حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره کودتای نظامی صبح امروز سودان، اظهار کرد: اتفاقی که اکنون در سودان رخ داده است کودتا در کودتا است یعنی در سال گذشته ارتش سودان کودتایی علیه عمر البشیر رئیس جمهور سودان که خود نظامی بود انجام داد.
وی ادامه داد: پشت پرده کودتای اول در سودان عربستان سعودی، آمریکا و امارات متحده عربی بودند که هدف از کودتا سرکار گذاشتن حاکمی دست نشانده در سودان بود تا این کشور با رژیم صهیونیستی دست به عادی سازی بزند.
کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه ارتش سودان و نظامیان تلاششان این است که همچنان در حاکمیت حضور داشته باشند، گفت: امروز در سودان تقابل نظامیان با نظامیان است که این خطر جدی برای آینده سودان و کشورهای همسایه این کشور است.
هانی زاده تصریح کرد: امروزه عربستان سعودی، آمریکا و حتی مصر به دنبال این هستند که در سودان یک حاکم نظامی وابسته به غرب در راس قدرت باشد و این موضوع نا عادی سازی با اسرائیل ادامه دارد باشد.
وی افزود: سودان در شمال آفریقا یک کشور مهمی است و همچنین این کشور خواستگاه اسلامگرایان معتدل است از این رو این کشور همیشه مورد توجه رژیمهای مرتجع عربی و غرب بوده است.
این کارشناس بین الملل بیان کرد: غرب به دنبال این است سودان از ساختار مدنی اسلامی خودش خارج شود و حاکمیت در دستان نظامیان قرار بگیرد، زیرا رویکردهای سازشکارانهای که نظامیان سودانی دارند این کشور هر چه زودتر به سمت سازش با رژیم صهیونیستی خواهد رفت.
هانی زاده گفت: رژیمهای مرتجع عربی خواهان این هستند که در سودان حاکمیت مدنی حاکم نباشد، زیرا اگر انتخابات آزاد در این کشور برگزار شود قطعا اسلامگرایان در سودان حاکم خواهند شد.
وی تاکید کرد: علت اصلی کودتای نظامی در سودان نزدیکی انتخابات و شانس بالای اسلامگرایان بود که باعث میشد منافع غرب و رژیمهای مرتجع عربی به خطر بیفتد و همچنین عادی سازی با اسرائیل اتفاق نیفتد.
کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: حمدوک نخست وزیر سودان در حال رفتن به سمت سازش با اسرائیل بود و در مقابل آمریکا قول داده بود که اگر چنین اتفاقی بیفتد به سودان کمک دو میلیارد دلاری با قید فوریت خواهد کرد، اما علیرغم گذشت یک سال این کمکها صورت نگرفت.
هانی زاده بیان کرد: عربستان سعودی، آمریکا و امارات درصدد بودند که سودان به سمت سازش با اسرائیل برود و در مقابل کمکی به این کشور انجام دهند، اما قصد آنها کمک قطرهای بود که همین موضوع باعث شد تا اختلافاتی در درون حکومت سودان ایجاد شود و در نهایت منجر به کودتا شد.