آخرین اخبار:
کد خبر:۹۵۸۹۵۴
خبرگزاری اسپوتنیک روسیه - Sputnik؛

«احمد مسعود»؛ رهبر ضد طالبان «درّه پنجشیر» کیست؟ + عکس و نقشه

پایگاه خبری اسپوتنیک نوشت: طالبان در روز ۱۵ آگوست / ۲۴ مرداد پس از تسخیر پایتخت بدون جنگِ مدعی شد که پیروز جنگ و پایان خشونت‌ها در افغانستان شده است امّا برخی از مناطق این کشور تصمیم گرفتند که تسلیم طالبان نشوند.

«احمد مسعود»؛ رهبر ضد طالبان در «درّه پنجشیر» افغانستان کیست؟ + عکس و نقشه

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو - احمد رضاپور؛  پایگاه خبری اسپوتنیک روسیه در گزارشی تحت عنوان «احمد مسعود - رهبر ضد طالبان در پنجشیر کیست؟» به قلم «تیم کورسو» کارشناس امور نظامی و صنایع دفاعی مستقر در مسکو نوشت: با وجود آنکه طالبان اکثر مناطق افغانستان نظیر کابل - پایتخت این کشور را به تصرف خود در آورده است، آن‌ها کنترل کامل بر این کشور ندارند. حاکمیت طالبان از سوی قدرت‌های جهانی به رسمیت شناخته نشده است، اشرف غنی - رئیس جمهور قبلی/فراری هنوز استعفا نداده و اکنون امرالله صالح معاون اول رئیس جمهور خود را سرپرست ریاست جمهوری افغانستان خطاب کرده است. اکنون یک تهدید نظامی در ۱۵۰ کیلومتری کابل پدید آمده است.

طالبان در روز ۱۵ آگوست / ۲۴ مرداد پس از تسخیر پایتخت بدون جنگِ مدعی شد که پیروز جنگ و پایان خشونت‌ها  در افغانستان شده است امّا برخی از مناطق این کشور تصمیم گرفتند که تسلیم طالبان نشوند. دره پنجشیر در شمال شهر کابل آخرین سنگر* مقاومت دربرابر طالبان است. 

منطقه پنجشیر که در میان کوهستان‌ها به لحاظ امنیتی از مصونیت طبیعی برخوردار است، از دیرباز به دژ مقاومت شهره است: به دهه ۱۹۸۰ میلادی برمی‌گردیم. احمد شاه مسعود - فرمانده نظامی اهل افغانستان در جریان حمله اتحاد جماهیر شوروی سابق و نیز جنگ داخلی با طالبان با موفقیت از این منطقه دفاع کرد. اکنون احمد مسعود پسر احمد شاه مسعود تسلیم شدن در برابر طالبان را رد کرده است و صریحاً اعلام کرده است که او ردای پدرش را به تن کرده است.

ولایت پنجشیر افغانستان | مرکز ولایت: بازارک
ولایت پنجشیر افغانستان | مرکز ولایت: بازارک
ولایت «پنجشیر» در ۱۵۰ کیلومتری پایتخت افغانستان قرار دارد
ولایت «پنجشیر» در ۱۵۰ کیلومتری پایتخت افغانستان قرار دارد
نمایی از درّه پنجشیر افغانستان
نمایی از درّه پنجشیر افغانستان
  • احمد مسعود متعهد شده است که منطقه پنجشیر برخلاف بسیاری از مناطق افغانستان بدون جنگ تسلیم نخواهد شد.
  • طالبان در روز ۲۲ آگوست ادعا کرد که «هزاران جنگنجو را به مصاف شورشیان ولایت پنجشیر فرستاده است.»
  • ولایت پنجشیر در ۱۵۰ کیلیومتری کابل - پایتخت افغانستان واقع شده است.
  • مسعود گفت که مردمش بردگی را نمی‌پذیرند و خواهان یک دولت فراگیر هستند. 
  • او همچنین مدل سوئیسی تقسیم قدرت را تایید کرده که قبلاً پدرش پیشنهاد داده بود. (قبل از ترور توسط القاعده در سال ۲۰۰۱)
  • احمد مسعود اعلام کرد که گروه وی پیشنهاد گفتگو با طالبان را به منظور تشکیل دولت همه‌شمول ارائه کرده است ولی ادعا می‌کند که شورشیان طالبان این پیشنهاد را رد کرده‌اند. پیشنهادی که می‌توانست صلح را برای افغانستان به ارمغان بیاورد.

 

کدام نیروهای داخلی افغانستان از احمد مسعود حمایت می‌کنند؟

همزمان با گسیل جنگجویان طالبان به دره پنجشیر، گرچه برخی از نشانه‌ها حاکی از آن است که ولایت پنجشیر احتمالاً مدت زمان طولانی تر نسبت به باقی مناطق افغانستان دوام می‌آورد امّا هنوز میزان قدرت احمد مسعود و مردانش برای نبرد مشخص نیست. همه مناطق افغانستان ظرف یک ماه توسط طالبان فتح شد. 

 


روزنامه واشنگتن پست - The Washington Post؛

 

دره پنجشیر محصور در میان کوهستان است. این دره تنها یک ورودی/خروجی دارد که آن نیز یک بیشه انبوه حاصل از رودخانه درّه است. همین ویژگی طبیعی باعث شده است که به راحتی بتوان از آن دفاع کرد. احمد مسعود کلیه نیروهای مبارزی که مخالف حکمرانی طالبان هستند را فراخوانده است. از جمله این نیروها می‌توان به نیروهای ویژه، نیروهای امنیتی و بقایای ارتش افغانستان اشاره کرد. 

رهبر نیروهای پنجشیر کشورهای جهان نظیر آمریکا را برای تامین تسلیحاتی نیروهای مبارز با طالبان خطاب قرار داده است. این موضوع در حالی رخ می‌دهد که آمریکا گزینه ترک افغانستان را انتخاب کرده و اساساً درحال هموارسازی مسیر طالبان برای تصاحب قدرت است. 

احمد مسعود با حمایت از امرالله صالح معاون اول اشرف غنی که در روز ۱۵ آگوست / ۲۴ مرداد خود را سرپرست ریاست جمهوری افغانستان خطاب کرده و نیز بسم الله محمدی - وزیر دفاع سابق این کشور مقبولیت سیاسی کسب کرده است. در همین حال، مسعود منابع کمی جهت بیرون راندن طالبان از مناطق تازه فتح شده افغانستان نظیر کابل دارد. هیچ کشوری تاکنون آمادگی خود را برای پشتیبانی از نهضت او اعلام نکره است.


*لازم به ذکر است که این خبرگزاری روسی به اشتباه تنها منطقه‌ای که مقابل طالبان ایستاده را درّه پنجشیر به رهبری مسعود اعلام کرد. گفتنی است در ولایت میدان وردک نیز نهضتی به نام «جبهه مقاومت» به رهبری فرمانده علیپور معروف به فرمانده شمشیر از سه سال پیش در منطقه بهسود شکل گرفته و ایشان امروز علی رغم کمبود تجهیزات و تسلیحات به مصاف طالبان رفته است. فرمانده علیپور به دلیل برقراری امنیت در ولایات مرکزی افغانستان که محل اقامت قوم هزاره و شیعه مذهب افغانستان است به صورت خودجوش «جبهه مقاومت» را تشکیل داد. 

فرمانده «عبدالغنی علیپور» معروف به «فرمانده شمشیر»
فرمانده «عبدالغنی علیپور» معروف به «فرمانده شمشیر»
ولایت میدان وردک افغانستان | مرکز ولایت: میدان شهر
ولایت میدان وردک افغانستان | مرکز ولایت: میدان شهر
ولایت میدان وردک افغانستان | منطقه بهسود
ولایت میدان وردک افغانستان | منطقه بهسود
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۶:۵۴
احمد مسعود جوانی است سبکسر، جویای نام و بشدت جاه طلب که هیچ ابایی از راه اندازی جنگ برای کسب قدرت ندارد.او فرزند همان قصاب محله افشار کابل است. مماشات طالبان با این درسخوانده انگلستان یک اشتباه استراتژیک است.
9
21
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۰۶:۵۴
شامگاه ۲۱ دلو ۱۳۷۱ نیروهای دولت اسلامی افغانستان به رهبری احمد شاه مسعود و حزب اسلامی به فرماندهی عبدالرسول سیاف راکت پراکنی گسترده را بر روی منطقه افشار شروع کردند. این آتشباری تا صبح روز ۲۲ دلو ادامه یافت. صبح روز ۲۲ دلو یورش نیروهای زمینی به محله افشار شروع شد و این عملیات تبدیل به جنگ شهری گردید. گزارش‌هایی مبنی بر وقوع جنایات بی‌شمار جنگی در طی عملیات روز ۲۲ دلو گزارش شده‌است. هیچ تحقیق و گزارش مستقلی از چگونگی این حادثه و عوامل آن منتشر نشده‌است. در منطقه افشار صدها تن از ساکنان شیعه توسط نیروهای «حکومتی» به قتل رسیدند. ناحیه افشار در دامنه کوه‌های افشار قرار دارد و بخش وسیعی از غرب کابل را دربر می‌گیرد. پلی تخنیک کابل و مؤسسهْ علوم اجتماعی، که توسط رهبری حزب وحدت پس از ورود به شهر به عنوان پایگاه فرماندهی انتخاب شد، نیز در این منطقه قرار دارد که کافر کوه افشار سپر حفاظتی آن به‌شمار می‌آید. ساعت یک بامداد ۱۱ فوریه، مؤسسهْ علوم اجتماعی از سه طرف مورد حمله قرار گرفت؛ از غرب توسط نیروهای اتحاد اسلامی سیاف، از شمال و جنوب توسط نیروهای «دولتی» (به کمک خیانت کارانی در حزب که قبلاً خریداری شده بودند) منطقه را مورد هجوم قرار دادند. آنان تا ۲۴ ساعت بعد به قتل و کشتار، تجاوز و آتش زدن خانه‌ها پرداخته و دختران و پسران جوان را اسیر کردند. خبر این اعمال در همان زمان در کابل و در روزهای بعد در سطح دنیا پخش شد. در این جریان بر اساس براوردها حدود ۷۰۰ نفر به قتل رسیده یا ناپدید شدند. یک سال بعد که حزب وحدت این ناحیه را بازپس گرفت، چندین گور دسته جمعی کشف کرد که در آن‌ها ۵۸جسد یافت شد. این قتل‌عام توسط کشورهای همسایه و سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر محکوم گردید؛ اما عاملان آن هیچ وقت محاکمه یا دست‌گیر نشدند. اگرچه شخصاً ربانی قتل‌عام را به عنوان یکی از اشتباهات حکومتش محکوم کرد، حادثه به گردن سربازانش انداخته شد؛ که چنین سربازانی در هیچ‌کجا مسئول چنین جنایات جنگی شناخته نمی‌شوند. آنروز، افشار به یک منطقه ارواح شباهت داشت و تمام ساکنان آن پس از قتل‌عام از آنجا گریختند. اما خاطرات تلخ آن در مغزها و قلبهای مردم به یادگار باقی‌مانده و به تشدید اختلافات قومی – مذهبی دامن زده‌است.
8
17
پربازدیدترین آخرین اخبار