حمیدرضا ترقی، کارشناس مسائل سیاسی، در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در رابطه با قرارداد بین کشورهای چین و ایران، گفت: البته الان نمیدانم چه مقدار از آن پیش نویس اولیهای که تنظیم شده، مورد توافق طرفین به طور کامل قرار گرفته است؛ زیرا هنوز اعلام نشده است که از پیش نویس قبلی چند درصدش توسط کارشناسان طرفین مورد بررسی و نهایی شدن قرار گرفته تا بشود قضاوت دقیقتری انجام داد.
ترقی با اشاره به نکاتی در رابطه با این توافق، اظهار کرد: به طور کل این توافق چند نکته مهم را در بر دارد؛ یکی اینکه چین از توانایی بالایی برای سرمایه گذاری در کشورهای حاشیه جاده ابریشم برخوردار است و میدانید که میزان درآمد ارزی و سرمایه ارزی چین برای این نوع کار در خارج از چین بسیار بالاست به گونهای که هیچ کشوری غیر از چین توان رقابت با این میزان سرمایه گذاری چین را ندارد.
وی افزود: یعنی تنها کشور توانمند اقتصادی در شرایط کنونی دنیاست که بدون اینکه مثل آمریکا از جایی قهر کند و بدهکار باشد، میتواند سرمایه گذاری دراز مدت در کشورهای دیگر داشته باشد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی ادامه داد: نکته دوم این است که اصولا سرمایه گذاریهای چین در کشورهای مختلف دنیا تا الان بر اساس استراتژی برد-برد بوده؛ یعنی چین فقط منافع خودش را در این نوع سرمایه گذاریها و مبادلات اقتصادی لحاظ نمیکند بلکه سیاستش را بر منافع دو طرف قرار میدهد تا هم طرفی که با آن قرارداد بسته نفع ببرد و هم خودش نفع ببرد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با بیان اینکه این توافق از نظر میزان سرمایه گذاری بسیار بینظیر است، گفت: نکته سومی که در این توافق مورد توجه است، میزان سرمایه گذاری است که پیش ببینی شده در ایران صورت بگیرد تا سقف تقریبا 400 میلیارد دلار است؛ به نظر میرسد به لحاظ سرمایه گذاری، اولاً صد برابر سرمایه گذاری اروپاییها در کشور ما هست و میزان این سرمایه گذاری نقش بسیار موثری در رفع بیکاری و رشد اقتصادی کشور در حد چشم انداز آینده کشور دارد.
وی ادامه داد: فکر نمیکنم هیچ سرمایه گذار دیگری را تا کنون و حتی در آینده بتوانیم اینگونه به کشور جذب کنیم تا بتواند چنین رشد اقتصادی را که به تبع آن رفع بیکاری، توسعه تولید و صادرات و افزایش تولید در کشور را به دنیال دارد، مقدر کند.
این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر انیکه چینیها بر توافقات خود پایبند هستند، بیان کرد: نکته دیگر، بحث پایدار بودن این توافق است که چینیها معمولا زمانی که قراردادی را با جایی میبندند، در توافق بستن بسیار سخت گیر هستند؛ وقتی که توافقی را به صور دراز مدت انجام دهند، این دراز مدت برای طرفین قدرت برنامه ریزی عمیق و دقیق را فراهم میکند و میتواند به صورت دراز مدت اقتصاد دو کشور را تحت تاثیر خودش قرار بدهد.
وی افزود: پایبندی آنها به قراردادهایشان معمولا پایبندی قابل توجهی است که قابل مقایسه با عدم پایبندی غربیها در این نوع توافقات نیست و تحت تاثیر هیچ موضع خارجی هم قرار نمیگیرد.
ترقی گفت: با توجه به تنوعی که در این توافق مورد توجه قرار گرفته و ابعاد مختلفی دارد؛ یعنی موضوعات گردشگری، نفت دارد و هم فراهم کردن امکانات صادرات و ترانزیت در کنار دریا، هم فناوری و سرمایه گذاری و انتقال تکنولوژی برای کشور ما در این توافق پیش بینی شده است. علاوه بر اینها تبادل فرهنگی و توریست قرار داده شده است؛ ابعاد دیگری که متعدد و قابل توجه است در این قرارداد پیش بینی شده که تاثیر این توافق بر همه بخشهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور، یک تاثیر بینظیر است که میتواند به آبادی و عمران همه بخشهای کشور بینجامد.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی با اشاره به علت فرافهکنی غربیها نسبت به این توافق، اذعان کرد: علت اصلی مخالفت آمریکا و غربیها و سم پاشیهایی که تا الان علیه این توافق کردهاند و شبهات دروغی که مطرح میکنند به این علت است که این توافق نیاز کشورهای منطقه را به آمریکا برای مبادلات و سرمایه گذاریهای اقتصادی به حداقل کاهش میدهد، نفوذ آمریکا را در منطقه به طور قابل توجهی کاهش میدهد، نوعا چینیها در این پروزهها خیلی سریعتر از غربیها عمل میکنند و به طور طبیعی اجرای این قرارداد از بین برنده سیاست تحریم آمریکا عیله جمهوری اسلامی است و فشار اقتصادی آمریکا عیله جمهوری اسلامی را میتواند خنثی کند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر مبادلات مالی چون در این پروژه به صورت تهاتری است و دلار در آن نقشی ایفا نمیکند، دشمنان نمیتوانند مانعی در گسترش و توسعه این نوع مبادلات مالی ایجاد بکنند.
این کارشناس مسائل سیاسی به ضمانت فروش محصولات در این توافق اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد که ما با این توافق، نگرشمان را از غرب به شرق تغییر میدهیم و ضمانت فروش محصولات ناشی از این توافق و گسترش صادرات و واردات عمدتا به کشورهای شرقی و کشورهای منطقه و همسایه میتوانند اختصاص پیدا میکند؛ این هم به رونق بازار منطقهای ما که حدود 600 میلیون نفر جمعیت را در بر میگیرد، میتواند کمک شایانی کند.
ترقی در نهایت تاکید کرد: در نهایت اقتصاد جمهوری اسلامی که امروز هجدهمین اقتصاد دنیاست، میتواند با این توافق به کشورهای رده دهم ارتقا پیدا کند.