گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛ در سال ۱۳۹۴ / ۲۰۱۵ توافق هستهای میان ایران و ۱+۵ به امضاء رسید. ایران تمامی تعهدات خود را در بازه زمانی چند هفتهای اجرایی کرد و این امر به تایید آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز رسید. امّا وقتی نوبت به طرف آمریکایی رسید خبری از رفع تحریمها نشد و در نهایت واشنگتن در سال ۲۰۱۸ رسماً خروج از برجام را اعلام کرد!
پس از گذشت نزدیک به شش سال از تصویب برجام و عدم رفع تحریمها، با ابتکار مجلس یازدهم در اسفند ۱۳۹۹ / ۲۰۲۱ مقرر شد ایران برنامه معمول هستهای خود را از سر بگیرد و تا واشنگتن به تعهدات خود عمل نکند، دست از فعالیت نکشد. خواسته ایران هم از آمریکا کاملاً روشن اعلام شد: لغو کلیه تحریمها.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی و طرفهای غربی به تکاپو افتادند تا به هر طریق ممکن، مانع پیشرفت هستهای ایران شوند. لذا از فروردین ۱۴۰۰ گفتگوهای هستهای برای احیاء برجام در وین درحال برگزاری است و اگر تا ۳۰ اردیبهشت به نتیجه نرسد، ایران به فرآیند بازرسی از تاسیسات هستهای کشور خاتمه خواهد داد.
«باراک راوید» نویسنده پایگاه خبری آکسیوس آمریکا در رابطه با فرآیند مذاکرات جاری در وین نوشت: با نزدیک شدن به مهلت مقرر ۲۰ می / ۳۰ اردیبهشت، گفتگوهای هستهای در مرحلهای حساس قرار گرفته است. یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گفت که «هنوز اختلافات بزرگی بین ایران و آمریکا بر سر نحوه بازگشت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ وجود دارد.» یکی از موضوعات اصلی اختلاف، میزان امکانات هستهای ایران است که تهران پس از احیاء برجام حفظ خواهد کرد. به طور خاص این موضوع مطرح است که با سانتریفیوژهای پیشرفته و نسل جدید ایران چه باید کرد.
این مقامات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «کاملاً واضح است طبق مفاد توافقنامه سال ۲۰۱۵ از ایران چه مواردی طلب خواهد شد» ولی این مقام آمریکایی از زعم خود عنوان کرد که «ایرانیها بدنبال کاهش شدت محدودیتها هستند.»
این مقام آمریکایی که آکسیوس از ذکر نام آن خودداری کرده است، خواسته ایران مبنی بر لغو تحریمهای مدنظر از سوی آمریکا را غیر واقعبینانه خواند! این مقام در ادامه عنوان کرد که ایرانیها مطالباتی دارند که فراتر از آن چیزی است که ما معتقدیم لازم است!
آکسیوس در ادامه بدون اشاره به اینکه «آمریکا به دلیل کارشکنی باید گام اوّل را با لغو تحریمها بردارد» نوشت: یک سوال بیجواب این است که گامهای اجرایی از سوی ایران و آمریکا چگونه برداشته خواهد شد.
عضو ارشد دولت بایدن در ادامه اینگونه گفت: مادامیکه این موضوع پذیرفته شود هدف از گفتگوها خلق یک برجام جدید نیست و صرفاً پایبندی به تعهدات آن است؛ میتوان تا قبل از انتخابات ریاستجمهوری «۱۸ ژوئن / ۲۸ خرداد» ایران به توافق هستهای دست یافت. این مقام آمریکایی در ادامه توپ را به زمین ایران میاندازد و مدعی میشود این تصمیمی است که تهران باید بگیرد!
این مقام در همین حال عنوان کرد که دولت بایدن در حال آماده سازی برای وضعیتی است که گفتگوهای هستهای بدون حصول نتیجه به شکست بیانجامد. در این صورت، دولت بایدن هرکاری انجام خواهد داد که اطمینان یابد ایران سلاح اتمی ندارد. این مقام آمریکایی امّا تاکید کرد «ترجیح ما این است که به توافق برسیم.»
آکسیوس در پایان نوشت: انتظار میرود دور بعدی مذاکرات با گفتگوی غیرمستقیم «راب مالی» نماینده آمریکا و طرف ایرانی در وین برگزار شود. در تاریخ ۲۰ می / ۳۰ اردیبهشت توافق موقت میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهت رصد تاسیسات هستهای به پایان میرسد.
لازم به ذکر است، رئیس جمهور آمریکا در جلسهای با حضور یوسی کوهن رئیس سازمان موساد اسرائیل گفت که راهی طولانی در پیش است و به توافق با ایران نزدیک نیست.