به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در شرایطی که هنوز همگان منتظر راهحلهایی هستند که برای حل بحران دیپلماتیک لبنان با عربستان و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس میتوان به آن دست یافت، پرسشهای بسیاری در برخی از محافل لبنانی مطرح شده مبنی بر این که «نجیب میقاتی»، نخستوزیر لبنان تا چه حد میتواند در مقابل پیامهای «پنهان» سعودیها که از او خواسته بودند استعفا دهد، مقاومت کند.
این پیامها که اکنون تقریباً هر روز از طریق رسانههای سعودی ارسال میشود، بیانگر دیدگاه عربستان درباره نجیب میقاتی بوده و به همین دلیل نخست وزیر لبنان نمیتواند به امید حمایت آمریکا و فرانسه، این موضع عربستان را نادیده بگیرد. هفته گذشته «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که «نجیب میقاتی برنامه خوبی برای پیشرفت لبنان دارد». اما نجیب میقاتی همچنان معتقد است که اولین گام برای اجرایی شدن برنامههای او جلب رضایت عربستان و بعد از آن سایر کشورهای حوزه خلیج فارس است.
این اخبار در حالی منتشر میشود که منابع آگاه در گفتگو با وبسایت النشره اعلام کردند، اطلاعات نشان میدهد که نجیب میقاتی برای انتخابات پارلمانی آینده کاندید نخواهد شد؛ چرا که میداند با توجه به خشم عربستان از وی، در این انتخابات موفق نخواهد شد. به ویژه اینکه عربستان همچنان بیشترین نفوذ را در میان جامعه اهل سنت لبنان دارد.
این منابع افزودند، ممکن است که نجیب میقاتی روی حمایت فرانسه و آمریکا شرط بندی کرده باشد، زیرا این دو کشور میخواهند نجیب میقاتی در انتخابات موفق شده و معادله اکثریت پارلمانی را به هم بزنند و در دوره بعدی نیز میقاتی بتواند به منصب نخست وزیری لبنان برسد. اما به نظر میرسد با توجه به این که اولا نجیب میقاتی امیدی به موفقیت در انتخابات پارلمانی ندارد و در وهله دوم از ابقا در منصب نخست وزیری لبنان تا حدودی مطمئن است، در انتخابات کاندید نخواهد شد.
منابع لبنانی تصریح کردند، اما اگر نجیب میقاتی روی نتایج تحرکات ترکیه و قطر در لبنان حساب باز کرده باشد دچار اشتباه شده است؛ چراکه این محور تاثیر و نفوذ زیادی در میان جامعه اهل سنت لبنان ندارد. به این معنا که حمایت ترکیه و قطر برای نجیب میقاتی در سطح مردمی لبنان فایدهای نخواهد داشت. علاوه بر آن قطر در حال حاضر امکان ورود به درگیری جدید با عربستان به ویژه درباره پرونده لبنان را ندارد و پرونده بحران لبنان با کشورهای عربی بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که برخی تصور میکنند.
بر این اساس، منابع آگاه لبنان تاکید کردند، اگر نجیب میقاتی واقعا تصمیم به عدم شرکت در انتخابات گرفته باید روی تصمیم خود بایستد؛ اما اگر در این تصمیم جدی نباشد باید بداند که شرایط کنونی برای موفقیت در انتخابات و جلب رضایت عربستان مناسب نیست. علاوه بر آن میقاتی نباید منتظر نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا در وین باشد؛ چرا که نتیجه این مذاکرات هیچ تاثیری در حل بحران عربستان و لبنان ندارد و شاخصها نشان میدهد که اقدامات عربستان در مرحله بعدی مستقیما متوجه شخص نجیب میقاتی خواهد بود.
این منابع در مجموع اشاره کردند، نجیب میقاتی همچنان تاکید میکند که قرار نیست از منصب نخست وزیری لبنان کنارهگیری کند، اما شاخصها نشان میدهد که ممکن است شرایط بر اساس اقدامات بعدی عربستان تغییر کند؛ بنابراین در روزهای آینده جزئیات بیشتری درباره این ماجرا فاش خواهد شد که هنوز نیاز به بررسی بیشتر دارد.
عربستان بارها به روشهای مختلف اعلام کرده که از دولت جدید لبنان راضی نیست و این دولت نتوانست انتظارات ریاض را برآورده کند. «ولید البخاری» سفیر عربستان در بیروت نیز که برخلاف رفتارهای دیپلماتیک حتی تشکیل دولت جدید لبنان را تبریک نگفت اعلام کرده بود که درهای عربستان به روی لبنان بسته است و ترکیب کابینه جدید این کشور در تضاد با مواضع سعودیهاست.
روزنامه عکاظ عربستان نیز اخیرا نجیب میقاتی را مورد هجمه قرار داده و اعلام کرد که میقاتی روی سرنوشت لبنان قمار کرده است.