گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو_ حسین نجار_ یک مقام رژیم صهونیستی سه شنبه شب به وقت تهران اذعان کرد که ترور شهید «محسن فخری زاده» دانشمند هستهای ایران، جلوی پیشرفت برنامه هستهای تهران را نگرفته است..
به نوشته وبگاه «تایمز اسرائیل» یک مقام اسرائیلی که نام وی فاش نشده، به شبکه ۱۲ این رژیم گفت که ترور محسن فخری زاده در سال گذشته، انتظار مورد نظر تل آویو در توقف برنامه هستهای ایران را برآورده نکرد.
این مقام ناشناس رژیم صهیونیستی گفت: «ترور فخری زاده در سال گذشته آنطور که انتظار میرفت مانع توقف در پیشرفت برنامه هستهای ایران نشد. وضعیت کنونی، پیشرفتهترین وضعیتی است که برنامه هستهای ایران به آن رسیده است.»
این مقام صهیونیستی گفت: «تلاش عظیمی از سوی اسرائیل چه به صورت آشکار و چه در پشت صحنه برای سوق دادن [قدرتها به سمت]توافقی ارتقایافته در حین تدوین طرحی برای حملهای عظیم و مهم وجود دارد.»
«محسن فخری زاده» دانشمند هستهای ایران در ۷ آذر ۱۳۹۹ در منطقه «آبسرد» در دماوند در جریان یک عملیات تروریستی از قبل برنامه ریزی شده از سوی عوامل رژیم صهیونیستی ترور شد و به شهادت رسید.
«ابوالفضل عمویی»، نماینده ارشد مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، یک سال پس از ترور فخری زاده گفت، ایران اینک بسیاری از قدرت هستهای خود را بازیافته و این مسیر پاسخی به ادامه تحریمها و فشارها بر مردم ایران است.
وی به خبرگزاری آناتولی گفت: «ترور محسن فخری زاده توسط رژیم صهیونیستی به ایران ثابت کرد که علیرغم پذیرش و اجرای محدودیتها در برنامه هستهای این کشور، خصومتها با ایران کاهش نیافته است و دانشمندان ما همچنان آماج خباثت عوامل خارجی هستند.»
«مهدی فخریزاده»، فرزند دانشمند شهید محسن فخری زاده، نیز طی سخنانی پیش از خطبههای نماز جمعه پنجم آذر در تهران با اشاره به مجاهدتهای علمی شهید فخریزاده گفت: «دشمنان، شهید فخریزاده را بهتر میشناختند. او جهادگری بود که جان خود را در راه تلاشهای بزرگ علمیاش تقدیم کرد و خدا مقام والای شهادت را پاداش او قرار داد.»
فخریزاده تلاش دشمن برای جلوگیری از پیشرفت علمی ایران را مظلومیت کشور دانست و گفت، دشمن بداند که ما دانشمندانمان را که نعمتهای بزرگ الهی هستند میشناسیم و راه آنها را ادامه خواهیم داد.
نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد خواستار مقابله با نفوذ منطقهای ایران از طریق صدور و اجرای قطعنامههایی در شورای امنیت سازمان ملل شد.
«لیندا توماس گرینفیلد» که روز سهشنبه در نشست شورای امنیت به دفاع از رژیم صهیونیستی پرداخت و گفت: «اسرائیل از سوی سازمانهای تروریستی از جمله حماس و حزبالله که هر دو توسط ایران تأمین مالی میشوند در معرض حملات منظم قرار دارد.»
وی اضافه کرد: «تأثیر شرارتهای منطقهای، بلندپروازیهای هستهای و نفرت از اسرائیل توسط ایران را نمیتوان نادیده گرفت.»
گرینفیلد در ادامه مدعی شد نوعی سوگیری ضد اسرائیل در ساختار سازمان ملل وجود دارد. او گفت: «اسرائیلیها، تمرکز مفرط روی خودشان در این سازمان را مصداق انکار حق موجودیتی خودشان قلمداد میکنند.»
او در ادامه گفت: «نشستهای ماهانه شورای امنیت در خصوص اوضاع در خاورمیانه که در آنها منحصراْ به اسرائیل پرداخته میشود از نگاه اسرائیلیها مصداق دیگری از همین وضعیت است.»
مقام آمریکایی ادامه داد: «توجه شورا بایستی به سمت تمامی حوزههایی که تهدیدکننده صلح و امنیت بینالمللی هستند معطوف شوند؛ ما باید در خصوص لبنان جلسههای علنی داشته باشیم و در خصوص ایران به صورت منظمتر تشکیل جلسه دهیم.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش خواستار اجرای قطعنامههای سازمان ملل برای مقابله با فعالیتهای منطقهای ایران شد. گرینفلید مدعی شد: «ما میتوانیم برای محدود کردن اقدامات ایران در عرصههای فعالیتهای مخرب منطقهای، تهدیدهای هستهای، حمایت از سازمانهای تروریستهای مثل حزبالله و حماس قطعنامههای شورای امنیت اجرا کنیم.»
ادعای مقام آمریکایی در حالی مطرح شد که جمهوری اسلامی ایران نقش فعالی در مبارزه با گروههای تروریستی در منطقه از جمله داعش در منطقه داشته است و تلاشهای تهران بارها از سوی دولتهای عراق و سوریه مورد تمجید قرار گرفته است.
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا با وزیران خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان دیدار و درباره ایران رایزنی کرده است.
«ند پرایس»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد بلینکن در شهر «ریکا»، پایتخت لتونی با «الیزابت تراس»، «ژان ایو لودریان» و «هایکو ماس» که به ترتیب وزیران خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان هستند دیدار کرده است.
مطابق این بیانیه، بلینکن در این دیدار درباره آنچه «تهدیدها علیه اروپا» خوانده شده با همتایان خود صحبت کرده و از «تحرکات نگرانکننده» روسیه در قبال اوکراین ابراز نگرانی کرده است.
رسانهها پیشتر گزارش دادند که دولت ایالات متحده به طور رسمی به متحدان خود در ناتو هشدار داده که روسیه احتمالاً در حال برنامه ریزی برای تهاجم دیگر به اوکراین است.
این در حالی است که «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین در روزهای گذشته این اتهامات را رد کرد و گفت: «روسیه به کسی حمله نمیکند و هیچ برنامه تهاجمی ندارد.»
در بیانیه ند پرایس، عنوان شده بلینکن با وزیران خارجه سه کشور اروپایی درباره «نگرانیها در خصوص برنامه هستهای ایران و تلاشها برای بازگشت دوجانبه [ایران و آمریکا]به برجام» رایزنی کرده است.
در این بیانیه به جزئیات بیشتری درباره محتوای گفتگوهای طرفها در خصوص ایران اشاره نشده. انگلیس، فرانسه و آلمان هنوز قرائتهای خودشان از این دیدار را ارائه نکردهاند.
این دیدار در حالی انجام شده که مذاکرات رفع تحریمها در وین از روز دوشنبه (۸ آذرماه/۲۹ نوامبر) در پایتخت اتریش آغاز شد. این نخستین دور از این گفتگوها در دولت «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران است.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده رفع تمامی تحریمها علیه ایران، به گونهای که قابل راستیآزمایی باشد مهمترین دستور کار هیأت ایرانی را در این گفتگوها تشکیل خواهد داد.
دیپلماتهای اروپایی که اشارهای به نام آنها نشده در جمع خبرنگاران مدعی شدهاند مسئله سانتریفیوژهای ایران یکی از اختلافات موجود در مذاکرات وین است که از دوشنبه برای رایزنی درباره رفع تحریمهای ایران آغاز شده است.
در حالی که به گفته کارشناسان عدول طرفهای غربی از جمله سه کشور اروپایی از تعهدات برجامیشان مقصر وضعیت فعلی برجام است، دیپلماتهای اروپایی مدعی شدهاند که طی روزهای آینده «جدیت» تیم مذاکرهکننده ایرانی را مورد ارزیابی قرار خواهند داد.
این دیپلماتها که طبق ادعای رویترز خواستهاند نامشان فاش نشود گفتهاند قصد ندارند برای گفتگوهای «ضربالاجل مصنوعی» تعیین کنند، اما در عین حال تصریح کردهاند: «وقتی برای صرف کردن بر روی تعارفات نداریم.»
منابع ادعایی مورد استناد رویترز گفتهاند: «اگر آنها نشان ندهند که درباره این مسئله جدی هستند به مشکل برخواهیم خورد. ۴۸ ساعت آینده بسیار مهم خواهد بود.»
بعد از نشست آغازین که دوشنبه برگزار شد کارشناسان روز سهشنبه کار بر روی مسئله رفع تحریمها را شروع کردند و قرار است در گفتگوهای روز چهارشنبه به مسئله تعهدات هستهای ایران پرداخته شود.
«انریکه مورا»، سرپرست هیأت اتحادیه اروپا در پایان نشست روز دوشنبه گفته بود که به گفتگوها امیدوار است. اما یک دیپلمات اروپایی درباره نشست آن روز گفت: «ما نه از سر آسودگی خاطر نفس راحت کشیدیم و نه داد و بیداد راه انداختیم.»
دیپلماتها با بیان این ادعا که امیدوارند «تا پایان هفته تصویر روشنتری به دست بیاید» گفتهاند که در صورت عدم حصول پیشرفت، ممکن است مذاکرات شکست بخورد. آنها گفتهاند: «آن موقع وقت این خواهد بود که در رویکرد دیپلماتیک خودمان تجدیدنظر کنیم، ولی هنوز به آن نقطه نرسیدهایم.»
مذاکرات رفع تحریمها در وین از روز دوشنبه (۸ آذرماه/۲۹ نوامبر) در پایتخت اتریش آغاز شد. این نخستین دور از این گفتگوها در دولت «سید ابراهیم رئیسی»، رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده رفع تمامی تحریمها علیه ایران، به گونهای که قابل راستیآزمایی باشد مهمترین دستور کار هیأت ایرانی را در این گفتگوها تشکیل خواهد داد.
در دولت «حسن روحانی»، رئیسجمهور سابق ایران نیز ۶ دور گفتگو میان ایران و گروه ۱+۴ (انگلیس، روسیه، چین، فرانسه به علاوه آلمان) برگزار شد. طرف آمریکایی هم در آن مذاکرات با نمایندگان گروه ۱+۴ بدون حضور ایران در خصوص شرایط بازگشت به برجام گفتگو میکرد، اما آن مذاکرات، به دلیل اصرار آمریکا بر عدم ضمانت درباره ماندن در برجام و یا عدم رفع تمامی تحریمها به بنبست رسید و نتیجهای دربر نداشت.
دیپلماتها ادعا کردند که در این دور از گفتگوها «۷۰ تا ۸۰ درصد کارها انجام شدهاند، اما برخی از دشوارترین موضوعات باقی ماندهاند.» پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از این دیپلماتها نوشته بود که ۷۰ تا ۸۰ درصد متن پیشنویس توافق نوشته شده است.
آنها گفتهاند که مسئله سانتریفیوژهای ایران یکی از مسائلی است که هنوز حل نشده است.
مقامهای ایران هنوز ادعاهای منتسب به دیپلماتهای غربی درباره نگارش ۷۰ تا ۸۰ درصد از متن پیشنویس توافق را تأیید نکردهاند. با این حال علی باقری، معاون وزیر خارجه ایران پیش از این در خصوص اسناد حاصل از ۶ دور مذاکره پیشین تأکید کرده که این اسناد صرفا یک پیشنویس است و هرچند ایران تمام آنها را کنار نمیگذارد، اما پیشنویس اساسا سندی قطعی تلقی نشده و قابل تغییر و مذاکره است.