محمد رضا تاجدار؛ رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با تأکید بر اهمیت ادامه یافتن طرح برخورد با قاچاق سیگار گفت: این طرح به صورت پایلوت در آذرماه سال گذشته شروع شد و بنابر اعلام مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قرار بود بعد از مدتی در سراسر کشور اجرایی شود.
وی ادامه داد: متأسفانه به دلیل آشفتگی بازار کالاهای اساسی مانند میوه و روغن، نهادهای نظارتی بر این حوزه تمرکز کرده و کمتر به مسئله قاچاق دخانیات توجه کردند. به همین دلیل طرح برخورد با عرضه کنندگان سیگار قاچاق نتوانست نتایج مورد انتظار تولیدکنندگان داخلی را به همراه داشته باشد.
تاجدار با بیان اینکه مداومت در مبارزه با قاچاق سیگار اهمیت بسزایی دارد، اظهار داشت: عرضه سیگارهای برند قاچاق و تقلبی در سراسر کشور قابل مشاهده است و متأسفانه در حال حاضر اکثر دکههای روزنامهفروشی در شهرهای بزرگ، سیگارهای قاچاق خود را به صورت علنی عرضه میکنند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی گفت: به نظر میرسد که قاچاق سیگار در ماههای اخیر افزایش پیدا کرده است. این مسئله را میتوان تا حدودی با مشاهدات میدانی ثابت کرد. چرا که در بازار مولوی تهران و همچنین شهرهای بزرگ گروههای عرضه کننده سیگارهای برند محرز قاچاق به راحتی در حال فعالیت هستند؛ متأسفانه به دلیل محدودیتهای کرونایی نمایندههای رسمی سیگارهای داخلی تعطیل شده و در مقابل فعالیت خردهفروشان بازار غیر رسمی قاچاق افزایش پیدا کرده است.
تاجدار با اشاره به آمار تولید سیگار در سال ۱۳۹۹، افزود: بر اساس آمار ارائه شده توسط مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور در ۱۱ ماه ابتدایی سال گذشته بالغ بر ۵۲ میلیارد نخ سیگار در داخل کشور تولید شده است که البته پیشبینی میشود که این آمار تا آخر اسفندماه ۹۹ به رقم ۵۵ میلیارد نخ نیز رسیده باشد.
وی با اشاره به روند نامناسب تخصیص ارز در ۶ ماه ابتدایی سال ۹۹ اظهار داشت: به همین دلیل ظرفیت تولید واحدهای تولیدی در نیمه اول سال گذشته کاهش یافته بود، اما با حل مشکل تأمین ارز توسط بانک مرکزی، شرکتهای تولیدکننده توانستند که روند تولید خود را بهبود بخشند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان محصولات دخانی با بیان اینکه تمام اطلاعات لازم در مورد سیگارهای تولید شده توسط تولیدکنندگان در سامانه جامع تجارت ثبت میشود، گفت: امیدواریم که طرح برخورد با برندهای محرز قاچاق همزمان با اجرای طرح شناسه رهگیری سیگار توسط نهادهای متولی برخورد با قاچاق پیگیری شود.
تاجدار با بیان اینکه گرانی مواد اولیه، کمبود ارز و افزایش مالیات، شرایط تولید را دوشوار کرده است، افزود: در صورت کاهش فعالیت واحدهای تولیدی، سیگارهای قاچاق و دخانیات تقلبی غیر استاندارد به سرعت سهم خود را در بازار دخانیات ایران افزایش میدهند.
وی با اشاره به برآیند میزان تولید سیگار در سال ۱۴۰۰ اظهار داشت: واحدهای تولیدی در کشور میتوانند در صورت کاهش قاچاق سیگار و برخورد جدی و مستمر با عرضه کنندگان سیگارهای قاچاق و تقلبی، سقف نیاز کشور به سیگار را تأمین کنند. اما به دلیل ورود سیگارهای قاچاق ارزان قیمت به بازار، به نظر میرسد که حداکثر تولید شرکتهای داخلی در سال ۱۴۰۰ به مانند سال گذشته باشد و چیزی در حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیارد نخ سیگار در کشور تولید شود.
به گزارش دانشجو، به نظر میرسد که تمامی نهادهای دولتی و دستگاههای متولی مبارزه با قاچاق کالا میبایست برای اجرای سیاستهای کلان کشور در رابطه با اقتصاد مقاومتی و همچنین اجرای تبصره ۳ ماده ۱۰۲ قانون برنامه پنجم توسعه مبنی بر توازن تولید و مصرف سیگار در داخل کشور عزم خود را جزم کرده و بیش از پیش از تولیدکنندگان داخلی حمایت کنند.
چندی پیش یاسر سوادکوهی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفته بود که طرح برخورد با توزیع سیگار قاچاق در فروردینماه ۱۴۰۰ به دلیل تشدید شیوع کرونا و تعطیلی کسبوکارها متوقف شده است.
یکی از مهمترین راههای مانعزدایی و پشتیبانی از تولیدکنندگان داخلی، مقابله با توزیع سیگارهای قاچاق در سطح عرضه است. متأسفانه، بر اساس آمارهای ارائه شده توسط مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور، میتوان گفت که میزان قاچاق سیگار در سالهای گذشته به صورت میانگین بین ۱۵ الی ۲۵ میلیارد نخ سیگار بوده است.
به گفته بسیاری از کارشناسان اکثر محصولات دخانی قاچاق استاندارد نبوده و در محیطهای کاملا غیر بهداشتی تولید و بستهبندی میشوند. با وجود اینکه مصرف دخانیات به طور کلی برای سلامتی انسان ضرر دارد، اما سیگارهای تولید شده در داخل کشور از هنگام ورود مواد اولیه تا مرحله عرضه در بازار به صورت دقیق مورد بررسی و رصد آزمایشگاهها قرار میگیرند و تمامی استانداردهای بینالمللی را دریافت میکنند؛ بنابراین آسیب کمتری به نسب سیگارهای قاچاق و تقلبی به مصرفکنندگان وارد میکنند.