امیر شجاعان، رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک، فناوری، اطلاعات و آمار وزارت کشور در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص برنامه وزارت کشور مبنی بر برگزاری انتخابات تمام الکترونیک در تهران و اینکه آیا این رویه به انتخابات خرداد ۱۴۰۰ نیز خواهد رسید یا نه گفت: ما همواره اعلام کردیم آمادگی این را داریم که ۱۰ هزار شعبه در سراسر کشور انتخابات الکترونیک برگزار کنیم و براساس آخرین توافق تاکنون ۸ کلانشهر به استثنای تهران و ۱۶ مرکز استان انتخابات شورای شهر را به صورت الکترونیک برگزار خواهند کرد و در همین راستا تعداد دیگری از استانها نیز در دست بررسی است.
وی در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک به طور مشخص در تهران نیز گفت: در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک در تهران هیئت نظارت موافقت نکرد، اما ما آمادگی انجام آن را داشتیم دلایل این هیئت نیز برگزاری ۴ انتخابات به صورت همزمان بود که برخی عزیزان در هیئت نظارت عنوان کردند برگزاری الکترونیک انتخابات شعب را دچار ازدحام و هیاهو خواهد کرد.
شجاعان با اشاره به اینکه برگزاری انتخابات به شکل الکترونیک صرفا مربوط به انتخابات شوراهای شهر و روستاست گفت: در خصوص انتخابات ریاست جمهوری و میان دورهای مجلس و خبرگان رهبری از آنجا که تعداد داوطلبین کم است شمارش آرا کار بسیار سادهای است علاوه بر اینکه ناظر بر انتخابات فوق (ریاست جمهوری، مجلس و خبرگان) شورای نگهبان است که ما در خصوص برگزاری انتخابات تمام الکترونیک با این نهاد به نتیجه نرسیدیم.
رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک در خصوص برگزاری انتخابات الکترونیک در بستر شبکه داخلی و بدون نیاز به اینترنت نیز گفت: ما در هیچ یک از فرایندها از اینترنت استفاده نخواهیم کرد، شبکه امن داخلی و سیستمهای رمزنگاری و سایر مسائل به خوبی پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: علاوه بر این در زمان رای دادن فرد با یک کارت الکترونیک و یک دستگاه رای مواجه است که آن دستگاه به هیچ شبکهای متصل نیست و نباید هم باشد.
شجاعان ادامه داد: ساز و کار این نوع از انتخابات به این شکل است دقیقا مثل شمارش آرا در شیوه سنتی که در پایان روز شمارش میشد، پلمپ این دستگاهها نیز در پایان روز شکسته میشود و حافظه دستگاه تخلیه میشود و عملیات شمارش نیز عملا انجام شده و از طریق تخلیه تعداد آرا و انتقال آن به دستگاه احراز هویت فقط نتیجه رای به این دستگاه (احراز هویت) منتقل میشود.
رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک در پاسخ به این سوال در صورتی که این دستگاه حین اخذ رای دچار مشکل شود چه تمهیداتی اندیشیده اید گفت: ما تیمهای پشتیبان کاملاً تجهیز شده را در محل اخذ رای مستقر میکنیم که اگر ایرادی به وجود آید با پروتکلهای تعریف شده نسبت به رفع مشکل اقدام کنند.
وی در خصوص اظهارات رئیس ستاد انتخابات الکترونیک در اسفند ماه مبنی براینکه انتخابات به صورت نیمه الکترونیک برگزار خواهد شد گفت: البته منظورشان از برگزاری انتخابات به صورت نیمه الکترونیک متوجه انتخابات ریاست جمهوری میان دورهای مجلس و خبرگان بوده است در ارتباط با انتخابات شوراها علی رغم اینکه این انتخابات به صورت تمام الکترونیک برگزار میشود تعرفه نیز در شعبهها وجود دارد تا در شرایط کاملا استثنایی اگر مجبور شویم امکان استفاده از شیوه سنتی نیز وجود داشته باشد البته این اقدام فقط از باب اطمینان انجام شود، چون مطمئنیم چنین شرایطی رخ نخواهد داد.
شجاعان در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه انتخابات نیمه الکترونیک مربوط به کدام یک از انتخابات پیش رو ست گفت: برگزاری انتخابات به صورت نیمه الکترونیک برای سایر انتخابات به غیر از شوراهای شهر است یعنی میان دورهای مجلس، ریاست جمهوری و خبرگان رهبری، این انتخابات نیز همه مراحل الکترونیکی برگزار خواهد شد به جز مرحله اخذ رای و شمارش آرا به این معنی که تعرفه کاغذی وجود دارد و شمارش به صورت دستی انجام خواهد شد، اما بحث احراز هویت و عملیات تجمیعی الکترونیک خواهد بود.
رئیس مرکز توسعه دولت الکترونیک خاطرنشان کرد: در خصوص برگزاری انتخابات به صورت نیمه الکترونیک در مورد انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و خبرگان بحث ما این است که اخذ رای و شمارش آرا را با دستگاه انجام نمیدهیم و همان روش و شیوه سنتی ادامه خواهد یافت، اما بقیه فرایند انتخابات الکترونیک است.