به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه خبری النشره «سعد حریری» نخست وزیر مکلف لبنان اعلام کرد که تحت هیچ شرایطی با تشکیل دولتی شبیه دولتهای قبلی موافقت نخواهد کرد؛ چرا که هیچ یک از آنها نتوانستند اصلاحات لازم را برای انتقال لبنان از مرحله بحران اقتصادی به مرحله بهبود و توانمندی در همه سطوح انجام دهند.
در همین زمینه یک منبع در جریان المستقبل به ریاست سعد حریری اعلام کرد که دیگر جایی برای بحث درباره ساختار دولت و افزایش تعداد وزرا وجود ندارد و آنچه که لازم به نظر میرسد این است که باید کابینهای با حضور وزرای متخصص و افراد وابسته به احزاب مستقل تشکیل شود تا بتواند اعتماد بینالمللی را به لبنان بازگرداند.
این منبع گفت که سعد حریری همچنین متعهد به تشکیل دولت با حضور 18 وزیر است و هرگز با تشکیل کابینهای با حضور 22 وزیر یا بیشتر از آن موافقت نخواهد کرد، ضمن اینکه ابتکار فرانسه همچنان به عنوان نخستین و تنها ترین راه برای نجات لبنان است، مشروط به اینکه همه به شرایط تعیین شده در آن پایبند باشند.
این منبع به نقل از سعد حریری اظهار داشت، آنچه که اخیراً از برخی طرفها برای حل بحران سیاسی کشور شنیدهایم منجر به حل مشکلات نمیشود و قادر به خارج کردن کشور از بحران نیست، ضمن اینکه تنها فرصت باقیمانده برای جلوگیری از فروپاشی کشور را از دست میدهیم.
سعد حریری همچنین از سرگیری تماسها با «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان را برای آغاز دوباره رایزنیها درباره روند تشکیل دولت در این کشور به منافع لبنان از خلال تشکیل سریع کابینه پیوند داده و تاکید کرد با انباشت بحرانهای مختلف، لبنان دیگر تحمل از دست دادن فرصتها را ندارد. به ویژه در شرایطی که سیگنال های بازگشت توجه بینالمللی به سوی لبنان وجود دارد و یک نمونه از آن همبستگی جهانی بلافاصله بعد از انفجار بندر بیروت بود.
منابع جریان المستقبل لبنان گزارش دادند که حریری از نتایج سفر خود به تعدادی از کشورها به ویژه در رابطه با احیای روابط لبنان با شماری از کشورهای عربی ابراز خرسندی کرد.
جزئیات دیدار حریری با بن زاید؛ آیا سعد در صدد فاصله گرفتن از عربستان است؟
در همین زمینه منابع سیاسی آگاه از جزئیات سفرهای سعد حریری به کشورهای عربی به ویژه دیدار وی با «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی در امارات گزارش دادند که این کشور در سایه قطع حمایتهای عربستان از سعد حریری وعده حمایت های مالی به وی داده است.
این منابع اعلام کردند که ابوظبی به سعد حریری پیشنهاد کرده که محل سکونت خانواده خود را از ریاض به ابوظبی منتقل کند اما حریری هنوز به این پیشنهاد پاسخ مثبت یا منفی نداده است.
به گفته منابع مذکور، حریری در این دیدار همچنین از محمد بن زاید درباره موضع عربستان سعودی در خصوص تعیین سعد حریری به عنوان مامور تشکیل دولت لبنان و امکان حمایت ریاض از دولت وی در صورت تشکیل شدن سوال کرد. بن زاید پاسخ داد سعودیها گفتند آنها دولت را تشکیل بدهند تا بتوانیم آن چه را که لازم است انجام دهیم.
ولیعهد ابوظبی به سعد حریری گفت که مقامات عربستان پرونده لبنان را از طریق امارات و مصر دنبال میکنند و در حال برقراری ارتباط با فرانسویها هستند تا بفهمند اوضاع به کجا رسیده است.
از طرف دیگر منابع سیاسی از دیدار «ولید بخاری» سفیر عربستان در لبنان با «دوروتی شیا» سفیر ایالات متحده در بیروت خبر دادند.
این منابع اعلام کردند که زمان و مضمون دیدار سفیر عربستان و آمریکا در لبنان از چند جهت حائز اهمیت و استثنایی است. حتی اگر این دیدار در چارچوب سایر دیدارهای ولید بخاری با دیپلماتهای خارجی باشد، اما این اقدام سفیر عربستان فراتر از نشستهایی که با سایر سفرای عربی و غربی جهت رایزنی درباره امور لبنان برگزار می شود، بود؛ به ویژه اینکه دو طرف به جزئیات بحران لبنان پرداخته و توجه زیادی به آن نشان دادند.
منابع سیاسی لبنان گزارش دادند که دیدارها میان ولید بخاری و دوروتی شیا در مرحله بعدی نیز ادامه خواهد داشت.
با وجود اینکه چهار ماه از مامور شدن سعد حریری برای تشکیل کابینه میگذرد اما هنوز حریری موفق به تشکیل دولت نشده است؛ اصرار وی بر انتخاب 18 وزیر بدون نظر رئیس جمهور و نمایندگان پارلمان، تشکیل دولت جدید را با بن بست مواجه کرده است.
کارشناسان، دخالتهای آمریکا، فرانسه و عربستان سعودی در مسائل داخلی لبنان و سرسپردگی برخی جریانهای سیاسی غرب گرای لبنانی را علت ادامه بحران سیاسی لبنان میدانند. این در حالی است که مردم لبنان، تشکیل سریعتر دولت جدید را برای مقابله با فساد و رونق اقتصادی در این کشور انتظار دارند.