به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، مهران مرادی دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه موفق به طراحی و تولید نانوسلولز باکتریایی شد.
نانوسلولز اصطلاحی است که به سلولز با فیبری با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر اطلاق میشود و به سه شکل نانوکریستال، نانوفیبر سلولز و نانوسلولز باکتریایی تقسیم میگردد.
نانوسلولز باکتریایی، ترکیبی طبیعی و منحصر به فردی از زنجیره¬های ۱، ۴ بتا-گلوکان است که توسط گونههای مختلف باکتریایی سنتز میگردد. اگرچه فرمول مولکولی سلولز باکتریایی (C۶H۱۰O۵) n مشابه سلولزهای گیاهی است، اما فاقد موادی همچون لیگنین، همی سلولز و پکتین است. از طرفی، آرایش فضایی فیبریلهای آن سبب شده است که شاخص¬های تبلور آن تا ۸۵ درصد افزایش یابد.
از دیگر خصوصیات منحصر به فرد سلولز باکتریایی، درجه بالایی از پلیمریزاسیون و قدرت کشش قابل توجه آن به دلیل ساختار شبکه مانند نانوسلولز باکتریایی است. قدرت نگهداری آب در این ماده، ۲۰۰ برابر وزن خشک پلیمر است.
تخلخل و قدرت جذب بالا و داشتن گروههای هیدروکسیل زیاد در کنار قابلیت اصلاح این ساختار با انواع گروه¬های عاملی و نانوساختارهای دیگر باعث شده است که نانوسلولز باکتریایی توجه اغلب پژوهشگران در حوزههای مختلف را به خود جلب کند. از طرفی این ساختار در اشکال مرطوب و خشک به دلیل خصوصیات مکانیکی مناسب، تخلخل و قدرت جذب آب بالا، تجزیه پذیری و سازگاری زیستی مطلوب مورد توجه صنایع مختلف قرار گرفته است.