گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- امیر قشقایی، پس از اعلام اسامی نهایی تایید صلاحیت شدگان توسط شورای نگهبان، نام عبدالناصر همتی نیز در لیست نهایی دیده میشد. او که با لقب پدر بیمه خصوصی ایران شناخته میشود، ۱۲ سال بر منصب ریاست بیمه مرکزی کشور بوده است. او پس از ۷ سال مدیرعاملی بانک سینا، در ۸ مهر ۱۳۹۲، با پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی (علی طیبنیا) و تأیید مجمع عمومی بانک ملی به عنوان مدیرعامل بانک ملی ایران انتخاب شد و جایگزین فرشاد حیدری شد. در اخرین سمت نیز او از مرداد ۹۷ تاکنون رئیس کل بانک مرکزی کشور بوده است.
همتی تنها گزینه اصلاحطلبان در انتخابات پیشرو
لیست نامزدهای تایید صلاحیتشده از سوی شورای نگهبان، شوک زیادی به جبهه اصلاحات کشور وارد کرد. چرا که جهانگیری به عنوان گزینه قطعی اصلاحطلبان و علی لاریجانی بهعنوان گزینه احتمالی آنان، هر دو صلاحیتشان توسط شورا رد شد. به غیر از مهرعلیزاده و همتی تقریبا نامزدهای دیگر همه در یک جبهه حضور دارند و از این بابت خیلی اختلافی بین آنان وجود ندارد. حسین مهرعلیزاده که از او بهعنوان فردی اصلاحطلب یاد میشود، در عمل اما اختلافات جدی با جبهه اصلاحات کشور دارد و به عقیده اکثر کارشناسان، اصلاحطلبان از او حمایت نخواهد کرد. اخیراً نیز یکی از بزرگان اصلاحات در کلاب هاوس گفته بود که مهرعلیزاده در همون یکسالی که استاندار ما (در اصفهان) بود نشون داد توان مدیریتی خیلی بالایی داره اما به درد نمیخورد چون نمیتونه مطالبات اصلاحطلبان رو محقق کنه!
با این اوصاف تنها یک گزینه محتمل برای اصلاحطلبان باقیمیماند؛ عبدالناصر همتی.
همتی شاید در ظاهر اذعان داشته باشد که خیلی رابطه خوبی با احزاب اصلاحطلب و دولت فعلی ندارد اما یادمان نرود که او یکی از مهمترین کرسیهای دولت تدبیر و امید را در حال حاضر دارد، یعنی
کرسی ریاست بانک مرکزی.
احتمال حمایت سید محمد خاتمی از ناصر همتی
در این بین غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران در طی بیانیهای قبل از اعلام رسمی نامزدها با بیان اینکه گزینهای که بتواند مورد حمایت قرار گیرد، وجود دارد گفت: « آقای همتی نیروی خوبی است، منتها ما نمیدانیم ایشان آمادگی ماندن در صحنه و کار کردن در این شرایط را دارد یا خیر؟ و این را باید بررسی کنیم. ما بر اساس اینکه ایشان به کارگزاران میآید یا نمیآید، در مورد آقای همتی بحث نمیکنیم.
کرباسچی در ادامه گفت: ایشان عضو کارگزاران بوده و هیچ وقت هم استعفا ندادهاند اما برای ما مسئله اصلی بحث کشور، کارآمدی و حل مشکلات مردم است، باید ببینیم که ایشان در این زمینه چه اندازه میتواند کار کند و چه برنامه کاری در این حوزه دارد. البته اصل این موضوع باید در جبهه اصلاحطلبان بررسی شود و بعد درباره آن اعلام نظر صورت گیرد.»
حزب کارگزاران سازندگی که در اقدامات اخیر خود به انتقاد از سیاستهای کلی جبهه تحت تاثیر خود یعنی اصلاحات پرداخته در ادامه از همتی نیز بهعنوان گزینهای خوب برای اصلاحطلبان یاد کرده است. هرچند که فعلان سیاسی معتقدند با توجه به عدم اقبال مردم از اصلاحطلبان با توجه به کارنامه نه چندان جالب دولت اقای روحانی، جبهه اصلاحات در تلاش است تا افرادی را روی کار بیاورد که در ظاهر نشان از اصلاحاتی بودن ندارد اما در باطن روح اصلاحطلبان را در خود داشته باشد، یعنی سناریویی که قرار بود علی لاریجانی نقش اول آن را ایفا کند اما با رد صلاحیت او، همتی بهعنوان تنها گزینه اصلاحات مجبور به ایفای نقش آن شده است.
در تازهترین خبر نیز احتمال حمایت سید محمد خاتمی از ناصر همیتی بسیار بالا رفته است. تا جایی که محمود علیزاده طباطبایی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران، در رابطه با "حمایت محمد خاتمی از عبدالناصر همتی" گفته: او در خصوص نظر خاتمی در مورد مهرعلیزاده و همتی گفت: قطعا آقای خاتمی از جمع بندی نهاد اجماع ساز حمایت می کند و پیش بینی من این است که جمع بندی بر سر آقای همتی خواهد بود زیرا تجربه موفق تری دارد. آقای همتی در ثبت نام خود با حزب کارگزاران مشورتی نداشته و هنوز صحبتی با او صورت نگرفته است. حتی اگر نهاد اجماع ساز از آقای همتی حمایت نکند حزب کارگزاران از او حمایت خواهد کرد.
شروع سیاست برائت از روحانی با برکناری همتی از ریاست بانک مرکزی
در ادامه سیاستهای پسزدنی و پیشکشیدنی اصلاحطلبان از همتی، خبر برکناری او از ریاست بانک مرکزی مطرح شده بود که درنهایت ساعاتی قبل خبر برکناری او رسمی شد.
پیشتر نیزعبدالناصر همتی طی سخنانی در کلاب هاوس درباره شایعات برکناریاش از سمت ریاست بانک مرکزی گفت: رئیس جمهور گفتند "اگر میخواهید در انتخابات بمانید نمیتوانید رئیس بانک مرکزی بمانید چون روی مسائل پولی ارزی تأثیر میگذارد."، البته من گفتم که "فعالیتهای انتخاباتی تأثیری ندارد ولی شما صاحب اختیار هستید."، البته شنیدهام با برخی اقتصاددانها هم صحبت کردهاند برای جانشینی، باید صبر کنیم ببینیم ایشان چه تصمیمی خواهند گرفت.
وی افزود: دو روز است در بانک مرکزی نیستم و آقای دکتر کمیجانی قائممقامم کارهای بانک مرکزی را انجام میدهد، تمام اختیارات را به آقای کمیجانی واگذار کردهام.
در نهایت ساعاتی قبل کمیجانی به ریاست بانک مرکزی منصوب شد.
کارنامه اقتصادی ناخوشایند دولتِ روحانی مخصوصاً در حوزه نقدینگی، تورم، ارز، بورس و ... موجب شده تا همتی برای فاصله گیری از دولت، تلاش کند و احتمالاً با همین فرضیه هم سناریوی برکناری از سوی روحانی توسط مشاوران او کلید زده شده است. آنهم درحالی که همتی بعنوان رئیس کل بانک مرکزی نقش مستقیم در سیاستهای پولی و ارزی داشته و آنچه امروز در حوزه تورم و ارزی داریم، بخشی از آن ماحصل سیاستهایی است که او مستقیماً مجری آنها بوده است هرچند که خود همتی بارها اظهار کرده که او تنها مجری سیاستهای آقای روحانی بوده و رئیس بانک مرکزی در دولت حق رای ندارد و من تنها حق اظهار نظر داشتم. شنیده شده که موضوع برکناری همتی از بانک مرکزی هفته قبل در دولت بصورت جدی مطرح شده ولی برخی اعضای دولت که با همتی میانه خوبی ندارند، رأی روحانی را زدهاند چراکه به اعتقاد آنها نیز این برکناری در شرایط فعلی امتیاز مثبتی برای همتی خواهد بود. تلاش همتی برای دوگانه سازی با دولت درحالی همچنان ادامه دارد که فعالان سیاسی معتقدند مواضع اخیر همتی، برنامهای است که اصلاحطلبان برای ایجاد دوگانههایی همچون سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ طراحی کردهاند.
دولت تدبیر و امید، درحالی به پایان عمر هشت ساله خود رسیده که این پایان برای اصلاحطلبان معنایی ندارد. چرا که آنان در هر دوره از انتخابات ریاستجمهوری باید نامزد مورد نظر خود را به مردم معرفی کنند. حالا که اقای روحانی و دولتش لکه ننگی برای اصلاحات به شمار میآید بهترین سیاست، برائت از او و علم کردن کاندیدیست که هیچ سنخیتی با روحانی و دولت او ندارد. یعنی همین سنارویی که عبدالناصر همتی درحال ایفای نقش آن است.