گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- امیر قشقایی، انتخابات ۱۴۰۰ احزاب سیاسی را شدیداً درگیر خود کرده است. هر جناح و حزبی تلاش میکند تا از کاندید مورد حمایت خود رونمایی کند. در این بین اصلاحطلبان که باتوجه به کارنامه نه چندان خوب دولت تدبیر و امید کار سختتری نسبت به دیگر جناحهای سیاسی را به دوش میکشند، از چند گزینه احتمالی خود برای انتخابات پیش رو رونمایی کردهاند.
نقش رادیکالیسم تاجزاده در فضای کاندیداتوری
هفته گذشته بود که سید مصطفی تاجزاده معاون وزیر کشور در دولت اصلاحات و از چهرههای رادیکال اصلاحطلبان، در بیانیهای برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری 1400 اعلام کاندیداتوری کرد. خبر نامزدی تاجزاده در انتخابات ابتدا از سوی الیاس حضرتی، عضو حزب اعتماد ملی اعلام شد و چند ساعت شخصاً خود سید مصطفی این خبر را تایید کرد.
باتوجه به شخصیت رادیکال و مواضع تند و اکثراً غیرعقلانی تاجزاده در موضوعات اخیر، قطعا خودش هم میداند که آمدن او به انتخابات بیشتر از آن که جنبه نامزدی را داشته باشد، بیشتر برای به چالش کشیدن انتخابات است. چرا که در وهله اول احتمال بالای عدم تایید صلاحیت این چهره رادیکال وجود دارد و با توجه به این که چندماه پیش نیز تاجزاده با موضعی تند نسبت به عدم تایید صلاحیتهای شورای نگهبان انتقاد جدی وارد کرده بود، این سناریو محتمل است که او با قصد به پا کردن جنجال در انتخابات و آشفته کردن وضع موجود به کمک اصلاحطلبان بیایید.
البته اعلام کاندیداتوری تاجزاده برای ضد انقلابها نیز خوشایند بود تا جایی که آنها به استقبال تاج زاده آمدند. به عنوان نمونه سایت ضدانقلاب ایران امروز در یادداشتی با عنوان " چرا از نامزدی تاجزاده در انتخابات استقبال میکنم؟" به قلم علیرضا خوشبخت نوشت: «نامزدی تاجزاده میتواند بارقه تولد دوباره جریان دموکراسی خواه اصلاحطلبان باشد. جریانی که مرزبندیهای بی معنا شده و قبیلهای را کنار میگذارد و حصول دموکراسی از مسیری مسالمت آمیز را مبنای دوری و نزدیکی با جریانهای سیاسی میداند.»
البته که هنوز موضعگیری و رفتارهای تند تاجزاده در فتنه ۸۸ را از یاد نبردهایم. تا جایی که حتی زندانی شدن این چهره رادیکال را نیز در پی داشت. بعد آن نیز در دورهای که تاجزاده نماینده مجلس بود، حاشیه در کنار خود کم نداشت.
تاجزاده از سوی خود جبهه اصلاحات نیز بهعنوان فردی رادیکالیسم مطرح است. تا جایی که چندماه پیش نیز در جنجالی که با کرباسچی در فضای مجازی به پا کرده بود، به مثابه فردی تندرو معرفی شده بود. در ادامه نیز غلام حسین کرباسچی نسبت به ورود تاجزاده به انتخابات واکنش نشان داده است. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی گفته است: «خوب است اگر وزارت کشور و شورای نگهبان آقای تاجزاده را تائید کنند و فکر میکنم این امر امتحان خوبی است که مشاهده کنیم مردم این نوع لحن و گفتار را انتخاب میکنند یا خیر.»
سه گزینه اصلی اصلاحات در انتخابات
با این تفاسیر سناریو اصلاحطلبان این گونه چیده شده؛ از آن جایی که احتمال رد صلاحیت مصطفی تاجزاده از سوی شورای نگهبان وجود دارد، اعتراضات و مواضع تند او که بعضا انتقاد نسبت به اصل حکومت اسلامی نیز هست، میتواند تا حد زیادی وضع موجود را به نفع اصلاحطلبان آشفته کند و احتمالا اگر خواستند انتخابات را تحریم کنند از ماجرای رد صلاحیت تاجزاده سو استفاده حداکثری داشته باشند.
اصلاحطلبان اما با سه گزینه محتمل و اصلی به انتخابات میآیند. ظریف، جهانگیری و محسن هاشمی.
در همین باره نیز نماینده حزب کارگزاران سازندگی ایران در جبهه اصلاحات ایران، گفت: اسحاق جهانگیری، محمد جواد ظریف و محسن هاشمی را به عنوان گزینههای حزب برای انتخابات ریاست جمهوری به مجمع عمومی جبهه اصلاحات ایران معرفی شدهاند.
به جز اسحاق جهانگیری، ظریف و هاشمی پیشتر کاندید شدن خود در انتخابات ریاستجمهوری را منتفی اعلام کرده بودند. اما علی محمد نمازی عضو حزب کارگزاران سازندگی گفته بود که محسن هاشمی در صورت اجماع اعضای حزب برا نامزدی باید به تصمیمات اعضا احترام بگذارد و کاندید شود.
عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران در ادامه درباره اطمینان از اعلام داوطلبی محمد جواد ظریف، خاطرنشان کرد: ما در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری ظرفیتهای بالقوه را شناسایی کردیم تا مقدمات کارشان انجام شود. صحبتهایی با ظریف شده است و او به شکل قاطع این موضوع را رد نکرده است. امیدواریم او را متقاعد کنیم که داوطلب انتخابات ریاستجمهوری شود.
طاهرنژاد، درباره اسحاق جهانگیری هم افزود: با او هم صحبت کردهایم و تاکنون نگفته است که تمایلی به نامزدی دارد یا ندارد.
وی یادآور شد: تا فرایند کار انجام شود زمان میبرد ما فرصت کافی برای اینکه مذاکرات را نهایی کنیم در اختیار داریم. البته بین این سه گزینه، اجماع روی محسن هاشمی از دو کاندید دیگر بیشتر است. ظریف و جهانگیری هردو به صورت قطعی فعلا نه موضوع کاندید شدن خود را رد کردهاند و نه تأیید. اما دست اصلاحات به جز این سه فرد عملا روی کسان دیگری باز نیست. کاندید شدن افرادی مثل تاجزاده نیز همان طور که گفته شد بیشتر برای جوسازی و آشفته کردن اوضاع انتخاباتی کشور است.
محسن هاشمی، گزینه قویتر اصلاحطلبان
محسن هاشميرفسنجاني، رئیس شوراي مركزي و البته رئیس ستاد انتخابات كارگزاران سازندگي ديروز از آخرين تصميمات انتخاباتي اين تشكل سياسي به خبرگزاري اصولگراي تسنيم خبر داده و گفته است: «آنچه در شوراي مركزي حزب به تصويب رسيد، حضور در نهاد اجماعساز اصلاحطلبان بود، البته اعضاي حزب بنده و دكتر ظريف را به عنوان يك گزينه مصوب كردند، اما بناي كارگزاران بر تبعيت از خرد جمعي در نهاد اصلاحطلبي است؛ بنابراين منتظر اعلام نظر نهاد اجماعساز هستيم؛ البته دكتر جهانگيري قبلا گفتهاند تصميم به كانديداتوري ندارند و به همين علت در شوراي مركزي روي ايشان بحث نشد. اگر در تصميم خود تجديدنظر كنند، طبيعتا كارگزاران هم موضوع را مورد بحث قرار خواهند داد.»
با اين تفاسير شانس حضور اسحاق جهانگيري در میدان انتخابات بسیار کاهش مییابد. جهانگيري ازجمله چهرههاي شاخصي بود كه نامش از همان روزهاي انتخابات 96 براي انتخابات 1400 مطرح بود، اما حوادث اين 4 سالي كه گذشت، به نحوي رقم خورد كه ظاهرا او حاميان خود را از دست داد و حالا گويا ديگر تمايلي به كانديداتوري ندارد. حال آنكه طي ماههاي اخير بارها اخبار ضد و نقيضي از كانديداتوري او در شبكههاي اجتماعي منتشر شده بود و برخي ناظران ميگفتند كه ممكن است جهانگيري در روزهاي نامنويسي كانديداها از تصميم نهايي پرده بردارد اما حالا سخنان محسن هاشمي نشان ميدهد كه جهانگيري تصميم قطعي خود را براي نيامدن گرفته است. هر چند جهانگيري از جمله چهرههايي بود كه تنها موردنظر كارگزاران نبود و در صورت اعلام كانديداتوري احتمالا مورد حمايت احزاب ديگر هم قرار ميگرفت.
تا اينجاي كار اما محسن هاشمي و ظريف گزينههاي كارگزاران هستند. چهرههايي كه قرار است هفته آينده دربارهشان در جبهه اصلاحات بحث و بررسي آغاز شود، آنهم در حالي كه ظريف اين روزها با چالشهاي جدي مواجه است و پيش از اين و اين اواخر بهكرات اعلام كرده كه قصد كانديداتوري ندارد.
انتهای پیام/