گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بورس در هفتههای اخیر به جز ۲ روز پایانی هفته گذشته دائما قرمز پوش بود. خبرها حاکی از آن است که نگرانیها بابت تداوم ریزشها به حدی رسیده که سرمایه داران خرد نگران از دست رفتن سرمایههای خود به دنبال احیای باقیمانده سرمایه شان با فروش سهمهای خود هستند. کارشناسان دلایل مختلفی برای این موضوع بیان میکنند که مهمترین آنها در گفتگو با یک فعال بازار سرمایه بیان شده است.
سید مجید صانعی موسوی؛ رئیس هیئت مدیره کارگزاری حافظ و کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو به عمدهترین دلایل ریزش بورس در روزها و هفتههای اخیر پرداخت ودراین باره گفت: به نظر میرسد سهامداران بخصوص سهامداران خرد هنوز تجربیات ریزشها و سوخت شدن سرمایه هایشان در سال ۹۹ را به خاطر دارند. همین تجربه بدی که از سال گذشته در اذهان فعالان بازار مانده موجب کاهش آستانه صبر و تحمل آنها شده به گونهای که با مشاهده کوچکترین هشدار منفی نگران میشوند و شروع به فروختن سهام خود میکنند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: علت دیگری که در ریزشهای بورس موثر بود پیش کشیدن بحث بازگشت جمهوری اسلامی ایران به مذاکرات برجام و پیش بینیهایی برای کاهش نرخ ارز با آزاد سازی ارزهای ایران بود. هر چند اگر نرخ ارز کاهش بیابد این موضوع میتواند افتهایی در بورس ایجاد کند، اما به معنای افتهای کامل بازار تلقی نمیشود چرا که الزاما همه سهامها دلاری نیستند.
فعال بازار سرمایه در این باره تصریح کرد: ضمن اینکه به دلیل نوسانات ارزی و نوساناتی که بورس در ماههای گذشته داشته است ریزشها و اصلاحات مکرری اتفاق افتاده که موجب شده تا قیمتها به سالهای گذشته برگردد؛ بنابراین با توجه به ریزش و اصلاح صورت گرفته حتی در صورت کاهش نرخ دلار نیز نمیتوان افتهای شدیدی را برای بورس پیش بینی کرد.
رئیس هیئت مدیره کارگزاری حافظ در خصوص دلیل سوم ریزشهای اخیر گفت: قطعا فروش اوراق دولتی در بورس نیز به ریزشهای شدید دامن زده است. بانکها و موسسات مختلف اوراق دولتی را خریداری میکنند و برخی سهامهای خود را برای خرید اوراق میفروشند. این موضوع به خروج سرمایه و نقدینگی از بورس دامن زده است. با اینکه دولت در آستانه ورود خود از عدم چاپ پول و کاهش نرخ تورم سخن گفت، اما در حال حاضر تامین بخشی از بودجه با فروش اوراق در بورس، اهالی بازار سرمایه را به شدت تحت فشار قرار داده بنابراین از این موضوع نیز لطمات جدی خورده ایم.
فعال بازار سرمایه پیش بینی خود را از دامنه شاخص تا پایان سال جاری بیان کرد و در این باره گفت: با فرض تداوم تورم افسار گسیخته کنونی میتوان پیش بینی کرد تا آخر سال حداقل شاخص به روی ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار میرسد و این رقم قابل دسترس است؛ لذا میتوان به رونق گرفتن بازار سرمایه تا پایان سال امیدوار بود.
سید مجید صانعی موسوی اضافه کرد: البته یکی دیگر از دلایل قرمز پوش بودن بورس در روزهای گذشته را نیز میتوان مرتبط با تغییرات و جابجایی دولتمردان و مدیران جدید بازار با تغیر دولت دانست که شرایط و تصمیمات را تا حدودی برای فعالان بازار سرمایه غیرقابل پیش بینی میکند.
رئیس هیئت مدیره کارگزاری حافظ در پایان خاطر نشان کرد: به هر حال اهالی بازار سرمایه از رئیس کنونی و مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیران دولتی انتظار دارند در بورس دخالتهای دستوری نداشته باشند. بورس را به روال عادی خود برگردانند تا در مدار کاری خود حرکت کند و از دستورات بالا و پایین و نرخ گذاریهای دائمی تاثیر نپذیرد ودچار ریزشهای مکرر نشود.