به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، حمیدرضا مومنی در مراسم امضاء تفاهم نامه همکاری بین «دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی» و «شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی جمهوری اسلامی ایران» که با هدف ﺗﺒﺎدل اﻃﻼﻋﺎت، ﮔﺴﺘﺮش ﺳﻄﺢ ﻫﻤﻜﺎری ها، اﻳﺠﺎد ﺗﺴﻬﻴﻼت و ﺟﺬب ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﻫﺎى داﺧﻠی و ﺧﺎرﺟی و ﮔﺮدﺷﮕﺮ ﺑﺮاى ﻣﻨﺎﻃﻖ آزاد و وﻳﮋه اقتصادی برگزار شد، گفت: مجموعه نمایشگاههای بین المللی و تخصصی از برنامه بلند مدت برخوردار است و برنامه سالیانه و چشم انداز آن مشخص است. این امتیاز به مناطق آزاد کمک میکند که از ظرفیتهای موجود در کشورهای همجوار بهرهمند شود.
مومنی در ادامه به تشکیل شورای تخصصی لجستیکی مناطق آزاد اشاره کرد و گفت: موضوعات مرتبط با «لجستیک» از جمله موضوعات جدی ما در پیشبرد برنامههای مناطق آزاد است. در حوزه لجستیک و حمل و نقل ظرفیتهای خوبی در مناطق آزاد کشور وجود دارد، البته این ظرفیتها تکمیل نیستند و لازم است این نقاط ضعف با اجرای برنامهها پوشش داده شود.
او ادامه دامه داد: ما میتوانیم از طریق مناطق آزاد شمال کشور در بازار اوراسیا حضور پیدا کنیم؛ در حوزه دریای خزر ظرفیت ۵۰ میلیون تنی تخلیه و بارگیری وجود دارد که در حال حاضر حدود ۴ تا ۵ میلیون تن از این ظرفیت در اختیار ما است. نسبت به اقدامات خوبی که در حوزه دریا و بندر انجام داده ایم ظرفیت کمی است. بازار اوراسیا میتواند مرکزی برای مبادلات تجاری ما باشد و نقش ما را در حوزه لجستیک افزایش دهد.
مشاور رییس جمهور اظهار داشت: توانستیم با اقدام مشترک با وزارت راه در حوزه کریدور جنوب ـ شمال و در حوزه حمل و نقل تاثیرات خوبی را به جا بگذاریم و در تلاشیم این کریدور تا پایان دولت به بهره برداری برسد.
مومنی ادامه داد: برجام خیلی پایداری ندارد و لازمه بهره برداری از این ظرفیت این است که پس از برجام با چه کشورهای هدفی و در چه حوزه هایی، با چه اولویتهایی همکاری کنیم؟ این اقدام در مناطق آزاد شروع شده، کارگروهی در این زمینه تشکیل شده است، تا الان بالغ بر ۳۵ میلیارد یورو تقاضا برای سرمایه گذاری چینیها داریم. اگر ارتباط ما با چین در این قرارداد ۲۵ ساله به نتیجه برسد باید از قبل آمادگی داشته باشیم و از این فرصت استفاده کنیم.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درباره حضور سرمایه گذاران چینی در مناطق آزاد گفت: تا امروز ۷ پروژه سرمایه گذاری کشور چین در ۳ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی در حال اجراست؛ که از این تعداد؛ ۴ پروژه در قشم، ۳ پروژه در پتروشیمی، یک پروژه در شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) و یک پروژه در مجموعه پل خلیج فارس است (که شامل؛ پروژه راه، راه آهن، بندر و پل)، ۱۳ میلیارد دلار توافقات اولیه با دولت چین انجام شده، قراردادها توسط وزارت اقتصاد ایران و چین مبادله شده و منتظریم دولت چین موافقت اولیه خود را در این زمینه اعلام کند.
او تاکید کرد: اگر ارتباطات بین المللی مناطق آزاد ارتقاء و نقاط ضعفها رفع شود در مناطق آزاد جدید با سناریوی دیگری کار را راه اندازی میکنیم.
مومنی گفت: با امضای این تفاهم نامه قدم خوبی برای ارتقاء ارتباطات بین المللی برداشته شده، هر پروتکلی که امضاء میکنیم یک نقطه اساسی در آن در نظر میگیریم که عملکرد دو طرف به صورت ماهیانه ارزیابی شود. نمایشگاه بین المللی اکسپو ۲۰۲۰ دبی کمک کند که مناطق آزاد بتوانند از ظرفیتهای کشورهای همجوار بهره برداری کنند.
گفتنی است؛ در این مراسم که با حضور «حمیدرضا مومنی» مشاور رئیس جمهور و دبیر شورایعالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و ویژه اقتصادی و «حسن زمانی» مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی ج. ا. ایران برگزار شد طرفین بر لزوم گسترش همکاریهای دو جانبه به منظور اعتلای جایگاه صنعت نمایشگاهی کشور در عرضههای داخلی و بین المللی تاکید کردند.
در این تفاهم نامه مواردی همچون ﺗﺒﺎدل اﻃﻼﻋﺎت، ﺗﺠﺎرب و داﻧﺶ ﻓﻨی در زﻣﻴﻨﻪ ﺑﺮﮔﺰارى اﻛﺴﭙﻮى ۲۰۲۰ دوﺑی، ﻧﻤﺎﻳﺸﮕﺎهﻫﺎ و ﻫﻤﺎﻳﺶﻫﺎ، اﺟﺮاى دورهﻫﺎى آﻣﻮزﺷی و ﭘﮋوﻫﺸی ﻣﻮرد ﻧﻈﺮ ﻃﺮﻓﻴﻦ، ﻓﺮاﻫﻢ ﻧﻤﻮدن ﺷﺮاﻳﻂ و اﻳﺠﺎد ﺗﺴﻬﻴﻼت ﻻزم ﺑﺮاى ﺑﺮﮔﺰارى، ﺟﻠﺐ ﺑﺎزدﻳﺪﻛﻨﻨﺪه و ﻳﺎ ﻣﺸﺎرﻛﺖ در نمایشگاههای ﻣﻮرد ﻋﻼﻗﻪ طرفین و اﻛﺴﭙﻮى دوﺑی ﺑﺎ رﻋﺎﻳﺖ ﺿﻮاﺑﻂ مربوطه، ﺗﻬﻴﻪ ﻣﺤﺘﻮاﻫﺎى ﻏﻨی ﺗﺎﺛﻴﺮﮔﺬار ﺟﻬﺖ ﺑﻬﺮهﺑﺮدارى در ﻃﻮل ﺑﺮﮔﺰارى اﻛﺴﭙﻮى دوﺑی، ﺑﺴﺘﺮﺳﺎزى ﺑﺮﮔﺰارى روﻳﺪادﻫﺎى ﻣﺸﺘﺮک ﻧﻤﺎﻳﺸﮕﺎﻫی، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰى ﺑﺮاى اﻋﺰام ﺗﻮرﻫﺎی ﮔﺮدﺷﮕﺮى ﺑﺮاى اﻛﺴﭙﻮ و ﺳﺎﻳﺮ روﻳﺪادﻫﺎ در داﺧﻞ و ﺧﺎرج از ﻛﺸﻮر ﺑﺎ ﻫﻤﺎﻫﻨﮕی و اﺳﺘﻔﺎده از اﻣﻜﺎﻧﺎت ﻃﺮﻓﻴﻦ، ﺗﻬﻴﻪ ﻣﺤﺘﻮا و ﺑﺴﺘﻪﻫﺎى ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬارى ﻫﻤﺮاه ﺑﺎ اﻃﻼﻋﺎت ﺗﻮﺟﻴﻬی در ﻣﻨﺎﻃﻖ آزاد و وﻳﮋه، ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﻳﺰى ﺑﺮاى ﺣﻀﻮر ﻧﻴﺮوﻫﺎى ﺗﻮاﻧﻤﻨﺪ ﺟﻬﺖ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ در اﻛﺴﭙﻮى ۲۰۲۰ دوﺑی ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر اﻧﺠﺎم ﻣﺬاﻛﺮات B۲B در ﺣﺪ ﻣﻘﺪورات ﭘﺎوﻳﻮن ﺑﺎ ﻫﻤﺎﻫﻨﮕی ﺳﺘﺎد اﻛﺴﭙﻮى دوﺑی، ﺣﻀﻮر ﻣﻮﺛﺮ در ﻧﻤﺎﻳشگاهﻫﺎى ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠﻠی ﻣﻌﺮﻓی ﺷﺪه از ﺳﻮى شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی ج. ا. ایران از ﺟﻤﻠـــﻪ روﻳﺪاد اﻛﺴﭙﻮى دوﺑی و ﻫﻤﺎﻳﺶﻫﺎى ﺟﺬب ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬارى، ﺷﻨﺎﺳﺎﻧﺪن ﻣﻮﻗﻌﻴﺖ ژﺋﻮاﻛﻮﻧﻮﻣﻴﺴﺘی ﻣﻤﺘﺎز و ﭘﻴﺸﺮفتهای ﭼﺸﻤﮕﻴﺮ ﻣﻨﺎﻃﻖ آزاد و وﻳﮋه اقتصاد اﻳﺮان در ﺑﺴﺘﻪﻫﺎى ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﭘﺬﻳﺮى ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ اﻛﺴﭙﻮ و دیگر موارد مرتبط با حضور کشورمان در رویدادهای نمایشگاهی بین المللی به امضاء طرفین رسید.