی که امروز به بهرهبرداری رسید، هزینه شده است.
وزیر نفت اظهار داشت: خط لوله گوره-جاسک ایرانیترین خط لوله کشور است و بزرگترین تلمبهخانههایی که در تاریخ ایران نصب شدهاند در این خط قرار گرفتهاند. فولاد و شمشهای این خط تولیدی شرکتهای ایرانی هستند و برنامه ما این است که تا قبل از پایان سال جاری جوشکاری و لولهگذاری این طرح انجام شود.
وی تأکید کرد: ۴۰ درصد خط لوله گوره-جاسک هنوز تحت تست فشار قرار نگرفته است و این موضوع باعت تعویق تکمیل این طرح تا سال جاری خواهد شد. اگر تست فشار در این خط لوله انجام نشود، احتمال دارد در مرحله اجرا این خط لوله سوراخ شود که البته این احتمال خیلی کم است، ولی به هر حال ما نباید ریسک کنیم. در ماههای اول سال آینده اولین بارگیری نفت از پایانه جاسک انجام خواهد شد.
زنگنه گفت: سه مسئولیت شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی شامل نظارت بر پالایشگاهها، انتقال فرآوردهها و توزیع فرآوردههای نفتی است. دولت کارهای بزرگی در زمینه پالایش و صادرات فرآوردههای نفتی انجام داده است. در ابتدای سال ۹۲ ظرفیت پالایشی ما ۱.۸ میلیون بشکه در روز بود و الان به بالای ۲.۲ میلیون بشکه در روز رسیده است.
وزیر نفت اظهار داشت: تولید بنزین در طول دولت یازدهم و دوازدهم از روزانه ۵۰ میلیون لیتر به ۱۰۷ میلیون لیتر رسیده است و تولید گازوئیل از روزانه ۹۴ میلیون لیتر به ۱۱۳ میلیون لیتر رسیده و موازی با آن کیفیت فرآوردههای نفتی ارتقاء یافته است.
وی گفت: در ابتدای دولت تولید بنزین یورو صفر بود و در سال ۹۶ به ۷۶ میلیون لیتر رسید. همچنین تولید گازوئیل یورو نیز از ۶ میلیون لیتر در روز به ۴۵ میلیون لیتر در روز رسیده است. صادرات فرآوردههای نفتی در طول عمر این دولت ۴ برابر شده و از ۵.۹ میلیون تن در سال ۹۱ به ۲۳ میلیون تن در سال ۹۸ رسیده است.
زنگنه گفت:در این دولت طرحهای ارتقاء کیفی پالایشگاههای تبریز، بندرعباس و اصفهان با حجم سرمایهگذاری ۲ میلیارد دلار انجام شد که طی آن ۷ میلیون لیتر به تولید بنزین افزوده شد، ۱۰ میلیون لیتر بنزین به یورو ۴ و یورو ۵ تبدیل شد و ۱۱ میلیون لیتر به تولید گازوئیل افزوده شد.
وزیر نفت تأکید کرد: طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نیز در دستور کار قرار گرفت که طی آن سهم مازوت تولیدی در این پالایشگاه از ۴۵ درصد به ۳۶ درصد کاهش یابد و فرآورده یورو ۵ تولید شود. این طرح ۶۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و فاز اول آن در سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری میرسد.
وی اظهار داشت: ما تاکنون ۴۴ مجوز احداث پالایشگاه نفت و میعانات گازی صادر کردیم که میزان ظرفیت آن ۳.۱ میلیون بشکه در روز است. همچنین در قانون احداث پتروپالایشگاهها آنچه سهم وزارت نفت بوده به طور کامل انجام شده است. سند تأمین انرژی بخش حمل و نقل کشور نیز با تأکید به کارآیی و بهینهسازی به تصویب شورای عالی انرژی رسیده است. اگر ما به بهینهسازی مصرف توجهی نکنیم، با هیچ برنامه تولیدی پاسخگوی تقاضا نخواهیم بود.
زنگنه اظهار کرد: الان ایام انتخابات ریاست جمهوری است و پیروزی در انتخابات هزار پدر دارد، ولی شکست در آن یتیم است. طبق اسناد و مدارک از سال ۸۲ پروژه ستاره خلیجفارس آغاز شده است و اینکه گفته شود نبوغ یک نفر باعث احداث این پالایشگاه شده است حرف صحیحی نیست.
وی گفت: همه میتوانند بگویند این کار را ما کردیم و ما هم قبول میکنیم، ولی انصاف هم چیز خوبی است. واحدهای فرآیندی این پالایشگاه در ابتدای دولت یازدهم ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است که این موضوع نشان میدهد نبوغ یک نفر در این پروژه اهمیت نداشته بلکه این کار با مدیریت مدیران حرفهای تکمیل شده است.
وزیر نفت گفت: یکی از طرحهایی که باید به عنوان یک نمونه اغتشاشات مدیریتی در دانشگاهها تدریس شود طرح پالایشگاه ستاره خلیجفارس است که تحویل دولت یازدهم شد. بنده بدتر از طرح ستاره خلیجفارس در عمرم ندیدم، زیرا این طرح تا حدی مغشوش بود که فقط به درد تدریس در دانشگاهها میخورد که مبادا این کار دوباره تکرار شود.
وی بیان کرد: در اوایل دوران دولت یازدهم سردار عبداللهی فرمانده قرارگاه خاتمالانبیاء به همراه یکی دیگر از سرداران از پروژه ستاره خلیجفارس بازدید کرد. آن سردار بعد از بازدید از طرح پرسید که آیا داعش به این پالایشگاه حمله کرده است؟ آن موقع ما چطور میخواستیم از این واحد به هم ریخته بنزین تولید کنیم.
زنگنه اظهار کرد: در این پروژه خط لوله، مخازن، آبگیر، ساختمانهای صنعتی و غیرصنعتی ساخته شده بودند، ولی واحد فرآیندی ۴۰ درصد پیشرفت داشت. بنده ساعتها وقت مستقیم گذاشتم که طرح ستاره خلیجفارس را اصلاح کنم. این طرح نه تنها پیشرفتی نداشت بلکه در یک وضعیت مغشوش بود. آری مهندس خوب همیشه به کار میآید، اما این مدیریت خوب است که در نهایت طرح را به سرانجام میرساند.
وزیر نفت گفت: توسعه در کشور با اندیشه مدبرانه و مدیرانه شکل میگیرد. البته بازوی توانا هم مهم است، اما در نهایت فکر و تدبیر مدیران است که کار را به نتیجه میرساند و در انتخابات هم کسی نباید تکخوری کند، زیرا پالایشگاه ستاره خلیجفارس با همت همه مدیران انجام شده است.
وی بیان کرد: در ایام انتخابات ریاست جمهوری در گرگان یک قصابی کاندیدا شده بود و وضعش هم به خاطر کاندیداتوری در انتخابات خوب شده بود، زیرا هر کسی به او مراجعه میکرد نیم کیلو گوشت به او میفروخت. از او پرسیدند شما که رئیسجمهور نمیشوید پس چرا برای انتخابات ثبتنام کردید؟
زنگنه ادامه داد: قصاب گفت درست است که من رئیسجمهور نمیشوم، ولی حداقل با این کارها میتوانم رئیس صنف قصابها در گرگان شوم که این موضوع حکایت این روزهاست. عدهای بیکارند و به وزارت نفت فحش میدهند؛ افتخارات شما کدام است که حالا در حال ساختن افتخار برای خود هستید؟ این پروژههایی که از آنها دم میزنید افتخار نیست و ما اگر حرف نمیزنیم دلیلش این نیست که زبان نداریم بلکه وقت نداریم.