گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ امروز شنبه ششم شهریور ۱۴۰۰ کنفرانس بغداد برگزار شد. مکرون رئیس جمهور فرانسه، السیسی رئیس جمهور مصر، عبدالله دوّم پادشاه اردن و شیخ تمیم امیر قطر سرانی هستند که در نشست بغداد حضور پیدا کردند و کشورهای ایران، ترکیه و عربستان سعودی نیز به عنوان همسایگان قدرتمند عراق در سطح وزیر خارجه در این نشست حاضر شدند. از امارات محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دوبی و از کویت نیز صباح خالد الحمد الصباح نخست وزیر این کشور در اجلاس بغداد حاضر شدند.
نخست وزیر عراق در این نشست گفت: «دولت عراق دربرابر ملت خود متعهد به بازگرداندن عراق به جایگاه واقعی خود است. عراق اجازه تبدیل خاک خود به میدان نزاع های منطقه ای و بین المللی را نمی دهد و تهدیدی برای هیچ کشوری نخواهد بود.» وی در بخشی دیگر از سخنرانی خود گفت: «ملت عراق بر داعش پیروز شد و این پیروزی با حمایت همسایگان و ائتلاف بین المللی به دست آمد. ما از جامعه بین المللی خواستیم تا از انتخابات آینده عراق حمایت کند.»
رئیس جمهوری فرانسه در نشست بغداد گفت: «برگزاری نشست شراکت و همکاری در بغداد به مثابه پیروزی برای عراق است.عراق مشکلات بسیاری به دلیل جنگها و بحرانها متحمل شده است و ما به حمایت از این کشور در مبارزه با تروریسم ادامه میدهیم. انتخابات آتی عراق مرحله جدیدی خواهد بود. اتحادیه اروپا ناظران خود را برای انتخابات اکتبر اعزام میکند. فرانسه پروژههای مختلفی در عراق دارد.»
پادشاه اردن در نشست بغداد گفت: «حضور امروز ما در این کنفرانس دلیلی بر نقش محوری عراق در منطقه است. عراق از چندین سال پیش برای تحکیم و نهادینهسازی دولت مبتنی بر قانون اساسی در تلاش است. ما از تلاشهای دولت عراق در مبارزه با تروریسم، افراطگرایی و بازسازی حمایت می کنیم و باید همه درها برای تحقق ارتباط کامل اقتصادی گشوده شود.»
امیر قطر در سخنرانی خود گفت: «امنیت عراق امنیت همه کشورهای منطقه است. قطر از ملت عراق برای تحقق توسعه پایدار و امنیت حمایت میکند. عراق کشوری برخوردار از ثروتهای انسانی و طبیعی است. از عراق برای بازیابی جایگاه شایستهاش حمایت میکنیم.» امیر قطر از جامعه بینالمللی خواست که از عراق برای تحکیم نهادهای حکومتی و نظامی و امنیتیاش کمک کنند. شیخ تمیم در بخشی از صحبتهای خود از لزوم انحضار سلاح ذیل دولت عراق گفت.
رئیس جمهور مصر در سخنرانی خود گفت: « عراق با پیامدهای بسیار منفی تروریسم و جنگ که رنج برای این کشور و کشورهای همجوار را به همراه داشته، مواجه است. مصر پشتیبان و حامی دولت عراق خواهد بود تا دولت بتواند از امنیت و ثبات کشور حفاظت کند. مصر با تعرض به اراضی عراق و دخالت های خارجی در امورش مخالفت است. از انتقال تجربه خود به عراق برای همراهی با این کشور و حرکت رو به جلو استقبال می کنیم. ما به موفقیت عراق در برگزاری انتخابات آتی خود اطمینان داریم.»
فیصل بن فرحان در سخنرانی خود در نشست بغداد گفت: «عربستان به حمایت از امنیت، ثبات و توسعه عراق پایبند است. از ثبات و تمامیت ارضی عراق حمایت می کنیم! عربستان به اقدام برای تقویت ثبات در عراق ادامه می دهد! عربستان در جهت هماهنگی با عراق و کشورهای منطقه برای مبارزه با افراط گرایی و تروریسم حرکت می کند. از تلاش های عراق در مبارزه با داعش و کنترل سلاح بی ضابطه! و همچنین صلح و گفت وگو حمایت میکنیم.»
مولود چاوش اوغلو گفت: «ترکیه از روش نخستوزیر عراق در کنار هم نشاندن همه طیفهای ملت عراق حمایت میکند. ثبات در عراق مشروط به ثبات اقتصادی است. تروریسم در آینده عراق هیچ جایی ندارد. بدین وسیله اعلام می کنیم که ترکیه حضور پ.ک.ک در خاک عراق را غیر قابل قبول می داند و آن را تهدیدی برای ثبات عراق میداند.» وزیر خارجه ترکیه در آخر بر حمایت از اجرای انتخابات در عراق تأکید کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان امروز (شنبه) در اجلاس منطقهای حمایت از عراق طی سخنانی گفت: «ایران از نخستین کشورهای منطقه بود که عراق جدید را به رسمیت شناخت. عراق جدید رها شده از تروریسم، نیازمند بازسازی، تقویت داخلی و توسعه همکاریها در منطقه است.» حسین امیر عبداللهیان در ادامه گفت: « تبادلات تجاری میان ایران و عراق به بیش از ۱۲ میلیارد دلار رسیده است. وجود ۸ گذرگاه رسمی فعال میان دو کشور و استمرار تبادلات تجاری در این گذرگاهها نشان از درهم تنیدگی اقتصادی دو کشور دارد. ایران طی سالهای گذشته با صادرات خدمات فنی و مهندسی، گاز و برق سهم قابل توجهی در توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری عراق داشته است.» وزیر امور خارجه کشورمان در پایان گفت: «ایران از دولت و ملت عراق و آنچه مربوط به تصمیمات آن در حوزه امور داخلی است از جمله خروج نیروهای نظامی بیگانه و برگزاری انتخابات زودرس حمایت و پشتیبانی خود را اعلام میکند.»
کنفرانس بغداد؛ نشستی برای بزک الکاظمی و رفقا در انتخابات آتی عراق!
دولت الکاظمی چندی پیش اعلام کرد که به دنبال برگزاری یک نشست منطقهای با حضور همسایگان عراق است. بر همین اساس، دعوتنامههایی به کشورهای همسایه و غیرهمسایه(!) از سوی بغداد جهت شرکت در این کنفرانس ارسال شد. در همین ابتدای کار باید مکثی کوتاه کرد. هدف از این کنفرانس کاهش تنشهای منطقهای و کمک به عراق عنوان شده، امّا کشور سوریه که دارای نوار مرزی طولانی با این کشور است، به نشست بغداد دعوت نشد. از همین نقطه مشخص میگردد که برگزاری این نشست پروژهای با مدیریت آمریکا و فرانسه است. تا جایی که فواد حسین وزیر خارجه عراق گفت «ما روابط خوبی با سوریه داریم ولی دعوت از رئیس جمهور اسد مسئله اختلافی است و دست ما نیست!» برهم صالح رئیس جمهور عراق نیز ابراز امیدواری کرد «برادران سوری، بغداد را بابت این عدم دعوت درک کنند!» گفته میشود که مکرون به عنوان بانی برگزاری نشست بغداد عامل اصلی عدم دعوت الکاظمی از اسد میباشد و باقی کشورهای شرکت کننده منعی برای حضور دولت دمشق نداشتند.
از همین روی، باوجود آنکه مصطفی الکاظمی با ارسال دعوت نامه و اعزام وزیر خارجه عراق به صورت رسمی از سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران برای حضور در نشست بغداد دعوت به عمل آورد ولی دولت جدید کشورمان با هوشمندی خود را وارد بازی آمریکا و فرانسه نکرد و به حضور وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست بسنده کرد.
اردوغان و سلمان نیز که آیه را خوانده و فهمیده بودند از این کنفرانس آبی برای حل و فصل مسائل منطقهای گرم نخواهد شد، فقط وزرای خارجه خود را عازم بغداد کردند تا شکست کنفرانس همسایگان عراق قبل از آغاز قطعی گردد. این نکته نیز حائز اهمیت است که اردن و مصر خود درگیر مسائل اقتصادی هستند و کشورشان بدون کمک خارجی اداره نخواهد شد، لذا در بیان اهداف اقتصادی هم این نشست راه به جایی نخواهد برد.
امّا از نکات جالب این نشست که باید بدان اشاره کرد، عکس یادگاری حاضران در نشست بغداد بود. با حضور امیر عبداللهیان در ردیف اول، رسماً جایگاه وزیر خارجه ایران در عراق همسطح شاهان قطر و اردن، رئیس جمهور فرانسه و رئیس جمهور مصر تعریف شد.
دولت الکاظمی که "در سال ۹۸ پس از وقایع موسوم به انقلاب اکتبر و نیز ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، با حمایت آمریکا و جناح صدر، حکیم و العبادی قدرت را برعهده گرفت"، تاکنون نتوانسته در برطرف کردن مسائل معیشتی حادی که گریبانگیر ملّت عراق است، به توفیقی دست یابد. همانطور که از سخنان حاضران نیز مشخص بود عمده نکات مطروحه در این نشست پیرامون انتخابات آینده عراق بود.
نشست بغداد که عنوان «همکاری و مشارکت» را با خود یدک میکشد، در حکم ویترینی برای دولت الکاظمی بود تا نسیه پرداخت نشده "حل مشکلات اقتصادی عراق" را "در این کنفرانسِ به ظاهر همسایگان عراق" نقد کند و چنین وانمود کند که بغداد نقطه میانجیگری دولتهای متخاصم در منطقه پرآشوب خاورمیانه است. آمالی که با استنکاف سران ایران، ترکیه و سعودی از حضور در این نشست نشان داد سرابی بیش نیست.
*منبع نقل قولهای منتشر شده از مقامات حاضر در نشست بغداد سایت میدل ایست نیوز میباشد.