محسن پاک آئین، سفیر سابق کشورمان در آذربایجان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص سفر پیش روی رئیس جمهور کشورمان به تاجیکستان و همچنین شرکت در اجلاس شانگهای گفت: در ارتباط با برگزاری اجلاس سران کشورهای عضو شانگهای در تاجیکستان چند نکته مهم وجود دارد نخست آنکه این اجلاس در کشوری برگزاری میشود که یکی از دوستان سنتی ایران است و دو کشور فارسی زبان ایران و تاجیکستان روابط بسیار خوبی با یکدیگر دارند.
وی ادامه داد: ایران از جمله کشورهایی بود که استقلال تاجیکستان بعد از فروپاشی شوروی را به رسمیت شناخت و به ویژه در دوره درگیری بین تاجیکستان و نهضت اسلامی این کشور جمهوری اسلامی و روسیه میانجی گریهای مناسبی در این خصوص انجام دادند و در سایه تفاهم ایجاد شده صلح و ثبات در تاجیکستان مستقر شد.
پاک آئین تصریح کرد: در حوزه همکاریهای اسلامی و سیاسی در سطوح چند جانبه و دو جانبه ارتباط نزدیکی میان ایران و تاجیکستان وجود دارد البته ناگفته نماند که برخی سوء تفاهمهای ناخواسته بین دو کشور ایجاد شده بود که اخیرا رفع شده است.
سفیر سابق کشورمان در آذربایجان یادآور شد: به اعتقاد من آینده روابط دو کشور بسیار روشن است و حضور حجت الاسلام رئیسی در کشور تاجیکستان آینده بسیار خوبی برای روابط تهران – دوشنبه به دنبال خواهد داشت.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت اجلاس شانگهای نیز گفت: اعضای این اجلاس در کنار اهداف امنیتی میتوانند بستر فعالیتهای اقتصادی را برای همکاریهای دو و چند جانبه سیاسی نیز فراهم کنند.
پاک آئین با تاکید بر اینکه اکثر اعضای شانگهای در حوزه اوراسیا مستقر هستند، گفت: حوزه اوراسیا منطقهای مهم با ۶۵ درصد جمعیت و منابع طبیعی جهان است که تاثیر بسزایی در آینده منطقه و حتی جهان خواهد داشت.
*حضور ایران در اجلاس منطقه ای شانگهای بستر مناسبی برای گسترش همکاری ها اقتصادی خواهد بود
سفیر سابق کشورمان در آذربایجان با اشاره به اهداف سازمان شانگهای با محوریت تامین امنیت در منطقه گفت: به نظر میرسد سازمان شانگهای بیش از هر چیز یک سازمان امنیتی است، اما از آنجا که امروز امنیت پیش قراول اقتصاد و سرمایه گذاری است از این رو ارتباط مستقیم امنیت با امور اقتصادی قابل چشم پوشی نیست لذا حضور ایران در سازمان شانگهای در کنار اهمیت ثبات ساز کشورمان بستری برای ارتباط مستقیم با اعضای شانگهای و گسترش روابط اقتصادی خواهد بود.
وی ادامه داد: ایران پل ارتباطی بین آسیا، اروپا و آفریقاست و شرق آسیا را به خلیج فارس و دریای عمان متصل میکند. از این رو کشورهای عضو شانگهای به این موضوع توجه ویژهای دارند و ایران نیز میتواند از مسیر شانگهای به روسیه و دریای سیاه متصل شود که مزیت اقتصادی بسیار خوبی برای کشور محسوب میشود.
پاک آئین تصریح کرد: از سوی دیگر اعضای شانگهای نیز میتوانند مشتریان عمدهای برای نفت کشور باشند و از سوی دیگر امکان انتقال تکنولوژی از چین به ایران نیز مهیا میشود.
* حضور رئیس جمهور در اجلاس شانگهای تحکیم بخش روابط ایران و چین و سایر اعضای شانگهای خواهد بود
سفیر سابق کشورمان در آذربایجان افزود: با توجه به همه این موارد حضور رئیسی در اجلاس شانگهای میتواند تحکیم بخش روابط ایران و چین باشد و همچنین تحکیم بخش روابط ایران با سایر کشورهای عضو شانگهای باشد.
*دستاورد مهم سفر رئیس جمهور به تاجیکستان می تواند عضویت دائم ایران در اجلاس شانگهای باشد
وی در پاسخ به این سوال که آیا این سفر میتواند تاثیری بر عضویت ایران به عنوان یکی از کشورهای عضو شانگهای داشته باشد یا خیر گفت: مراحل عضویت ایران در شانگهای طی شده و حتی اجماع برای پذیرش این عضویت نیز وجود دارد سفر پیش روی رئیس جمهور ممکن است این عضویت را به نتیجه برساند، اما قطعا این قبیل رفت و آمدها میتواند زمینه ساز عضویت دائمی در سازمان شانگهای را تسریع کند.