آخرین اخبار:
کد خبر:۹۵۶۴۵۱
دانشجو گزارش می‌‌دهد؛

طالبان بازگشت؛ تصرف کابل در سایه ناکارآمدی یک دولت وابسته به غرب/ اشرف غنی از کشور فرار کرد! + نقشه پیشروی سریع طالبان

اکنون افغانستان درست همانند روز‌های قبل از حمله آمریکا به صورت یکپارچه زیر پرچم امارت اسلامی طالبان قرار گرفته است.تاریخ به عقب برگشت؛ به همین سادگی!

بازگشت دوباره طالبان در سایه ناکارآمدی یک دولت وابسته به غرب/ رسانه‌های افغانستان: غنی از کشور رفت!+نقشه پیشروی طالبان

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - ایلیا فروزش؛ اسفند سال ۱۳۹۸ توافق صلح میان دولت آمریکا و طالبان در دوحه قطر منعقد شد. دولت ترامپ متعهد گشت که نیرو‌های ائتلاف به رهبری ایالات متحده ظرف ۱۴ ماه از افغانستان خارج شوند. جو بایدن نیز پس از ورود به کاخ سفید در بهمن ۱۳۹۹ خللی در روند اجرای این توافقنامه ایجاد نکرد و در روز ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ به طور رسمی آغاز خروج نظامیان آمریکا از خاک افغانستان و اتمام طولانی‌ترین جنگ تاریخ این کشور را اعلام کرد.

طبق توافقنامه‌ای که ترامپ امضاء کرد، آمریکا باید تا اول می ۲۰۲۱ / ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ کلیه نیرو‌های آمریکایی را خارج می‌کرد، امّا این زمان توسط بایدن تا روز ۱۱ سپتامبر مصادف با سالروز حادثه حمله به برج‌های دوقلوی نیویوک به تعویق افتاد.

نیرو‌های طالبان پس از پایان ضرب الاجل تعیین شده برای عقب نشینی نیروهای آمریکا، حملات خود به مناطق مختلف افغانستان را آغاز کردند. این حملات در حالی صورت می‌گرفت که مذاکرات بین طالبان و دولت کابل بر سر تفاهم سیاسی برای دستیابی به صلح با حمایت آمریکا پیشرفت چشمگیری نداشت. تفاهمی که آمریکا طبق توافقنامه ۲۰۲۰ با طالبان موظف به بسترسازی برای آن بود.

دیدار پمپئو (وزیر خارجه وقت آمریکا) با ملابرادر (معاون سیاسی طالبان) در دوحه قطر - شهریور ۱۳۹۹ | توافق با طالبان در دولت ترامپ منعقد شد
دیدار پمپئو (وزیر خارجه وقت آمریکا) با ملابرادر (معاون سیاسی طالبان) در دوحه قطر - شهریور ۱۳۹۹ | توافق با طالبان در دولت ترامپ منعقد شد

روز ۱۴ اردیبهشت حملات طالبان آغاز شد. هدف این حمله پایگاه‌های نظامی استان هلمند افغانستان و نیز ۶ استان دیگر بود. طالبان در روز ۲۱ اردیبهشت شهر نرخ از شهرستان‌های اطراف کابل را به تصرف خود درآورد. با گسترش دامنه درگیری‌ها، ۲۶ استان از ۳۴ استان افغانستان تا روز ۱۷ خرداد محل نزاع میان نیرو‌های طالبان و نظامیان دولت کابل شد.

این درگیری‌ها در شرایطی رخ می‌داد که نیروهای آمریکایی هنوز در خاک افغانستان حضور داشتند و طالبان توانسته بود گستره درگیری را به شمال افغانستان برساند. پیشروی‌های طالبان ادامه داشت تا اینکه نیروهای آمریکا بی سر و صدا و در تاریکی شب بزرگترین پایگاه هوایی خود در افغانستان را ترک کردند. این عقب نشینی ناگهانی و شبانه که حتی دولت کابل و نظامیان ارتش افغانستان نیز از آن بی اطلاع بودند، ضربه بزرگی به روحیه نیروهای دولت کابل وارد کرد. 

ژنرال مارک میلی - رئیس ستاد مشترک نیرو‌های مسلّح آمریکا در روز ۲۱ جولای/ ۳۰ تیر اعلام کرد «طالبان در ادامه پیشروی‌ها خود توانسته بر نیمی از ۴۱۹ شهر افغانستان مسلط شود». این بدین معنا بود که ۶۵ درصد از خاک افغانستان زیر پرچم طالبان قرار گرفت. همه این پیشروی‌های درحالی اتفاق می‌افتد که نیرو‌های آمریکایی هنوز به طور کامل خاک افغانستان را تخلیه نکرده بودند.

در این میان نکته‌ای وجود داشت؛ طالبان تا آن روز هیچ یک از مراکز استان (ولایت) در افغانستان را در اختیار نداشت. امّا در روز ۶ آگوست / ۱۵ مرداد فاز عملیاتی خود را تغییر داد. این گروه تصمیم به تصرف مراکز استان در سراسر افغانستان گرفت. «زرنج» از ولایت نیمروز اولین مرکز استانی بود که به دست طالبان افتاد. کمتر از ۲۴ ساعت بعد طالبان اعلام کرد که شبرغان مرکز استان جوزجان در شمال افغانستان نیز به تصرف درآورده است! به فاصله یک روز بعد نیز پرچم طالبان در مرکز ولایت سرپل برافراشته شد.

در ادامه به اختصار پیشروی برق آسای طالبان و سقوط پی در پی مراکز ولایات افغانستان آمده است: 

  • ۸ آگوست/ ۱۷ مرداد: نیرو‌های طالبان کنترل شهر قندوز از ولایت قندوز را به دست گرفتند. این شهر راهبردی به دلیل وجود زیرساخت‌های ارتباطی دسترسی سهلی به دیگر شهر‌ها نظیر کابل دارد. عصر همین روز برچم طالبان بر فراز شهر تالُقان در مرکز ولایت تَخار (شمال غرب افغانستان) به اهتزاز در آمد.
  • ۹ آگوست/ ۱۸ مرداد: شهر ایبک مرکز ولایت سمنگان در شمال افغانستان به تصرف طالبان درآمد. 
  • ۱۰ آگوست/ ۱۹ مرداد: شهر فراه مرکز ولایتی به همین نام در غرب افغانستان به تصرف طالبان درآمد. طی همین روز شهر پل خمری در ولایت بغلان نیز به دست نیرو‌های طالب افتاد.
  • ۱۱ آگوست/ ۲۰ مرداد: شهر فیض آباد مرکز ولایت بدخشان واقع در شمال شرق افغانستان.
  • ۱۲ آگوست/ ۲۱ مرداد: شهر غزنی مرکز ولایت غزنی واقع در جنوب شرق افغانستان | شهر هرات مرکز ولایت هرات واقع در غرب افغانستان | شهر قندهار مرکز ولایت قندهار واقع در جنوب افغانستان
  • ۱۳ آگوست/ ۲۲ مرداد: پنج ولایت در طول این روز به تصرف طالبان در آمد| شهر لشکرگاه مرکز ولایت هلمند واقع در جنوب افغانستان| شهر قلعه نو مرکز ولایت بادغیس واقع در غرب افغانستان| شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور واقع در غرب افغانستان نیز بدون هیچگونه مقاومتی تسلیم طالبان شد|  شهر ترینکوت مرکز ولایت ارزگان نیز در همین روز بدون هیچگونه مقاومتی به تصرف طالبان در آمد. والی این استان به کابل فرار کرد| شهر قَلات مرکز ولایت زابل در جنوب افغانستان نیز به عنوان هجدهمین مرکز استان به تصرف طالبان در آمد. 
نقشه پیشروی طالبان تا روز ۱۳ آگوست/ ۲۲ مرداد
نقشه پیشروی طالبان تا روز ۱۳ آگوست/ ۲۲ مرداد
  • ۱۴ آگوست/ ۲۳ مرداد: مَزار شَریف مرکز ولایت بلخ مهترین شهر در شمال افغانستان با کمترین مقاومت تسلیم نیرو‌های طالب شد. شهر پل علم مرکز ولایت لوگر در مرکز افغاستان نیز به دست طالبان افتاد. والی و رئیس اداره اطلاعات شهر در جریان حمله طالبان توسط نیرو‌های این گروه دستگیر شدند. این شهر در ۴۰ کیلومتری جنوب کابل واقع شده است.
  • ۱۵ آگوست/ ۲۴ مرداد: جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار به تصرف طالبان در آمد و کابل تنها نقطه‌ای در افغانستان ماند که در کنترل دولت اشرف غنی بود. طبق آخرین گزارشات، اشرف غنی به همراه سایر مقامات وابسته به او خاک افغانستان را ترک کردند. 
نقشه پیشروی طالبان -  ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | تنها کابل در اختیار دولت است. طالبان بر اساس توافقاتی که در قطر صورت گرفت، فعلا وارد پایتخت نخواهد شد.
نقشه پیشروی طالبان - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ | تنها کابل در اختیار دولت است. طالبان بر اساس توافقاتی که در قطر صورت گرفت، فعلا وارد پایتخت نخواهد شد.

به امارت طالبان بر افغانستان سلام کنید!

بیست سال از حمله ۱۱ سپتامبر می‌گذرد. واشتگتن این حمله را به القاعده منتسب کرد. برهمین اساس بوش دستور لشکرکشی به افغانستانِ تحت کنترل طالبان را صادر و آنچه از آن به عنوان «جنگ علیه ترور» یاد می‌شد را آغاز کرد. قدرتمندترین ارتش تاریخ جهان! (به تعبیر اوباما) طی دو دهه اخیر ۲ تریلیون دلار در افغانستان هزینه کرد و بیش از ۶ هزار کشته داد تا ریشه طالبان و تروریسم را بکند. امّا دست آخر مجبور به صلح با همان‌ها شد. اکنون افغانستان (همانند روز‌های قبل از حمله آمریکا) یکپارچه تحت پرچم امارت اسلامی طالبان قرار گرفته است. تاریخ به عقب برگشت؛ به همین سادگی!  

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار