به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمد علیرضابیگی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی در واکنش به آلودگی زیست محیطی کارخانه کلرپارس تبریز، این معضل را در نتیجه سوءمدیریت و تخلفات عدیده در مدیریت محیط زیست آذربایجان شرقی عنوان کرد و گفت: منابع آبهای زیرزمینی تبریز به واسطه سوءعملکرد یک کارخانه به نام کلرپارس و مماشات مسئولان محیط زیست آلوده میشود و مسئولان امر هم به جای برخورد با کسانی که سلامت مردم را تهدید میکنند، پس از ورود نمایندگان مردم و رسانهها به موضوع، تنها به اظهارات رسانهای اکتفا میکنند.
علیرضابیگی مطرح کرد: قانون در این زمینه سازمان حفاظت محیط زیست را مسئول میداند و طبق ماده ۴۶ قانون توزیع عادلانه آب مرجع تشخیص، مسئولیت پیشگیری و جلوگیری از آلودگی منابع آب، سازمان حفاظت محیط زیست است و این سازمان باید بدون مماشات و هر گونه مصلحت اندیشی به وظیفه قانونی خود در برخورد با صنایعی که سلامت و مردم و محیط زیست را تهدید میکنند، عمل کند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس ادامه داد: ما تاکنون در چندین مورد مشابه مانند کاوه سودا، معدن طلای اندریان، پتروشیمی و پالایشگاه تبریز که سلامت مردم و محیط زیست را به مخاطره میاندازند، ورود پیدا کردیم و پرونده قضایی هم در این زمینه برای مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان تشکیل شده است، اما متاسفانه نه تنها عملکردها اصلاح نشده، بلکه همان روند با مماشات مسئولان امر و لاپوشانی صورت گرفته ادامه پیدا کرده است.
وی گفت: موضوعی که مطرح میشود این است که اگر ما از مشکلات مطلع نمیشدیم و به این موضوعات ورود پیدا نمیکردیم، کسی این تخلفات را پیگیری نمیکرد؟ ما به اتهام ترک فعل، تقصیر در انجام وظایف قانونی، جعل مفادی، تضییع حقوق عمومی و چندین اتهام دیگری که در انجام وظایف قانونی و مدیرکل آن به وجود آمد، علیه این دستگاه و مدیرکل سابق آن اقامه دعوا کردیم که منجر به برکناری وی و تشکیل پرونده قضایی علیه نامبرده شد و پس از کش و قوسهای زیاد بالاخره مسئولان محیط زیست استان مجبور شدند به مسئولیت خود دستکم در اعلام صنایع و معادن آلاینده محیط زیست عمل کنند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: پرونده مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان در دستگاه قضایی پس از صدور قرار و کیفرخواست در دادگاه است و انتظار از دستگاه قضایی این است که پس از مدتها نتیجه مشخصی به مردم ارائه دهد. ما در شرایطی قرار داریم که شاهد ادامه تخلفات قبلی در محیط زیست استان هستیم و انتظاری که از دستگاه قضایی وجود دارد، این است که علاوه بر برخورد کیفری با متخلفان، به صورت پیشدستانه از بروز تخلفات و جرایم هم پیشگیری کند، اما متاسفانه شاهدیم که پس از این همه تذکر و پیگیری، باز هم تخلفات قبلی در آلوده کردن محیط زیست استان ادامه پیدا میکند.
بیگی تاکید کرد: بحرانهای زیست محیطی آذربایجان شرقی به معدن طلای اندریان، کاوه سودای مراغه، کلرپارس تبریز، پالایشگاه و پتروشیمی تبریز خلاصه نمیشود و زنجیره تخلفات در محیط زیست همچنان ادامه دارد و ما در این خصوص میبینیم که حقوق عمومی و دولتی هم در دریافت جرایم آلودگی زیست محیطی نادیده گرفته میشود، این در حالی است که صنایع و معادن آلاینده محیط زیست حتی در لیست صنایع آلاینده هم اعلام نشده بودند و صدها میلیارد تومان حقوق دولتی و مردم در این زمینه هم پایمال شده است.
ضرورت برخورد عبرت آموز قوه قضائیه با متخلفان و تضییع کنندگان حقوق ملت
وی ادامه داد: تنها نقطه امید مردم قوه قضائیه است و اختیارات قاطعی هم دارد که باید در برخورد عبرت آموز با متخلفان و تضییع کنندگان حقوق ملت به کار برد. سازمان حفاظت محیط زیست هم به عنوان ضابط قضایی اختیارات وسیعی دریافت کرده است که متاسفانه شاهد تقصیر و تخلفات سنگینی مانند عدم اجرای ماده ۱۴ قانون هوای پاک و... در انجام وظایف این سازمان هستیم.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متاسفانه دستگاه قضایی تا کنون با اطاله دادرسی در این خصوص قطعیت لازم برای برخورد با متخلفان را از خود بروز نداده است. مسئولانی در حوزه محیط زیست وظایف سنگینی بر عهده دارند، باید قطعیت اراده خود در برخورد با این آلوده کنندگان محیط زیست را نشان دهند. اقداماتی هم که انجام شده بعد از ورود نمایندگان مردم و رسانهها به این موضوعات بوده است، پس این عزیزان شاغل در سمتهای مختلف سازمانهای مسئول حفظ سلامت محیط زیست و مردم چه میکرده اند؟ امروز مردم چرا باید نگران سلامت جان خود و آب آشامیدنی خود باشند؟ مسئولان امر چرا در موقع خود به وظیفه شان عمل نکردند؟
بیگی خاطرنشان کرد: سنت سیئهای ایجاد شده که ما به هر موضوعی ورود پیدا میکنیم، برای افرادی خاص محل درآمد میلیاردی به واسطه طرحهای مطالعاتی زیست محیطی ایجاد میشود، در حالی که این موضوعات و راهکارهای آنها مشخص است و این افراد به واسطه تلاش برخی مسئولان امر برای شامل مرور زمان کردن موضوعات زیست محیطی مطرح شده به بهانه انجام مطالعه، صاحب قراردادهای میلیاردی بدون خروجی خاصی شدند، تنها به این امید مسئولان مقصر که از این ستون به آن ستون فرج است! آنها به واسطه ملاحظاتی که دارند، از احیای حقوق مردم طفره میروند.
وی بیان کرد: باید نقطه پایانی بر سوءمدیریت در محیط زیست آذربایجان شرقی با تغییرات مدیریتی پیش رو گذاشته شود. این مسائل تابعی از مشکلات اساسی سازمان حفاظت محیط زیست کشور است که محیط زیست در همه کشور با سوءمدیریت رنج میبرد. مشکل آنجاست که مسئولان دولت سابق هم از مدیران متخلف در کمال تعجب دفاع میکردند. خواسته اصلی ما در واقع تغییرات اساسی و بنیادینی است که باید در سازمان حفاظت محیط زیست اتفاق بیافتد.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس با انتقاد از عملکرد سازمانهای نظارتی در خصوص نظارت بر عملکرد حفاظت محیط زیست استان نیز، گفت: این موضوع جدیدی نیست و میبینیم که در موضوعات خصوصی سازی هم سازمانهای نظارتی عملکرد قابل دفاعی نداشتند. مگر آنها نمیدیدند که سرمایه صنعت کشور به نام ماشین سازی تبریز را به فردی مثل مش قربانعلی میفروشند؟ یا همین در بحث بحرانهای زیست محیطی مگر نمیبینند که چه بر سر سلامت محیط زیست و مردم میآید؟ مردم به ما رجوع میکنند و شکایت دارند، وقتی مسئولان به وظیفه خودشان عمل نمیکنند.
وی در پایان تاکید کرد: هیچ عقل سلیمی اجازه نمیدهد سلامت مردم و محیط زیست را قربانی مثلا تولید فلان ماده معدنی یا شیمیایی کنیم، در طول سالهای اخیر که این قدر در اجرای قوانین و ضوابط زیست محیطی اغماض شده، کدام توسعهای رونق گرفته است که به واسطه برخورد با مفسدان و متخلفان در این حوزه، کسانی مدعی میشوند که مطالبه برخورد با آلایندگان محیط زیست باعث فرار سرمایه و... میشود؟ هر توسعهای اتفاق میافتد، سرمایه گذار و مدیران آن مجموعه باید خود را متعهد به سلامت محیط زیست بدانند و پاسخگو باشند.