ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت افغانستان در امور صلح در گفتگو با خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، درباره نشست تهران گفت: نشستی که در تهران برگزار شد، با هدف تقویت اعتماد و اتحاد میان دولت افغانستان و طالبان بود. از طرف هیئت افغانستان عبدالسلام رحیمی نماینده ویژه اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در امور صلح و محمد یونس قانونی عضو شورای عالی آشتی ملی حضور داشتند تا در حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و دیگر مقامهای دیپلماتیک ایران به تبادل نظر درباره روند صلح و تقویت اعتماد میان دو طرف بپردازند.
وی افزود: ایران به عنوان کشور همسایه افغانستان و البته دیگر کشورهای همسایه میتوانند در روند صلح افغانستان تأثیرگذار باشند. ایران به عنوان همسایه افغانستان میتواند در روند صلح تأثیر مثبت داشته باشد و به تقویت اجماع ملی و ایجاد اعتماد میان دو طرف مذاکره کمک کند.
این مقام افغان درباره اینکه با وجود سالها تداوم روند تنش در داخل افغانستان برگزاری مذاکرات مختلف در مسکو، دوحه و ... انتظار مشخص دولت افغانستان از برگزاری این نشستها چیست، تأکید کرد: نشستها و تمام اقداماتی که در راستای صلح افغانستان انجام میشود، با وجود اینکه طولانی و قدری فرسایشی شده است، ولی با وجود کمک متحدان و همسایگان میتواند تأثیرگذار بر روند صلح باشد. نشست تهران به ابتکار جمهوری اسلامی ایران برگزار شد و تهران قصد داشت نقش مؤثری در راستای تقویت اعتماد میان دو طرف ایفا کند.
وی تصریح کرد: طبعاً انتظار ما در جمهوری اسلامی افغانستان این است که صورت مذاکرات بنا به خواست مردم این کشور باشد و طرف مقابل تعهد بیشتری به صلح در افغانستان داشته باشد.
انوری درباره علت سفر اخیر قحطانی، نماینده ویژه قطر در امور افغانستان به کابل گفت: قطر به دنبال طراحی و اجرای برنامههای مد نظر خود در زمینه صلح افغانستان است و نماینده این کشور در سفر به کابل با اشرف غنی دیداری انجام داد. در هر صورت قطر یکی از میزبانان روند صلح افغانستان است و به عنوان کشوری که از روند صلح حمایت میکند، در تلاش است به این روند سرعت ببخشد و به آن کمک کند و در این راستا همه طرفها تلاش میکنند اتلاف وقت انجام نشود.
سخنگوی وزارت دولت افغانستان در امور صلح درباره اینکه آیا برنامهای برای سفر هیئت عالیرتبه از کابل به دوحه پیشبینی شده است یا خیر، تصریح کرد: در حال حاضر نمیتوانم این موضوع را تأیید یا تکذیب کنم، زیرا تاکنون چندین بار تصمیمگیری شده بود ولی به دلایل مختلف سفر انجام نشد. با توجه به سفر اخیر مقام قطری به کابل، ممکن است تصمیمات بعدی در زمینه سفر به دوحه از سوی کابل اتخاذ شود.
وی افزود: در حال حاضر هیئتهای مذاکرهکننده دولت و طالبان در دوحه مشغول رایزنیهای مختلف هستند. تلاش دو طرف تمرکز بر روی موضوعات اصلی است و مذاکرهکننده دولت و طالبان در دوحه مشغول رایزنیهای مختلف هستند. تلاش دو طرف تمرکز بر روی موضوعات اصلی است و ما نیز تلاش میکنیم با رایزنیهای خود، صلح را برای مردم کشورمان به ارمغان بیاوریم.
انوری در واکنش به اظهارنظرها در برخی محافل منطقهای که معتقدند رایزنیهای دولت افغانستان در کابل بینتیجه است و تنها به دنبال گذراندن وقت هستند، گفت: معتقدم بینتیجه خواندن این رایزنیها در حال حاضر بههیچوجه درست نیست. ما بر این باوریم که جنگ راهحل موضوع افغانستان نیست و در جنگ هیچکس پیروز نمیشود. راهحل منطقی صلح افغانستان، گفتوگو و مذاکره است و دولت افغانستان در این زمینه جدیت از خود نشان میدهد.
وی عنوان کرد: کابل تلاش میکند برخلاف برخی از صاحبنظرها که مذاکرات را بینتیجه میخوانند، به نتیجه مطلوب دست یابد و مردم افغانستان طعم این نتیجه را حس کنند.
مصاحبه از مهرداد محمدی