به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با وجود اینکه علی ربیعی سخنگوی دولت چند روز پیش، درخصوص گرانیها گفت: دولت هیچ برنامهای برای افزایش قیمت کالاها به خصوص کالاهای اساسی تا پایان کار خود ندارد، اولین افزایش قیمت رسمی برای مرغ ثبت شد. قیمت مرغ با تصویب کمیته ساماندهی مرغ کشور با افزایش 4500 تومانی از 20 هزار و 400 به 24 هزار و 900 تومان رسید. با اینحال صفهای دریافت مرغ با نرخ مصوب در میادین میوه و تره بار و فروشگاههای عرضهکننده در ایام نوروز نیز تشکیل شد و هنوز هم تشکیل میشود. همچنین با وجود اینکه قیمت مصوب مرغ از 20 هزار و 400 تومان به 24 هزار و 900 تومان افزایش یافته اما در فروشگاهها تا کیلویی 41 هزار تومان عرضه میشود. در بررسیهای میدانی مشخص شد، بسیاری از خردهفروشیها مرغهای تحویل گرفته در روزهای قبل را با نرخ جدید به فروش میرسانند.
همچنین به گزارش ایسنا، براساس مشاهدات میدانی و گزارشهای رسیده از برخی محلههای تهران قیمت مرغ گرم آماده طبخ در خردهفروشیها همچنان بیش از ۳۰ هزار تومان و در برخی مناطق حتی به ۳۹ هزار تومان هم رسیده است. در حالی که به نظر میرسید در سال ۱۴۰۰ بازار مرغ به ثبات برسد و دیگر خبری از گرانفروشی و صفهای طولانی نباشد، اما گزارشهای رسیده حاکی از آن است که در برخی استانها همچنان صف برای خرید مرغ دولتی برقرار است و از طرفی قیمت این محصول پروتئینی نه تنها کاهشی نشده بلکه در بازه ۳۰ تا ۴۰ هزارتومان نوسان دارد.
با این وجود، عظیم حجت؛ عضو هیئتمدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، در زمانی که قیمت مرغ مصوب 20هزار و 400 تومان بود اظهار کرد: نرخ هر کیلوگرم مرغ زنده درب مرغداری ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان و مرغ گرم در خردهفروشیها ۲۱ تا ۴۰ هزار تومان است. به طور کلی عرضه با نرخ بالای ۳۰ هزار تومان برای مصرفکننده منصفانه نیست و همواره در بحث توزیع نیاز به نظارت دارد. ضمن اینکه کمبودی در عرضه وجود ندارد.
وی در واکنش به عرضه مرغ با نرخهای بالا در بازار گفت: سود عرضه مرغ با نرخهای ۳۵، ۳۶ و حتی ۴۰ هزار تومان هیچ گاه بدست تولیدکننده نمیرسد و نصیب دلالان و فروشندگان میشود.
همچنین به گزارش خبرگزاری فارس، طی یکی دو ماه گذشته با جهش قیمت مرغ به کیلویی حدود 40 هزار تومان، بسیاری میگویند، کاهش تولید باعث بالا رفتن قیمت شده است. وزارت صمت که باید در برابر گرانی قیمت پاسخگو باشد، بارها کاهش تولید را عامل گرانی دانسته است اما در مقابل وزارت جهاد کشاورزی هم بر اساس مستندات و تعداد جوجهریزیهای انجام شده تاکید میکند تولید نسبت به سال گذشته هیچ کاهشی نداشته است.
مسئولان وزارت جهادکشاورزی گفتند: در اسفندماه گذشته 125 میلیون قطعه جوجهریزی در کشور انجام شده و مقدار گوشت مرغی که از این میزان جوجهریزی به دست میآید، بسیار بیشتر از نیاز کشور است و ارزیابی شده به غیر از یک مورد همه مرغداریها به طور کامل جوجهریزی کردهاند. حتیاشاره کردند امسال کمترین ابتلا به بیماری در ماکیان بوده و سال طلایی از این نظر به حساب میآید. در دیگرسو مسئولان کشتارگاههای کشور اعلام کردند: ورودی کشتارگاههای تهران در اسفند ماه 37 و هشت دهم درصد کاهش یافته که این آمار را مسئول دامپزشکی استان تهران هم تایید کرد.
سیدعلی بابایی؛ مدیرکل دامپزشکی استان تهران گفت: بخشی از مرغ در مرغداریها است و به بازار نیامده است. مرغداران فکر میکنند با نزدیک شدن ماه رمضان قیمت بالاتر میرود و به قیمت گرانتری خواهند فروخت و به این دلیل مرغهای بالای سه کیلوگرم در مرغداریها فراوان است، حال اینکه وزن مناسب یک کیلو و 400 گرم باید باشد.
وی ادامه داد: بخشی از مرغ استانها که قبلا به تهران میآمد به دلیل تصمیم اخیر استانداران برای عدم خروج مرغ از استانهایشان به تهران نیامده است. نکته دوم حرص و ولعی بین مردم برای خرید و ذخیره مرغ که مبادا قیمت گرانتر شود یا کمبودی باشد، ایجاد شده و یخچالهای خود را با مرغ 20 هزار و 400 تومانی پر کردهاند. نکته سوم افزایش بیش از اندازه تقاضا برای مرغ به دلیل گرانی گوشت قرمز است و از 17 کیلوگرم سالهای گذشته به بیش از 30 کیلوگرم رسیده است.
مدیرکل دامپزشکی استان تهران افزود: دلالان حوالههای خرید را به قیمتهای بیشتری از واحدهای صنفی که مسئول توزیع مرغ دولتی است میخرند و در مغازههای خود کیلویی 30 هزار تومان یا بیشتر میفروشند.
بابایی گفت: وزارت صمت هر کیلوگرم مرغ را به واحدهای توزیع دولتی 19 هزار و 300 تومان میدهد که آنها مجازند به 20 هزار و 400 تومان به مردم بدهند که در یک سهمیه 300 کیلویی آنها تنها 300 هزار تومان سود دارند، اما اگر حواله را به دلال بفروشند تا چند میلیون بدون زحمت برایشان سود دارد و در بینظارتی این کار را میکنند.
وی با بیان اینکه در روزهای آینده با تامین مرغ زنده از استانهای شمالی، کمبود مرغ در استان تهران برطرف میشود، گفت: مرغ به میزان کافی در مرغداریهای کشور وجود دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان تهران بااشاره به اینکه 16 کشتارگاه از 21 کشتارگاه مرغ استان تهران، فعال است افزود: استان تهران، پنج درصد مصرف روزانه مرغ خود را تولید میکند و بقیه مرغ مصرفی این استان از استانهای گلستان، مازندران و گیلان تامین میشود. امیدواریم با هماهنگیهایی که سه شنبه در جلسه ستاد تنظیم بازار کشور به ریاست رئیسجمهور برگزار شد، میزان ورودی مرغ زنده به استان تهران در روزهای آینده افزایش یابد.
بابایی اضافه کرد: در شرایط طبیعی، روزانه در حد 400 تا 450 تن ورودی مرغ در سامانه «بهمن» داشتیم که کافی بود، اما در یک ماه اخیر حتی روزانه تا 850 تن مرغ به این سامانه وارد کردیم، ولی تقاضای غیر معمول مردم ناشی از ذهنیت کمبود مرغ، باوجود تولید کافی مرغ در کشور؛ به کمبودها دامن زده است.
همچنین سردار محمدرضا مقیمی؛ رئیسپلیس امنیت اقتصادی بااشاره به کشف 50 تن مرغ احتکار شده اظهار کرد: با رصد بازار توزیع کالاهای اساسی مورد نیاز مردم توسط پلیس، بیش از 50 تن فرآوردههای گوشتی مرغ خارج از شبکه توزیع در مرکز و یکی از استانهای شرقی کشور که قصد خروج این فرآورده به خارج از کشور وجود داشت، کشف شد. فرمانده انتظامی استان اردبیل هم از کشف هشت تن مرغ قاچاق در شهرستان اردبیل خبر داد. همچنین مهرداد ویسکرمی؛ نماینده مردم خرمآباد و چگنی در مجلس در گفتوگو با ایسنا گفت: مرغ لرستان به حالت قاچاق و نیمه قاچاق به خارج استان منتقل میشود.
همچنین حجتالاسلام علی ارجمند عینالدین؛ مسئول حوزه نمایندگی ولیفقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان البرز، چند دلیل عمده که باعث گرانی مرغ در چند ماه گذشته شده را برشمرد:
1)حدود ۲۰ سال بود که انحصار مرغ لاین ایران در انحصار دو شرکت انگلیسی بود، اما اخیرا وزارت جهاد کشاورزی به سمتی رفت که گفته میشد، تا حدود ۵۰ درصد مرغهای لاین مرغ، مرغ آرین ایرانی شد و دشمنان و عمّال داخلی آنها احساس خطر کردند، در نتیجه تلاش کردند، این حرکت خطیر که در راستای خودکفایی و امنیت غذایی بود را زمینگیر کنند.
2)بسیاری از مرغداریها که نهادههای دامی مورد حمایت دولت را دریافت کرده بودند، در چند ماه اخیر از توزیع مرغ به صورت مصوب سرباز زده و بخش عمده تولید خود را به قیمت آزاد فروختند.
3)دلال بازیهای بیحساب و کتاب در بازار که همچون سرطان در اقتصاد خرد و کلان ایران ریشه دوانده است، تا حدی که در بسیاری از ایام، قیمت مرغ را عملا بازار بهمن تعیین میکند نه نهادهای تولیدی و نظارتی.
4) احتکارهای عمدهای که توسط دلالها صورت گرفته و آنها با دپوی انبوه مرغ یخ زده در سردخانههای زیر صفر، امیدوارند مرغهای احتکاری را به قیمت بیش از ۵۰ هزار تومان در ماه مبارک رمضان روانه بازار کنند.
همچنین حبیب اسدالله نژاد؛ نایبرئیسکانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی در گفت وگو با ایسنا با بیان اینکه تصمیمگیری درخصوص واردات مرغ آن هم با فوریت فاجعه بزرگی است، گفت: دولت با تخصیص نهادههای دولتی به مرغداران یارانه میدهد و با واردات مرغ مجدد در این بخش هزینه میکند در حالی که بهتر بود به جای هزینه مجدد نظارت، رصد و پایش در توزیع بیشتر میشد. کشور پتانسیل صادرات بیش از یک میلیون تن مرغ را دارد.
وی اضافه کرد: در عدد قرار بود ۱۳۰ میلیون قطعه جوجهریزی داشته باشیم و براین مقدار هم نهاده تخصیص داده شده است. اگر این تعداد جوجه واقعا به مرغ تبدیل شوند و تحت فرآیند درستی به دست مردم برسد نه تنها کمبودی نخواهیم داشت بلکه مازاد تولید هم داریم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کمیته ساماندهی مرغ کشور به ریاست وزیرجهاد کشاورزی و با حضور نمایندگانی از وزارت صمت و قوه قضائیه تشکیل جلسه داد و در اولین مصوبه خود، قیمت مرغ را از کیلویی 20هزار و 400 تومان به 24 هزار و 900 تومان افزایش داد.
بر این اساس قیمت مرغ منجمد درب سردخانه کیلویی 18 هزار و 800 تومان، مرغ منجمد برای مصرفکننده کیلویی 19 هزار و 800 تومان، مرغ زنده درب کشتارگاه کیلویی 17 هزار و 100 تومان، آماده طبخ در میدان بهمن کیلویی 23 هزار و 300 تومان و قیمت مرغ آماده طبخ برای مصرفکننده کیلویی 24هزار و 900 تومان تعیین شد.
گفتنی است، به دنبال مصوبه ستاد تنظیم بازار که روز دهم فروردین ماه به ریاست رئیسجمهور برگزار شد یک روز بعد، کمیته تخصصی ساماندهی بازار مرغ و تخممرغ تشکیل شد. این کمیته با ریاست وزیر جهاد کشاورزی و با عضویت قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور بازرگانی و دیگر مسئولان مربوطه تشکیل شده است.
این کمیته با داشتن اختیارات کامل از سوی ستاد تنظیم بازار برای برنامهریزی تولید و توزیع مرغ، از طریق شرکتهای تولیدکننده عمده مرغ و نیز با همکاری و خدمت گرفتن از ظرفیت مرغداریهای دیگر کارهای لازم را انجام میدهد.
همچنین براساس ابلاغیه اتاق اصناف ایران در نخستین جلسه قرارگاه ساماندهی مرغ کشور که به ریاست وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد تا اطلاع ثانوی عرضه مرغ تکهای(قطعه شده) در کلیه واحدهای صنفی ممنوع اعلام شد.
بر این اساس قیمت مصوب مرغ گرم برای مصرفکننده جهت عرضه در واحدهای صنفی 24هزار و 900 تومان در هر کیلو گرم تعیین شده است. در این راستا صرفا واحدهای صنعتی منتخب ، مجاز به بستهبندی مرغ قطعه شده هستند و بازرسان سازمان حمایت از مصرفکنندگان ، واحدهای بستهبندی بزرگ را به طور مستمر پایش و حجم تولید آن به طور پیوسته رصد خواهند نمود تا از سقف مصوب قرارگاه استانی تجاوز نکند.
گفتنی است در این خصوص برخورد با متخلفین این مصوبه از امروز چهاردهم فروردین به شدت بعمل میآید و نظارت و بازرسی توسط نمایندگان سازمان تعزیرات حکومتی، بازرسان سازمان حمایت از مصرفکنندگان و اتاقهای اصناف و سایر نهادهای مسئول برای اجرای دقیق دستورالعمل ابلاغی در دستور کار قرار گرفته است.