به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، محسن قصابیان بازیگر نقش اصلی فیلم «منصور» که مهمان تلفنی برنامه «تقاطع فرهنگ» رادیو گفتگو بود در واکنش به صحبت های احسان رحیم زاده کارشناس برنامه که «منصور» را فیلم انگیزشی خوبی توصیف کرد که نشان می دهد «خواستن توانستن است» و باعث آشنایی مخاطبان با شخصیت والای شهید ستاری شده که پیش از آن صرفا به عنوان اسمی بر یکی از اتوبانهای تهران او را میشناختند، اظهار کرد: سرگذشت تیمسار ستاری برای خود من هم قبل از اینکه دعوت به کار شوم روشن و واضح نبود و اقدامات وی را به صورت ریز نمیدانستم. وقتی کار شروع شد تحقیقاتی انجام دادم تا او را بهتر بشناسم و تازه متوجه شدم تیمسار ستاری در دوره پرکاری خودش به خصوص وقتی فرمانده نیروی هوایی می شود اقدامات مثبتی انجام داده که برایم بسیار جذاب بود.
وی درباره حضور ۹۵ درصدی در فیلم بیان کرد: من اسم این را فرصت نمی گذارم بلکه آن را به منزله یک خطر می دانم. چون وقتی تو در ۹۵ درصد یک فیلم حضور داری، کار بسیار بسیار سختی روی دوشت است. اگر مخاطب با شخصیت همراه نشود، کارگردان نتواند چیدمان درستی ارائه کند و بازیگر نتواند در مسیر درستی حرکت کند، کل فیلم زیر سوال می رود. یکی از دغدغه های من هم همین بود، شما وقتی بین سکانس ها نفس کش داری، تداوم حس ها به گونه دیگری شکل می گیرد و راحت تر است. اما وقتی دائما دیده می شوی کار سختی است؛ هم به لحاظ تداوم حس و هم از این لحاظ که مخاطب را از دیدن یک چهره خسته نکنیم.
این بازیگر ادامه داد: مقطعی که فیلم به آن می پردازد خیلی کوتاه است. البته کل ماجرا در واقع طولانیتر شکل گرفته و شاید ۵، ۶ سال طول کشیده است اما آقای سرمدی به عنوان فیلمنامه نویس و کارگردان این مقطع را کوتاه تر کردند.
قصابیان در پاسخ به کارشناس برنامه که شخصیت شهید ستاری را ترکیبی از قاطعیت و لطافت توصیف می کرد، درباره برداشت خود از او گفت: شما به این نکته اشاره کردید که خواستن توانستن است. در واقع تیمسار ستاری هر کاری را که مثبت می دانست، دنبال می کرد و به نتیجه می رساند. من با کسانی که در نیروی هوایی بودند، صحبت کردم و خاطرات زیادی از همکاران وی شنیدم. تقریبا همه شان می گفتند وقتی تیمسار چیزی میگفت ما می دانستیم می شود و نشد ندارد. الان شاید برای ما ساده به نظر برسد که بگوییم در آن مقطع او یک عده آدم را دور هم جمع کرده تا هواپیما بسازند ولی اصلا کار ساده ای نبوده است. این اقدام و کلی اقدامات دیگر که فیلم توان آن را نداشته که در ۱۰۰ دقیقه به همه شان بپردازد.
کارگردان «نیوکاسل» ادامه داد: شما اگر سرگذشت ستاری را قبل از اینکه به نیروی هوایی بیاید، یعنی زمانی که در پدافند بوده بررسی کنید می بینید چقدر کارهایش شگفت انگیز بوده است. به همین دلیل یکی از بهترین انتخاب ها برای فرماندهی نیروی هوایی علی رغم اینکه وی در آن مقطع خلبان نبود و پیشنهاد همه تیمسار ستاری بود. وقتی او به نیروی هوایی می آید همه زیرساخت ها تغییر می کند، ما تحریم بودیم و هواپیما به ما داده نمی شده و در شرایط بسیار سختی بوده ایم و مدیریت این ماجرا در سال های آخر جنگ، کار ساده ای نبوده است.
وی در این باره که آیا از زمان اکران فیلم راضی است، بیان کرد: زمان اکران خوب است. البته ما در دوران کرونا هستیم و خود من نزدیک به ۲ سال است که می خواهم فیلم بعدی ام را شروع کنم اما مکث می کنم چون شرایط مساعدی نداریم و تازه سینماها دارد جان می گیرد. عادت مردم برای حضور مداوم و مستمر در سینماها خدشه پیدا کرده و این موضوع دوباره باید سامان پیدا کند اما در مجموع زمان خوبی است و امیدوارم فیلم «منصور» بتواند به رونق سینماها کمک کند، مردم فیلم را دوست داشته باشند و ما به روزهایی برگردیم که دیدن فیلم یک رویه فرهنگی باشد.
قصابیان در پاسخ به اینکه آیا ۱۷ دقیقه ممیزی به فیلم ضربه می زند یا خیر، تصریح کرد: طبیعتا من به عنوان بازیگر دوست ندارم جایی از فیلم حذف بشود، چون برای تک تک لحظات فیلم زحمت کشیده ایم. اما چه دلایل زیبایی شناختی و چه دلایل دیگر باعث شدند بخش هایی از فیلم حذف شود. درباره فیلمی که خودم ساختم هم بازیگران بعد از اکران می پرسیدند چرا این بخش ها حذف شده اند؟ به هر حال اتفاقاتی می افتد و ما به نتایج مشخصی می رسیم که اکران عمومی بهتر است با اکران خصوصی متفاوت باشد. برای «منصور» بخش های مهمی که حذف شده، مربوط به برخورد شهید ستاری با آقای رفسنجانی بوده و بازیگر این نقش اتابک نادری عزیز از دوستان قدیمی، تئاتری و بازیگر خوب تلویزیون و سینما است که بالای ۵ ساعت قطعه سازی و گریمش برای این کار طول می کشید.
این بازیگر درباره اینکه آیا حق «منصور» فقط همان ۲ جایزه ای است که در جشنواره فیلم فجر دریافت کرد، یادآور شد: فیلم جایزه کارگردانی اول و جلوه های ویژه را گرفت. جایزه خوب است تا آدم تشویق شود محکم تر کار کند و احتمالا پیشنهادهای کاری را هم بیشتر می کند اما همه چیز نیست. جایزه گرفتن یا نگرفتن فیلم به معنای این نیست که فیلم خوب است یا بد. هنر مثل مسابقه دو یا مسابقات دیگر نیست که اول دوم داشته باشد و همه چیز نسبی است. جشنواره محملی برای دور هم جمع شدن آدم ها، جشن گرفتن و مرور داشته ها است و بعد بر حسب شرایط و بسیاری اتفاقات دیگر تعدادی صاحب امتیاز بیشتری می شوند. شاید جشنواره می توانست نگاه گسترده تری به «منصور» داشته باشد، شاید هم نه، چون فیلم های دیگر هم خوب بودند.
قصابیان در پایان درباره واکنش خانواده شهید ستاری نسبت به فیلم توضیح داد: من تنها ارتباطم با پسر شهید ستاری بود که ۲ بار سر صحنه فیلمبرداری آمد. احساس می کنم سورنا ستاری تمایل داشت کمتر بیایند تا گروه فکر نکند او اعمال سلیقه می کند. همان ۲ جلسه با سورنا ستاری هم برای من مغتنم بود اما بعد از اتمام کار متاسفانه وی را ندیدم اما فکر می کنم از نتیجه کار راضی بوده است.
فیلم سینمایی «منصور» به نویسندگی و کارگردانی سیاوش سرمدی محصول سازمان هنری رسانهای «اوج» است که اکران آن از چهارشنبه ۱۹ آبان آغاز شده است.
محسن قصابیان نقش شهید ستاری را در این فیلم ایفا میکند و لیندا کیانی، مهدی کوشکی، حمیدرضا نعیمی، علیرضا زمانینسب، سیدجواد هاشمی و قاسم زارع دیگر بازیگران این فیلم هستند.