به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک مقام ناتو امروز (یکشنبه) گفت دستکم ۲۰ نفر در هفت روز گذشته بعد از تسلط طالبان بر پایتخت افغانستان، در فرودگاه کابل و اطراف آن در حین تلاشها برای خارج کردن نیروها و شهروندان خارجی و همچنین شماری از افغانها، کشته شدند.
به نوشته رویترز، این مقام که خواست نامش فاش نشود به رویترز گفت بحران خارج از فرودگاه کابل تأسفبار است. تمرکز ما این است که همه خارجیها را در اسرع وقت تخلیه کنیم.
در هفته گذشته هر روز جمعیت در فرودگاه کابل و مسیرهای منتهی به آن افزایش یافته و مانع عملیات ایالات متحده و سایر کشورهای ناتو برای خارج کردن هزاران دیپلمات و غیرنظامی خود و همچنین تعداد زیادی از افغانها شده است.
این مقام ناتو افزود: نیروهای ما برای جلوگیری از هرگونه درگیری با طالبان فاصله مطمئنی را با مناطق خارج از فرودگاه کابل حفظ میکنند.
ساعاتی پیش هم ارتش انگلیس اعلام کرد هفت شهروند افغانستانی در ازدحام جمعیت نزدیک فرودگاه بینالمللی کابل در میانه هرج و مرج ناشی از هجوم برای خارج شدن از افغانستان در پی تسلط طالبان بر کابل، کشته شدند.
وزرات دفاع انگلیس امروز (یکشنبه) در بیانیهای اعلام کرد شرایط در آنجا همچنان فوقالعاده چالش برانگیز است و افزود:، اما ما هر کاری که میتوانیم را برای مدیریت اوضاع به شکل ایمن تا جای ممکن انجام میدهیم.
برخی تصاویر منتشر شده نشان میدهد که پس از تصرف کابل به دست طالبان، مردم افغانستان برای خروج از این کشور به فرودگاه بینالمللی «حامد کرزی» هجوم آوردهاند. یکی از خبرنگاران خارجی پیش از این گفته بود مشکل در فرودگاه کابل این است که حتی اگر در لیست خروج قرار داشته باشید، عبور از گیت و رسیدن به هواپیما غیرممکن است.
در پی همین شلوغیها، سفارت آمریکا در افغانستان روز شنبه به شهروندان این کشور توصیه کرد به سمت فرودگاه کابل نروند. در این توصیه آمده است: «به خاطر تهدیدات امنیتی احتمالی در خارج از دروازههای فرودگاه کابل به شهروندان آمریکایی توصیه میکنیم از سفر به این فرودگاه و گیتهای آن در این زمان، خودداری کنند».
روز جمعه گزارشهایی از شلیک پراکنده گلوله در اطراف فرودگاه کابل برای پراکنده کردن جمعیت منتشر شد. همچنین تصاویری از خودروهای رها شده و آسیب دیده در گوشه و کنار خیابانهای مجاور این فرودگاه منتشر شده است.
ژنرال «هنک تیلور» معاون مدیر عملیات منطقهای در ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز روز شنبه گفت که عملیات خارج کردن افراد از افغانستان همچنان ادامه دارد.
بعد از آمریکا، دولت آلمان نیز به اتباع خود در افغانستان هشدار داد که به دلیل خطرات امنیتی در فرودگاه کابل حاضر نشوند.
به دنبال توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفتههای اخیر جنگ در افغانستان شدت گرفته و طالبان موفق شدند کنترل افغانستان را به دست بیاورند.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشته است.
بعد از آنکه دولت افغانستان روز یکشنبه (۲۴ مردادماه) هفته گذشته سقوط کرد ارتش آمریکا به منظور خارج کردن دیپلماتهای خارجی و شهروندان آمریکایی از افغانستان تأمین امنیت فرودگاه کابل را در اختیار گرفت.