گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مقام معظم رهبری نامگذاری سال جدید را باز هم به تولید اختصاص دادند و عنوان " تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها " را برای سال ۱۴۰۰ برگزیدند، اسمی که پیداست برای رسیدن به رونق و جهش تولید موانع پیش روی تولیدکنندگان باید جمع شود و ابزارهای پشتیبانی از فعالیتهای تولیدی برای تحقق جهش تولید آن هم در شرایط تحریمی به کار گرفته شود. ایشان همچنین در سخنرانی روز اول عید خود با مردم به این نکته تاکید کردند که مسئولین و قانون گذاران سیاست گذاریها را بر فرض ماندگاری تحریمها لحاظ کنند. در واقع ایشان مثل همیشه بر این موضوع تاکید داشتند که نباید اقتصاد کشور معطل برجام و برداشته شدن تحریمها بماند و راه حل رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم در داخل وجود دارد و اگر بتوانیم از تولید و تولیدکننده حمایت و پشتیبانی کنیم و موانع زنجیرهی تولید را از سر راه فعالان اقتصادی برداریم بدون شک اثرگذاری تحریمها به حداقل خواهد رسید و بسیاری از مشکلات عدیده از جمله تورم و بیکاری مرتفع خواهد شد. در همین رابطه کارشناسان اقتصادی در گفتگو با دانشجو مهمترین ابزارهای تحقق شعار سال برای رسیدن به رشد اقتصادی و جهش تولید را مورد نظر قرار داده و با ما در میان گذاشتند که در ادامه تقدیم میشود.
حسین سلاح ورزی؛ نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو نظر خود را درباره الزامات تحقق شعار سال عنوان کرد و گفت: مقام معظم رهبری به خوبی این موضوع را برای مسوولان نظام و همه دست اندرکاران اقتصاد کشور توضیح دادند که تولید در صورتی رشد و توسعه مییابد که الزامات آن فراهم شده باشد. پشتیبانیها و مانع زداییها به عنوان الزامات تحقق شعار سال اگر هر کدام در جای خود به درستی انجام شود منجر به اتفاقهای خوبی در عرصه تولید میشود.
وی دراین باره افزود: یکی از الزامات تحقق تولید و بهبود فضای کسب و کار تسهیل مجوزهاست، پروسه طولانی صدور مجوز باعث هدر رفت زمان و دلزدگی فعالان اقتصادی و تولید کنندگان از راه اندازی کسب و کار و تولید میشود. از سوی دیگر بخشنامهها و دستورالعملها و تصمیمات خلق الساعهای که یک شبه گرفته و بر تولید کننده تحمیل میشود امکان برنامه ریزی را از فعالان اقتصادی میگیرد که این مورد هم باید با برنامه ریزی و نظارت دقیق از پروسه موارد تاثیر گذار بر کندی تولید حذف و رفع شود.
سلاح ورزی درباره الزامات تحقق شعار سال ۱۴۰۰ خاطر نشان کرد: مورد دیگری که به توسعه تولید کمک میکند افزایش سرمایه گذاری است که منجر به افزایش توان تولید میشود. ایجاد امنیت برای سرمایه گذار و سرمایه گذاری موضوع مهمی است که از سوی مسوولان نظام و دولت باید جدی انگاشته شود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی خاطر نشان کرد: بخش خصوصی معتقد است اصلیترین وظیفه دولت، تولید کالاهای عمومی است از جمله مهمترین آیتمهای کالاهای عمومی در کشورها امنیت و در حوزه امنیت هم بحث امنیت اقتصادی است. زمانی که درباره امنیت یا امنیت اقتصادی صحبت میکنیم به معنای تعرض خاص به یک فعال اقتصادی نیست، بلکه وقتی آمار و اطلاعات اقتصادی به موقع و درست در اختیار فعالان اقتصادی قرار داده نشود و فضای کسب و کار و فضای اقتصادی برای یک تولیدکننده قابلیت پیش بینی نداشته باشد عملا یعنی امنیت اقتصادی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید:
وی در این باره افزود: اگر دولت خواهان بسترسازی و ارتقای توان تولید است این موضوع را میبایست از طریق قابل پیش بینی کردن فضای اقتصادی که شامل کنترل تورم، حفظ ارزش پول ملی و قابل پیبش بینی بودن قیمت ارز خارجی است فراهم کند، از سوی دیگر هم با تصمیمات متنوع، مختلف و سیاست گذاریهای متناقض به ناامنی اقتصادی دامن نزند.
حسین سلاح ورزی در پایان خاطر نشان کرد: از طرف دیگر مفهوم مدیریت بازار، مداخله دولت در همه بازارها و قیمت گذاری در همه شئونات نیست، بلکه دولت باید این موارد را تعریف و کنترل شده کند، یعنی کسی که مایل به فعالیت و سرمایه گذاری درعرصه تولید است، در میان مدت یا بلند مدت بتواند وضعیت داراییها و فعالیت خود را پیش بینی کند و هم شرایط اقتصادی کشور را آنچنان با ثبات ببیند که با میل و رغبت وارد عرصه اقتصاد شود.
مهدی موحدی بک نظر؛ اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد نیز در گفتگو با دانشجو گفت: در ده سال اخیر از آغاز دهه ۹۰ همواره به طور خاص با تحریمهای شدیدی مواجه بودیم که اقتصاد و تولید کشور را نشانه رفته بود لذا باید فرصتهای لازم را برای توسعه تولید فراهم میکردیم ضمن اینکه با تشدید تحریمها به هیچ وجه نباید با دلخوشی به نشان دادن گوشه چشمی از سوی دشمن یا امید به لغو برجام اقتصاد و تولید را معطل نگاه میداشتیم.
وی دراین باره افزود: یکی از مهمترین الزامات رشد و توسعه اقتصادی و تولید استفاده از ظرفیتهای داخلی و عدم انتظار دادن اقتصاد برای لغو تحریم هاست، اما متاسفانه به خوبی از آن بهره برداری نشد. وقتی دولت هر سال فرض کند که امسال تحریمها لغو میشود و برای فضای اقتصادی کشور بعد از تحریمها برنامه ریزی کند نه برنامه ریزی برای باقی ماندن در تحریمها دارد معلوم است که جهش تولید محقق نمیشود.
موحدی بک نظر افزود: وقتی که دولت هر سال امیدوار است تحریمها لغو شود تا آن زمان بر اساس صادرات و درآمدهای نفتی برای اقتصاد برنامه ریزی کند، یعنی الزامات جهش تولید به هیچ وجه دیده نشده است. متاسفانه پیامکی که رئیس جمهور در عید نوروز به مردم داد با دعای پسا تحریم آغاز شد در حالی که مقام معظم رهبری به صراحت بیان داشتند که ما خواهان تحریم نبودیم چرا که تحریم موجب تضعیف اقتصاد میشود که در آن شکی نیست، اما در وضعیتی که دشمن از ابزار تحریم برای تحت فشار قراردادن ما استفاده میکند باید پیش فرض را بر باقی ماندن تحریمها بگذاریم.
وی دراین باره تصریح کرد: زمانی که فکر کنیم تحریمها باقی میمانند از آن زمان میتوانیم برای رشد اقتصاد و رونق و جهش تولید برنامه ریزی کنیم و موانع را از پیش روی خود برداریم. اگر در شرایط تحریم رشد قابل قبولی را در عرصه تولید ایجاد کنیم این اتفاق عملا موجب خنثی سازی تحریمها میشود.
مهدی موحدی بک نظر در پاسخ به اینکه رشد اقتصادی با وجود تحریمها چه تفاوتی با رشد اقتصادی بدون تحریم دارد گفت: در شرایطی که تحریم وجود دارد وقتی اقتصاد رشد کند چند کارکرد در آن به خوبی مشهود است. اول اینکه موجب افزایش اعتماد به نفس فعالان اقتصادی میشود، لذا باور به رشد و پیشرفت در ما تقویت میشود و عملا میتوانیم توطئههای دشمن را پس بزنیم.
کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: همچنین میتوانیم در بلند مدت ساختارهای اقتصادی را در برابر تحریمها مصون کنیم، در چنین حالتی هیچ یک از ابزار تحریمها نمیتوانند علیه ما به خوبی کار کنند، لذا کند شده و از کارآیی لازم میافتد و بعد از این وضعیت، هزینه تحریم به تحریم کنندگان تحمیل میشود. به این معنا که مهم نیست تحریم کنندگان از تحریمها منفعت ببرند، بلکه بابت تحریمها هم هزینه میدهند، بنابراین نتیجه رشد اقتصادی ایران و بی اثر شدن تحریمها و تحمیل هزینه بر طرف غربی این است که آنها تصمیم میگیرند رفتار غیر عقلانی خود را کنار بگذارند.
استاد اقتصاد در پایان تاکید کرد: بی تردید مهمترین حرکت در جهت خنثی سازی و برداشته شدن تحریم پیش فرض قرار دادن تحریمها است که باید بدانیم مثلا ممکن است تحریمها تا بیست سال آینده ادامه داشته باشد، اگر این موضوع را سر لوحه فعالیتهای اقتصادی خود قرار دهیم و شرایط اقتصادی خود را با تحریمها منطبق کنیم قطعا از این شرایط به خوبی عبور میکنیم چرا که از آن زمان الزامات و نیازهای اقتصاد و تولید را با استفاده از ظرفیتهای داخلی شناسایی و به کار میگیریم و به این شکل به پشتیبانی از تولید و تولیدکننده داخلی باور خواهیم داشت.