به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، اعتراضات شماری از شهروندان عراق به نتایج انتخابات عراق در برابر ورودیهای منطقه الخضراء برای چندمین روز متوالی ادامه دارد.
معترضان از زمان اعلام نتایج اولیه انتخابات پارلمانی، با مطالبه بازشماری دستی همه صندوقهای رای تظاهرات خود را از میدان «الفردوس» در بغداد آغاز و اقدام به نصب خیمه برای تحصن کردند.
تداوم اعتراضات نسبت به نتایج انتخابات، در نتیجه مخالفت کمیساریای عالی مستقل انتخابات با بازشماری دستی تمامی صندوقهای رای در سراسر عراق بوده است.
نتایج انتخابات عراق موجب اعتراض بسیاری از تشکلهای سیاسی شده و هواداران برخی گروههای سیاسی در اعتراض به این نتایج در استانهای گوناگون تجمع کردهاند.
بازشماری دستی همه آرا از مطالباتی است که اکثر گروههای سیاسی معترض به نتایج انتخابات مطرح کردهاند.
کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق پیش از این شمارش دستی همه آرا در انتخابات را غیر قانونی دانست.
کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرد که با بازشماری دستی بیش از ۱۴ هزار صندوق رأی که شامل ۲۵ درصد صندوقهای رأی است نتایج انتخابات تغییری نکرده است.
«عماد جمیل»، عضو تیم اطلاعرسانی کمیساریای مستقل انتخابات عراق، در گفتگو با شبکه رسمی عراق گفت که همه اعتراضات به انتخابات پس از اعلام نتایج اولیه از سوی گروههایی که رأی نیاوردند، مطرح شد و تا پیش از آن کسی از تخلف در رأیگیری و تقلب صحبتی نمیکرد.
وی گفت که ۱۴ هزار و ۶۲۱ صندوق رأی در سراسر کشور که معادل ۲۵ درصد صندوقهاست به صورت دستی بازشماری شد و تغییری در نتایج پیش نیامد.
جمیل درباره اعتراضات به از کار افتادن صندوقهای رأی گفت که از میان بیش از ۵۵ هزار صندوق رأی، مجموعا ۳۶۸۱ صندوق با مشکل مواجه شد و آن مشکل هم پس از وارد کردن پسوورد به راحتی و در زمانی کوتاه برطرف شد.
وی تأکید کرد که شرکت تأمین کننده نرمافزار انتخابات یک شرکت معتبر است که دولت و مجلس و همه نیروهای سیاسی آن را تأیید کرده بودند و اشکالات مطرح شده در این باره فاقد دقت لازم است.
این عضو کمیساریای عالی مستقل انتخابات تأکید کرد که بعد از ساعت ۱۸ هیچ برگه رأیی به هیچ صندوقی انداخته نشده و دستگاهها خود به خود از کار افتادهاند و افزود که فیلمی که درباره انتقال چند صندوق رأی با یک خودرو در شبکههای اجتماعی پخش شده مربوط به انتخابات ۲۰۱۸ است و این موضوع ثابت شده است.
پس از رسیدگی به همه شکایات مربوط به نتایج انتخابات پارلمانی زودهنگام و تطابق آن با نتایج اعلام شده، نتایج به دست اندرکاران امور قضایی و حقوقی ارجاع داده خواهد شد که آنها تصمیمات مقتضی را به عمل خواهند آورد.
وی گفت: کمیساریا طبق قانون عمل میکند و درقبال شیوه طرفی که راه دیگر برگزیده، غیرمسئول است.
این اظهارات در حالی مطرح شده که گروههای معترض به نتایج انتخابات با انتشار اسنادی تأکید کرده اند که نوارهای ارائه شده به تشکلهای سیاسی از صندوقهای رأی نشان میدهد که بسیاری از صندوقها بعد از ساعت ۱۸ و گاه تا چند ساعت بعد بسته شده است.
«عدنان سراج» تحلیلگر سیاسی عراقی گفت که آنچه در انتخابات اتفاق افتاد از نظر عقلی قابل پذیرش نیست و دلایلی وجود دارد که تقلب و دستکاری دستگاههای اخذ رای را تایید میکند.
وی تصریح کرد که اعتراض به نتایج انتخابات حقی قانونی است که بر شواهد و دلایل قانونی استوار است و دلایل معترضان نشان میدهد که در انتخابات اخیر تقلب شده و آرای شهروندان مصادره شده است.
این تحلیلگر اظهار کرد که عاقلانه نیست که این تعداد از معترضان اشتباه کنند.
سراج همچنین بیانیههای سازمان ملل متحد و شورای امنیت در تأیید انتخابات عراق را پروتکلی خواند و افزود که این بیانیهها برای انتخابات تمامی کشورها استفاده میشود.
همچنین «جمانه الغلای» سخگوی کمیساریای عالی انتخابات عراق گفت: روند شمارش دستی آراء ۲۳۸ صندوق مورد شکایت به پایان رسیده است و اختلافی میان نتایج وجود ندارد و نتایج شمارش دستی و الکترونیکی با یکدیگر مطابقت دارد.
وی افزود: بازشماری دستی آراء صندوقهای مورد شکایت استان «ذی قار» امروز و فردا انجام میشود.
الغلای درباره تشکیک درباره شمارش آرا هم گفت: نامزدهایی که شکایت دارند در روند شمارش دستی حضور داشته و این روند با شفافیت تمام و با حضور ناظران برگزار شده است.
وی درباره آرای باطله هم تعداد آنرا کم دانست.
همزمان کمسیاریای عالی مستقل انتخابات عراق در یک بیانیه از پایان روند شمارش دستی آراء صندوقهای مورد شکایت در استانهای اربیل، کرکوک، کربلا، المثنی و القادیه و الانبار با حضور نمایندگان نامزدها و ناظران بین المللی خبر داد.
در این بیانیه اعلام شد: نتایج شمارش دستی این استانها به شورای کمیساریا تحویل داده خواهد شد تا اقدام مقتضی درباره آن به عمل آید. روز دوشنبه روند شمارش آراء ذی قار شروع و روز سه شنبه تمام خواهد شد.
کمیساریای عالی انتخابات عراق از ناظران تشکلات و نمایندگان نامزدهای معترض خواست که در سالن شمارش دستی آراء حضور داشته باشند تا روند اقدامات جاری به شکل قانونی ادامه پیدا کند، زیرا حضور آنها اعتماد میان کمیساریا و نامزدها ایجاد میکند.
«ریاض المسعودی»، از رهبران جریان صدر گفت بازشماری دستی همه صندوقهای رای در تمامی استانها نیازمند قانونگذاری است.
المسعودی در گفتگو با شفق نیوز تصریح کرد: پافشاری ائتلافها و گروههای سیاسی به بازشماری دستی همه آرا مسالهای کاملا سیاسی است.
به گفته وی، ماده ۷۶ قانون اساسی تصریح دارد رئیس جمهوری فراکسیون اکثریت را مامور تشکیل کابینه میکند و گروههای سیاسی شیعی بر اساس معادله تقسیم مناصب حاکمیتی مامور انتخاب نخست وزیر خواهند بود و این به معنای انتخاب وی توسط جریان صدر است.
وی با بیان اینک فراکسیون صدر دیدگاه سیاسی جدید و متفاوتی از رویکرد سهمخواهی و تقسیم قدرت دارد، از همه گروههای سیاسی برنده و بازنده خواست برای تفاهمات برای تشکیل دولت تلاش کنند، اما مشارکت در فرایند سیاسی به معنای مشارکت در دولت نیست.
المسعودی ادامه داد: گروههای سیاسی که تمایلی به شرکت در دولت ندارند، باید به سمت فرایند سیاسی از طریق تفاهمات و تلاش واقعی در داخل پارلمان حرکت کنند.
هیئت سیاسی جریان صدر همه دفاتر نمایندگی خود در استانها و ادارات دولتی عراق را بست.
در سندی رسمی که هیئت سیاسی جریان صدر آن را در رسانهها منتشر کرده، خطاب به همه ادارات دولتی و استانداریها آمده که همه معرفینامههای سابقا صادرشده از این هیئت درباره نمایندگیهای سیاسی در استانها و ادارات دولتی فاقد اعتبار است.
این سند افزوده که بر این اساس، جریان صدر در هیچ یک از استانها و ادارات دولتی نماینده سیاسی ندارد.
در این سند تأکید شده که برای گشایش دفتر تازهای برای جریان سیاسی صدر در استانها هماهنگیهای لازم انجام خواهد گرفت.
این سند به امضای «نصار الربیعی»، رئیس هیئت سیاسی جریان صدر، رسیده است.
پیش از این «مقتدی صدر»، رئیس جریان صدر بستن مقرهای «سرایا السلام»، شاخه نظامی جریان صدر، در همه استانهای عراق به استثنای ۴ استان را اعلام کرده بود.
«محمد الحلبوسی»، رئیس پیشین پارلمان عراق با «متیو تولر»، سفیر آمریکا دیدار و درباره نتایج انتخاباتی رایزنی کرد.
در این دیدار که در دفتر الحلبوسی برگزار شد، دو طرف درباره تحولات سیاسی و امنیتی عراق تبادل نظر کردند.
الحلبوسی و تولر علاوه بر نتایج انتخابات پارلمانی اخیر عراق درباره شماری از موضوعات مورد اهتمام مشترک گفتگو کردند.
این در حالی است که «حسن سالم» عضو ائتلاف فتح گفت: مخالف دخالت آمریکا و تحمیل خواسته مبنی بر قبول نتایج انتخابات تقلبی هستیم.